5/03/2012

Θες να αδυνατίσεις; Σοβαρέψου.

Αν θες πραγματικά να χάσεις τα περιττά κιλά σου, τότε θα πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις ότι τα χάπια αδυνατίσματος και τα λαϊτ και διαίτης τρόφιμα θα σε αδυνατίσουν.
Νέα έρευνα έδειξε ότι τα διαίτης τρόφιμα και τα συμπληρώματα αδυνατίσματος δεν ήταν αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους. Ενώ η κατανάλωση λιγότερου φαγητού και η γυμναστική ήταν πιο αποτελεσματικά.
Η έρευνα που συγκέντρωσε πληροφορίες από 4021 παχύσαρκα άτομα και σύμφωνα με τους ερευνητές οι δίαιτες αποτοξίνωσης, δημοφιλείς δίαιτες, και συμπληρώματα αδυνατίσματος δεν συσχετίστηκαν με επιτυχημένο αδυνάτισμα. Από αυτούς που είχαν σημαντική απώλεια βάρους, (πάνω από 10% του αρχικού τους βάρους) έτρωγαν λιγότερο και γυμνάζονταν περισσότερο.

Στρατηγικές που ήταν αποτελεσματικές:
*Κατανάλωση Λιγότερου Φαγητού
*Γυμναστική
*Κατανάλωση Λιγότερου Λίπους
*Κατανάλωση Λιγότερων Θερμίδων

Στρατηγικές που δεν ήταν αποτελεσματικές:
*Κατανάλωση πολύ νερού
*Κατανάλωση διαιτητικών και λάϊτ τροφίμων
*Λήψη συμπληρωμάτων αδυνατίσματος και βοτάνων

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventative Medicine
 

38 σχόλια:

  1. Κρίμα που εν έτη 2012 πρέπει να δημοσιεύετε άρθρα για το προφανές. Τις προάλες διάβασε σε γκρουπ στο φεισμπουκ ερώτηση από η κοπέλα η οποία ήθελε να χάσει 12 κιλά σε 1 μήνα.... Και όχι τπτ άλλο, αλλά της απάντησε μια άλλη ότι έχει χημική δίαιτα από γιατρο την οποία θα της έδινε να δοκιμάσει. Μιλάμε για επικίνδυνες πρακτικές που μπορούν εκτός από προσωρινή απώλεια κιλών να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στον οργανισμό. Είναι δυνατόν "γιατροί" να συστήνουν χημικές δίαιτες στους ασθενείς τους???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που λένε για χημικές δίαιτες κλπ είναι στο ίντερνετ μόνο. Κανένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ γιατρός δεν τα συστήνει αυτά. Για να μην αδυνατίσει ο οργανισμός σου μπορείς να χάνεις ως και 4 κιλά το μήνα με τη βοήθεια ειδικευμένου διατροφολόγου αλλά και ανάλογα με τον οργανισμό σου. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι άρα δεν χάνουμε και όλοι κιλά με τον ίδιο ρυθμό.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ διαιτολόγε. Προφανές μεν, χρήσιμο δε.
    Να ρωτήσω κάτι? Η στρατηγική των 2 ποτηριών νερού μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα, με την λογική ότι έτσι θα "φουσκώνει λίγο το στομάχι" και ότι έστω και ένα μικρό ποσοστό 10% αφυδάτωσης, προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού, δεν ισχύει?

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τον μεταβολισμό δεν ισχύει. Ωστόσο μια έρευνα όντως έδειξε ότι άτομα που έπιναν 2 ποτήρια νερό πριν το γεύμα έχασαν πιο πολλά κιλά σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν νερό πριν από το γεύμα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι φουσκώνουν πριν ακόμα αρχίσουν να τρώνε και έτσι δεν καταναλώνουν τόσες θερμίδες. Ενώ ίσως πίνουν νερό αντί π.χ. αναψυκτικό η μπύρα και γλυτώνουν θερμίδες και από κει. Είχαμε αναφερθεί εδώ: http://natofao.blogspot.com/2010/08/blog-post_25.html

      Διαγραφή
  3. Χημικη διαιτα μπορουμε να πουμε και την Atknins η αυτη των διαβητικων, δεν ειναι οτι σου δινουν χημικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ διαιτολόγε. Το θυμάμαι για την έρευνα που είχατε αναφερθεί, από το μπλογκ σας είχα ενημερωθεί και αρχικά.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιποτα παχυδερμο πουτανακι μου γιαυτο ειμαι εγω εδω,για να λεω μαλακιες προσποιουμενος τον μορφωμενο και γνώστη διαιτολογο και εσεις οι μαλακες για να ακουτε τις βλακιες μου,



      Μιχαλης Παπαραγγιζοπουλος
      Θανασης Μανασιδης(a.k.a Θανασης ο Κηπουρος)
      Μαρια Μενεξιδου(αληθωρη)
      Jack Black

      Διαγραφή
  5. KISS principle
    http://tinyurl.com/crpnt

    Έτσι ακριβώς είναι όπως τα γράφεις....
    Δυστυχώς όμως όπως και σε πάρα πολλούς ακόμη τομείς της ζωής μας επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο για να "λύσουμε" το πρόβλημα...

    Από προσωπική εμπειρία,το παραπάνω το λέω δικαιολογίες...!!!
    Αλλά προφανώς όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε τα λάθη μας,να χάσουμε τον χρόνο μας (αλχημείες,τεχνικούς όρους,φιλοσοφίες,μόδες) και κατόπιν να προχωρήσουμε πραγματικά....!!!!!

    Χαίρομαι να σε διαβάζω πάντα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχεις κατά καιρούς γράψεις αρνητικά πράγματα για την ασπαρτάμη.
    Ομως καταξιωμένοι κορυφαίοι επιστήμονες της διατροφής, όπως η Δρ.Παπακωνσταντίνου λένε ότι είναι απολύτως ασφαλής. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσεις ανώνυμε "διαιτολόγε" ;
    http://www.mednutrition.gr/i-dr-aimilia-papakwnstantinoy-mas-lynei-oles-tis-apories-gia-rolo-twn-glykantikon-ylon-sti-diatrofi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχουμε υπόψη για το άρθρο αυτό και θα αναφερθούμε εκτενέστερα την επόμενη εβδομάδα. Όχι δεν θα αναθεωρήσουμε τα άρθρα μας. Πιστεύουμε επίσης ότι πολλοί αναγνώστες μπορούν να καταλάβουν κάποια πράγματα σχετικά με τέτοιες "συνεντεύξεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι αφού πρέπει να σοβαρευτούμε όπως λέει ο τίτλος του άρθρου γιατί Διαιτολόγε διαφημίζεις δίπλα κατάστημα που πουλά συμπληρώματα διατροφής; Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για του λόγου το αληθές, να και η φωτό:
      http://i46.tinypic.com/2i20qys.jpg

      Διαγραφή
    2. Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα: Στο μπλογκ μας έχουμε τις γνωστές Διαφημίσεις Google (Google Ads). Δεν επιλέγουμε εμείς αυτές τις διαφημίσεις ούτε έχουμε έλεγχο για το τι επιλέγει να προβάλει η Google Ads. Οι διαφημίσεις εμφανίζονται βάσει του περιεχομένου της σελίδας που βλέπεις. Έτσι για παράδειγμα η δική μας ιστοσελίδα ασχολείται με θέματα διατροφής και έτσι συνήθως παρουσιάζονται διαφημίσεις που έχουν να κάνουν με αδυνάτισμα και διατροφή. To "Να Το Φάω" δεν έχει καμία επαφή, σχέση και συμφωνία με τους διαφημιζόμενους.

      Διαγραφή
  9. πρωτη φορα γραφω σχολιαζω σε μπλογκ... 'φρεσκο..μπλογκαρισμενη' ,δηλαδη :) :)

    πρωτα απο ολα ,συγχαρητηρια για την προσπαθεια σας!

    επειτα ,υπομονη για την αντιμετωπιση σχολιων αναγνωστων οπως ο παραπανω... (τι να πω βρε παιδι μου? τοσο ασχετος ή... θα ηθελε να 'τσιμπησουν' οι ασχετοι στην λασπη που θελει να σας ριξει?)

    -δεν χρειαζεται να μου απαντησετε.

    ηθελα να παραθεσω την δικη μου εμπειρια απο το 'αδυνατισμα'

    10 χρονια διαιτες, πειραματα,πεινα ,γυμναστικη 2 μηνες πριν ερθει το καλοκαιρι... ανοησιες!

    δεν ειχα πολλα κιλα,αλλα ηθελα να παω 50 κιλα(απο 60),

    ε λοιπον,σοβαρευτηκα και πηγα! σε ενα χρονο.
    τρωω το φαγητακι μου,μεσημερι και βραδυ,
    δεν τρωω ψωμι ΜΕ το φαγητο(το τρωω για δεκατιανο ή για απογευματινο -100% ολικης για να με οφελει και λιγο)

    περιορισα τα γλυκα σε 1-3 φορες την εβδομαδα και σε μικρη ποσοτητα (τις υπολοιπες μερες όποτε θελω γλυκο τρωω ταχινι με μελι και κουακερ,εχει πολλες θερμιδες,αλλα τρωω καθε μερα και παραλληλα με την υπολοιπη νοοτροπια ,αδυνατιζω!
    επισης σταφιδουλες...

    εχω ξεχασει τα ΄τυροπιτα ,τυροψωμο, πιτσα κ.α.' στην δουλεια

    φτιαχνω πιτες ατομικες,και παιρνουμε μαζι μας.

    δεν θυμαμαι την τελευταια φορα που πεινασα(για ελεγχο βαρους),
    αλλα εχω ξεχασει και ποτε εφαγα χωρις ελεγχο τελευταια φορα.

    ειναι τοσο απλο,και συμβαινει σε εμενα που το φαγητο ειναι συνεχεια στο μυαλο μου...

    απλα πια σεβομαι το σωμα μου ,δεν του ριχνω 1002 σκουπιδια και μετα να εχω την απαιτηση να τα κανει 'αερα'.

    σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σας πρώτη φορά διαβάζω το μπλογκ σας και ήθελα να σας ρωτήσω για το νερό.Είπατε ότι η πολύ κατανάλωση νερού δεν είναι αποτελεσματική.Το ''πολύ'' πως το εννουσατε?Επειδή έχω διαβάσει αρκετά άρθρα που λένε ότι πρέπει να πίνουμε καθημερινά 1-1.5 λίτρα νερό και ότι αυτό βοηθά και στην αυξηση του μεταβολισμού.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε αναφερθεί για το νερό εδώ: http://natofao.blogspot.gr/2010/08/blog-post_25.html

      Διαγραφή
  11. ΕΝΑ!
    Κόβουμε ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ την σαβούρα, αναψυκτικά, πίτσες, πίτες τίγκα στο λάδι μηχανής, τα κρέατα/ψοφίμια και τα δηλητήρια του αλκοόλ. Προσθέστε φρούτα λαχανικά, όσπρια στην διατροφή. Ο λόγος δεν είναι μόνο ο έλεγχος του βάρους αλλά η ποιότητα ζωής και η ποιότητα του πιο πολύτιμου πράγματος που μας έκαναν δώρο, την υγεία. Την υγεία την θυμόμαστε μόνο αν την χάσουμε αλλά για πολλούς μετά μπορεί να είναι αργά και να έχουν πάθει ζημιά.

    ΔΥΟ!
    Ξοκολλάμε τον κώλο απο τον καναπέ και το τηλεκοντρόλ απο το χέρι. Φοράμε μία άνετη φορμίτσα και ένα μπλουζάκι και ΤΡΕΧΟΥΜΕ. ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες του και σταδιακά αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας. Μπορεί να ξεκινήσει κάποιος απο πεζοπορία και να καταλήξει να κάνει 50άρια σπριντ σε στάδιο ή σε κάποιο διαμορφωμένο χώρο. Αν δε κάποια στιγμή προσθέσει στο "μενού" και ασκήσεις (πους απς, κοιλιακοί, πιέσεις, καλισθενικές) θα δει το σώμα να μεταφορφώνεται και να βγάζει φτερά χωρίς να πιεί την γνωστή σαβούρα που διαφημίζεται.

    Τα οφέλη είναι τόοοοσα πολλά που θέλει ένα κατεβατό για να τα απαριθμήσεις και μέσα σε όλα είναι και η απώλεια ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ εντελώς ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.


    Επειδή όμως είμαστε καλοπερασάκηδες/παρτάδηκες και εγωϊσταράδες θέλουμε να είμαστε αραχτοί με κανά fredoccino και ταυτόχρονα να γίνουμε κορμάρα σε χρόνο dt. Αλλά και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο δεν γίνεται φίλε μου. Και μερικοί πράτουν εντελώς ηλίθια καταφεύγοντας σε λύσεις που υπόσχονται αδύνατα πράγματα διακινδυνεύοντας την υγεία τους. Έχει καταστραφεί κόσμος, δυστυχώς, επειδή έχει πάψει να σκέπτεται απλά...

    (οι πατέντες του...πίνω 2 ποτήρια νερό πριν φάω! για να τουμπανιάσω! και να μην φάω πολύ βγάζουν τρελό γέλιο. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του αν κάποιος είναι μικρόσωμος ή όχι θα πιεί 2 ποτήρια; το σώμα μας δεν μπορούμε να το κοροϊδέψουμε. Πίνοντας τόσο νερό ΑΚΡΙΒΩΣ πριν το γεύμα ή και ακόμα χειρότερα κατά την διάρκεια του γεύματος αραιώνουν τα πεπτικά υγρά με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η φυσιολογική διαιδκασία της πέψης με καταστροφικά αποτελέσματα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στη μέλλον. Πίνουμε νεράκι μπόλικο κατά την διάρκεια την ημέρας αλλά όχι ακριβώς πριν φάμε ή κατά την διάρκεια αλλά ούτε και μετά το περας του γεύματος. Οπωσδήποτε να περάσει - τουλάχιστον - μία ώρα).

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. σωστα ολα αυτα . ομως βοηθανε και τα χαπια . με αλλαγη διατροφης ασκηση και εννοω εντονο περπατημα καθε μερα και το λιποτοξ ενεργοποιηθηκε ο μεταβολισμος μου και εχασα 20 κιλα σε εξι μηνες. 18 μηνες τωρα ειμαι 53 κιλα. οσο ημουν δηλαδη παντα στο παρελθον πριν κανω το παιδι μου και παυνω, μαλλον αφεθω. ο φαρμακοποιος της γειτονιας μου παιρνει και αυτος το λιποτοξ ειναι τριπλασιος απο μεν α, και για πρωινο τρωει 5 τυροπιτες. τιποτα δεν γινεται χωρις βοηθεια. το ενα συμπληρωνει το αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διάβασα για κάποιον που έγραφε για την ασπαρτάμη πιο πάνω στα σχόλια. Γιατρός όμως (μέσα σε νοσοκομείο που με παρακολουθεί κλπ) μου είπε πως είναι μούφα. Αν ίσχυε δεν θα έδινε στο γιο του τσίχλες κλπ που περιέχουν ασπαρτάμη. Ούτε θα έπινε ο ίδιος ροφήματα τσαγιού που περιέχουν ασπαρτάμη (δεν λέω το όνομα για να μην θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση) κλπ ροφήματα. Ο διατροφολόγος μου επίσης δεν την έχει δυσφημίσει και με αφήνει να τρώω προίόντα που την περιέχουν αφού έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, π.χ. μία σοκολάτα με ζάχαρη έχει πρπ 160 θερμίδες ανά 30 γρ. ενώ μία σοκολάτα με γλυκαντικά (κ ασπαρτάμη) 70 θερμίδες ανά 30 γρ. δλδ κάτω από τις μισές θερμίδες διαφορά. Ένα παράδειγμα είναι ότι στο ίντερνετ βρήκα τα χειρότερα λόγια για την μεγαλύτερη και καλύτερη νευρολόγο σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η γυναίκα όμως από εκεί που κόντευα να μείνω σε αναπηρικό καροτσάκι με έκανε 100000000000000000000000% καλά. Είναι μεγάλο ψέμα αλλά στο ίντερνετ θα βρεις μόνο αυτό με τα περισσότερα ''χτυπήματα'' και συνήθως δεν είναι ακριβές.... Το point μου είναι να μην πιστεύεται ΠΑΝΤΑ αυτά που διαβάζετε στο ίντερνετ. Ο καθένας μπαίνει και γράφει ό, τι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στρατηγικές που ήταν αποτελεσματικές:
    *Κατανάλωση Λιγότερου Φαγητού
    *Γυμναστική
    *Κατανάλωση Λιγότερου Λίπους
    *Κατανάλωση Λιγότερων Θερμίδων

    -Από την Σκύλα στη Χάρυβδη...
    -Αυτές είναι οι σοβαρές συμβουλές δηλαδή;
    -Όποιος ακολουθεί τις παραπάνω "σοβαρές συμβουλές" θα αποτύχει κατά 97% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα 5ετιας. Τι νόημα έχει να χάσεις τα κιλά που θέλεις αν σε μερικούς μήνες ή λίγα χρόνια τα πάρεις με το παραπάνω πίσω ;

    α) Η θεωρία του "κακού" λίπους (fat phobia )έχει καταρεύσει προ πολλού.
    β) Η γυμναστική δεν βοηθάει καθόλου στο χάσιμο βάρους. Οι γονείς σας και οι παππούδες σας δεν έκαναν καθόλου γυμναστική και ήταν κατά πολύ πιο αδύνατοι. Μετά την δεκαετία του ΄50 άρχισε να διαδίδεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός (τρέξιμο,γυμναστήρια,κολυμβηση,ποδήλατο κτλ). Σήμερα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αθλούνται τόσο πιο πολύ καλπάζει η παχυσαρκία.

    γ)Οι θερμίδες δεν είναι όλες οι ίδιες.
    Απλό παράδειγμα 1000 θερμίδες από πρωτεινη απαιτούν 500 για να μεταβολιστούν. Άρα καθαρές θερμίδες που παίρνουμε 500. Ενω 550 θερμίδες από δημητριακά χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια για να μεταβολιστούν πχ 50 έτσι μας μένουν πάλι 500! Επιπλέον άμεσα εκτοξεύουν στα ύψη την ινσουλίνη (ορμόνη αποθήκευσης λίπους) μετατρέποντας αυτές τις θερμίδες σε λίπος...

    δείτε το καταπληκτικό "Toxic Sugar?" μια 18λεπτη εκπομπή της Αυστραλιανής τηλεόρασης ABC που εξηγεί όλα τα παραπάνω.
    Συμμετέχουν παγκοσμια κορυφαιοι επιστήμονες όπως ο Robert Lusting και Gary Taubes.
    http://www.youtube.com/watch?v=UU3GvRsFHqY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επιχείρημα γ) αντικρούει το επιχείρημα α). ,
      Έχω χάσει συνολικά μέχρι στιγμής 70 κιλά και συνεχίζω για 10 ακόμη (βάση ύψους, μυικής μάζας, μέτρησης οστικής μάζας κλπ) και όλα αυτά σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, γυμναστική (νους υγιής εν σώματι υγιεί μη ξεχνιόμαστε) και κατανάλωση λιγότερου λίπους και θερμίδων.
      Θες δηλαδή να μου πεις ότι δεν ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σου αν πας στο γυμναστήριο και ''κάψεις'' 1.000 θερμίδες; Και αν ''δουλεύεις'' μυικές μάζες δεν χρειάζεσαι περισσότερη ενέργεια, δηλαδή θερμίδες. Άρα; Γιατί κουραζόμαστε τσάμπα;
      Οι παππούδες μας ήταν πιο αδύνατοι γιατί δούλευαν ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ! Ξύπναγαν από τις 5 για να αρμέξουν τις αγελάδες και να πάνε να πουλήσουν το γάλα. Μάζευαν τα σταφύλια, το σιτάρι, τα μήλα, τα ροδάκινα, τις ντομάτες, τα αγγούρια, τα μαρούλια, τις πατάτες. Αυτό δεν είναι μία μορφή άσκησης δηλαδή; Μάντεψε! Και όταν περπατάς γυμναστική κάνεις.
      Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής περιλαμβάνει πολύ καθιστική ζωή, αυξημένη ποσότητα θερμίδων (ο οργανισμός σου χρειάζεται π.χ. 2.200, αλλά εσύ του δίνεις 3.000 που θα πάνε; Θα γίνουν λίπος και άρα θα πάρεις κιλά) και καθόλου άσκηση. ΚΑΜΙΑ σχέση δηλαδή με τους παππούδες μας.
      Το να παίρνεις όσες θερμίδες (και από όποια ομάδα τροφίμων) χρειάζεται ο οργανισμός σου και να κάνεις 1 ώρα γυμναστική τη μέρα σε βοηθάει και να χάσεις κιλά, και να κάψεις λίπος και να έχεις μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά (μέσω ερευνών αυτό http://www.mednutrition.gr/perpatima-kai-ygeia-edo-kathe-bima-sas-metraei).
      Άρα ναι το να κάνεις γυμναστική είναι ανώφελο για τον οργανισμό. Δεν το 'ξερα. Τσάμπα πάω γυμναστήριο και έχω κάψει το 50% του λίπους μου και το έχω αντικαταστήσει με μυικό ιστό. Έπρεπε να μην το κάψω και να υπάρχει όλο αυτό το λίπος στα όργανα μου.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή μου δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά με την διατροφολογική λογική που ακολουθείς δεν θα καταφέρεις να διατηρήσεις το χαμηλό βάρος και ταυτόχρονα να είσαι υγιής. Το 97% αυτών που ακολουθούν την πεπατημένη (αυτό που κάνεις εσύ) δεν καταφέρνει να διατηρήσει τα κιλά που χάνει στην διάρκεια του χρόνου (5ετια).
      Γιατί άραγε; γιατί η "σωστή" διατροφή που χρηματοδοτεί η βιομηχανία (coca-cola, keloggs, kraft, tyson, φαρμακευτικές εταιρίες κτλ) και εσύ έχεις υιοθετήσει πάει κόντρα στην ανθρώπινη φύση.

      Κοιτα γύρω σου. Η παχυσαρκία θερίζει, είναι παγκόσμια επιδημία. Από πότε; από τότε που ο κόσμος περιόρισε το λίπος στην διατροφή του (δεκαετία 70 και μετά)

      -Αυτό που θέλουν να πιστέψεις είναι οτι φταίει το άτομο που "τρώει πολύ και δεν αθλείται αρκετά". Δηλαδή ένοχος είσαι εσύ όχι η βιομηχανία με αυτά που σε ταίζει.

      -Η γυμναστική είναι επωφελής για τον οργανισμό αλλά έχει αμελητέα σχέση με το χάσιμο βάρους.

      σκέψου:
      -τα παχύσαρκα μωρά, μήπως δεν αθλούνται αρκετά;

      -Οι περισσότεροι σύγχρονοι αθλητές αντοχής είναι υπέρβαροι, μήπως δεν αθλούνται αρκετά; (κατά Tim Noakes, κορυφαίο καθηγητή, αθλιάτρο με περισσότερους από 70 μαραθώνιους στην πλάτη -ένας ζωντανός θρύλος-)

      -τα παχύσαρκα κατοικίδια (γάτες,σκύλοι) που τρώνε από το φαι των αφεντικών τους, μήπως δεν αθλούνται αρκετά;

      -αν τρώς πραγματικές τροφές ακόμα και 5000 θερμίδες την ημέρα δεν πρόκειται να σε παχύνουν ιδιαίτερα (πχ ~1 κιλό σε 3 βδομάδες). Οι θερμίδες δεν είναι ιδιες μεταξύ τους. οκ?

      -οι περισσότερες σύγχρονες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν την gliadin, ένα οπιούχο που διεγείρει κέντρα του εγκεφάλου με ύπουλο τρόπο. Ενώ η ηρωίνη φέρνει τον χρήστη σε κατάσταση ευφορίας, η μορφίνη του ελλατώνει τον πόνο, η gliadin σε ωθεί να πεινάς συνέχεια και να αναζητείς τρόφιμα που την περιέχουν. (ευχαριστούμε William Davis, είσαι θεός!) δες το βιβλίο best seller "Wheat Belly"

      -Όπως καταλαβαίνεις(;) αν δεν σκεφτείς και ενεργήσεις out of the box είσαι χαμένος/η στην διάρκεια του χρόνου...

      γεια χαρά.

      Διαγραφή
    3. btw
      γιατί το α) αντικρούει το γ) ;

      Διαγραφή
    4. Άρα αντικρούεις την Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας. Μάθε μας μεγάλε Φυσικέ τι πρέπει να κάνουμε! Γιατί όλα αυτά που κάνουμε είναι λάθος και γιατί έχω καταφέρει και να διατηρήσω και να χάσω βάρος, γιατί πολύ απλά δεν κάνω δίαιτα, αλλά διατροφή. Απορώ πως δεν έχεις πάρει Νόμπελ ακόμα αφού κατάφερες να αντικρούσεις την Α.Δ.Ε. Είσαι πολύ έξυπνος τελικά.
      Υ.Γ.1. Τα μωρά γεννιούνται παχύσαρκα γιατί η μητέρα τρώει λάθος.
      ΥΓ.2. Αν εσύ επιλέγεις να φας fast food δεν φταίει η βιομηχανία που το παράγει, αλλά εσύ που το τρως. Είναι σαν να μου λες ότι το μαχαίρι είναι κακό επειδή μπορεί κάποιος να σκοτώσει με αυτό. Κτιζ!

      Διαγραφή
    5. Και τα κατοικίδια παχαίνουν γιατί τρώνει ΠΟΛΥ από το φαγητό των αφεντικών σου. Άλλη ποσότητα θέλει ένα σκυλί 10 κιλών και άλλη ένα σκυλί 50 κιλών. Έλεος! Απλά μαθηματικά.
      Επειδή όμως θα με κερδίσεις λόγω εμπειρίας σταματάω εδώ.

      Διαγραφή
    6. καλημέρα

      "ΥΓ.2. Αν εσύ επιλέγεις να φας fast food δεν φταίει η βιομηχανία που το παράγει, αλλά εσύ που το τρως. Είναι σαν να μου λες ότι το μαχαίρι είναι κακό επειδή μπορεί κάποιος να σκοτώσει με αυτό. Κτιζ!"

      -Μην επικεντρώνεσαι στο fast food. Οτι είναι πακεταρισμένο είναι junk food ακόμα και αν έχει ταμπλελάκι οτι είναι υγειηνό ;)

      Τι είναι junk food μπορείς να διαβάσεις εδώ:
      http://philmaffetone.com/what-is-junk-food

      -θα κατηγορούσες ποτέ χρήστες ηρωίνης οτι δεν προσπαθουν; Εξαρτημένοι ανθρωποι ειναι και χρειάζονται βοήθεια.
      Το ίδιο ή και περισσότερο εξαρτημένοι είναι οι παχύσαρκοι (αλλά και οι αρκετοί λεπτοι, σε αυτούς το λίπος αναπτύσεται εσωτερικά πάνω σε ζωτικά όργανα...)
      - Όπως ειπαμε η οπιούχος ουσία gliadin είναι σχεδον παντού που μαζί με την ζάχαρη και τα light προιόντα καταστρέφουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

      Γεια χαρά
      Ελπίζω να βοήθησα.

      υ.γ
      επίσης προτείνω το άρθρο
      http://www.philmaffetone.com/oversold-on-sugar

      Διαγραφή
    7. Οι παχύσαρκοι που αδυνατίζουν και μετά ξαναπαίρνουν τα κιλά τους έχουν κάτι απο τα 2
      1) Τελείως λάθος δίαιτες που είτε είναι πολύ περιοριστικές για μακρο χρονικό διάστημα είτε μειώνουν απλώς τα υγρά.
      2) Ο εγκεφαλός τους αντλεί απόλαυση απ το φαγητό-λίπος (βλέπε σύστημα ντοπαμίνης) που δεν αντέχουν χωρίς αυτό και ξανακατρακυλάνε σε κακή διατροφή.
      Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι τι τρώνε. Και φυσικά αν νομίζεις οτι οι παππούδες μας δε γυμνάζονταν προσπάθησε για ενα μήνα να ζήσεις τη ζωή τους (περπάτημα, συλλογή καρπών,φύτευση σπόρων, ξερίζωμα ζιζανίων,όργωμα, κουβάλημα του νερού στο σπίτι κι ένα σωρό ακόμα) τρώγοντας αυτά που έτρωγαν και πες μας τι θα γίνει.

      Διαγραφή
  16. " γυμναστική δεν βοηθάει καθόλου στο χάσιμο βάρους. "
    νταξ, εντελώς αστείο επιχειρημα.
    Οι παπούδες μας ως γνωστό πήγαιναν με αμάξι στη δουλεια τους και κάθονταν ολη μερα πίσω απο ένα υπολογιστή χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας επανέλθουμε στο θέμα της γυμναστικής που χτυπάει τις ευαίσθητες χορδές. των δύστυχων παραπληροφορημένων.


      Μετά από 2 χρόνια ερευνών επίσημος φορέας της Σουηδίας (SBU) δημοσιευσε τα συμπεράσματα του στο θέμα της παχυσαρκίας και του τρόπου αντιμετώπισεις της.

      Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας θα χρησιμοποιηθουν ως βαση από το σύστημα υγείας της Σουηδίας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (που είναι βέβαια χαμηλή εκεί σε σχέση με άλλες χώρες).

      Μεταξύ άλλων η έρευνα αναφέρει για το θέμα της φυσικής δραστηριότητας (γυμναστική)

      Physical Activity

      SBU also kills the idea that exercise plays an important roll in weight loss. Exercise may be very good for health, but:

      Systematic reviews of the literature show that the addition of physical activity to a dietary intervention for individuals with obesity have, if any, a marginal effect on weight loss at the group level.




      Διαβάστε τι λέει το SBU (Swedish Council on Health Technology Assessment)
      για το θέμα της παχυσαρκίας και της διατροφής εδώ:

      http://www.dietdoctor.com/swedish-expert-committee-low-carb-diet-effective-weight-loss

      Διαγραφή
    2. Aυτο που βρίσκετε ένα λινκ απο Blog δεν περιγράφει καθόλου την έρευνα και τα επιστημονικά δεδομένα στα οποια στηρίχθηκε και το πασάρετε σαν απόλυτη αλήθεια ποιος σας το μαθε?

      Νασου στείλω κι εγω μπλογκς που λένε πως η γη ειναι επίπεδη και να στο πασάρω για αποδειξη δηλαδη?
      Ασε που αν ακολουθησεις μια σειρά απο λινκ λέει ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ το μπλογκ που εστειλες οτι

      "In this case, increased activity will accelerate your weight loss, and act as an nice bonus. You’ll be burning even more fat from the very first step.

      For example, you could take long walks (golf), cycle, dance, or play any sport you’re happy and comfortable with.

      Exercise also burns the body’s glycogen stores, which are essentially carbohydrate. This means that after a workout, you can eat a little more carbs than you otherwise can permit yourself, without negative effects on insulin or fat storage. Also, don’t forget that the non-weight-related health effects of exercise are quite impressive."

      Να τα λέμε κι αυτα...

      Διαγραφή
  17. Αγαπητέ, η απόλυτη αλήθεια είναι αυτή που βιώνουμε πρώτα εμείς προσωπικά...
    Τι πιο ωραίο αυτήν την προσωπική "απόλυτη" αλήθεια να την επιβεβαιώνουν κρατικές επιτροπές σοβαρων κρατών (πχ Σουηδίας) ή κορυφαίοι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Δες την παρουσίαση του Petter Attia. Στην παρουσίαση αυτή το δείγμα είναι Ν=1 δηλαδή ενα άτομο (ο ίδιος ο Petter). O Petter είχε εμφάνιση εγγύου γυναίκας παρόλο που έκανε κολύμβηση 3-4 ώρες καθημερινά! και ακολουθούσε την πεπατημένη στην διατροφή. Έφθασε στο σημείο να αποκτήσει insulin intolerance και τότε ξύπνησε...

    Όλη η διάλεξη:
    http://www.youtube.com/watch?v=NqwvcrA7oe8


    Το ίδιο και με μένα. Χωρίς να ειμαι υπέρβαρος ήθελα να χάσω 2 κιλά.
    Έχω ύψος 1,79 και ήθελα απο από 78 να πάω 76.
    Επί 2,5 μήνες εκανα σχεδόν καθημερινα σκληρή προπόνηση στο τρέξιμο (5-5:30 λεπτά/km για 10 15 και μερικές φορές 20 χιλιόμετρα). Κάποιες μέρες έκανα κολύμβηση. Όπως καταλαβαίνεις τα κιλά δεν κουνούσαν, σταθερά 77-78.

    Όταν κατάλαβα την απάτη που παίζει, έχασα αυτά τα 2 κιλά σε 1,5 μέρα και δεν τα ξαναπήρα από τότε έχοντας μάλιστα επιβραδύνει σημαντικά την ένταση όσο και την συχνότητα των προπονήσεων!

    Τι να πουνε λοιπόν σε εμας τους γνώστες, οι διαφοροι πληρωμένοι ή άσχετοι επιστήμονες που ζητάνε δηθεν επιστημονικές αποδείξεις για την μη επιδραση της άσκησης στο χάσιμο βάρους;

    Υπάρχει άραγε κανείς να χρηματοδοτήσει μια τέτοια έρευνα; Όχι. Γιατί όχι; γιατί η απόδειξη με στοιχεία αυτής της απλής αλήθειας χτυπάει τα κέρδη των εταιριών επεξεργασμένων τροφίμων και φυσικά τις φαρμακευτικές και όλο το ιατρικό λόμπι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Τι να πουνε λοιπόν σε εμας τους γνώστες, οι διαφοροι πληρωμένοι ή άσχετοι επιστήμονες που ζητάνε δηθεν επιστημονικές αποδείξεις για την μη επιδραση της άσκησης στο χάσιμο βάρους;"

    Νταξ, αφού κατάφερες να καταργήσεις τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής, μην το καθυστερείς και θέσε υποψηφιότητα για Νομπελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν αναφερόμουν σε σένα, συγνώμη αν σε πρόσβαλα.
    Αυτή την ερώτηση ("που είναι οι επιστημονικές αποδείξεις;") την συναντάει κανείς συχνά από συνήθως εντεταλμένους ιατρούς που είναι στην ουσία αντιπροσωποι της βιομηχανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο φιλος, που υποστηριζει οτι η γυμναστικη δεν βοηθαει στην απωλεια βαρους, εχει δικιο εν μερει αλλα στη συλλογιστικη του γινεται απολυτος & φτανει στο αλλο ακρο. Πραγματικα το να χασουμε βαρος μπορει να γινει χωρις καθολου γυμναστικη. Εννοειται οτι το να χτυπιομαστε στο γυμναστηριο 2-3 ωρες καθημερινα δεν αρκει απο μονο του να μας αδυνατισει, εαν μετα πλακωνομαστε στο υπερβολικο ή λαθος φαγητο.

    Απο την αλλη μερια, ποιοτικο φαγητο σε λογικες ποσοτητες αναλογα με τις αναγκες του καθενα + γυμναστικη ειναι οτι καλυτερο για τον ελεγχο του βαρους μας.

    Εγω ειμαι 1.82 στα 74 κιλα με ποσοστο λιπους 8%. Τρωω σωστα αλλα προπονουμαι και σκληρα 4-5 φορες την εβδομαδα. Ετσι μπορω να τρωω και τα γλυκα, που μου αρεσουν & να κανω τις παρασπονδιες μου εδω κι εκει.

    Η δυνατη προπονηση σε εμενα εχει πουσαρει τον μεταβολισμο μου, ο οποιος καιει σε κατασταση ηρεμιας 2000 με 2200 θερμιδες(λιπομετρηση). Γινομαι αναλυτικος για να τονισω τα οφελη της γυμναστικης, που δεν ειναι μονο οτι φαινεται μπροστα αλλα τα κερδη στον μεταβολισμο, στο κινητρο να βλεπεις το σωμα σου να φτιαχνει συνεχως κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλήμερα.

    Ο τελευταίος σχολιαστής προσπαθεί να θέσει το θέμα σε μια πιο ρεαλιστική βάση αλλά δυστυχώς διαφωνώ και με αυτόν :))

    - Η γυμναστική συνήθως οδηγεί στην αύξηση βάρους. Ο αθλούμενος νιώθει ότι έχει περιθώρια να δώσει μια ανταμοιβή στον εαυτό του για όλη την προπόνηση που έκανε. Επιπλέον νιώθει και πεινασμένος. Το μείγμα είναι εκρηκτικό, οπότε τελικά έχουμε αύξηση βάρους ή (συχνό φαινόμενο) ανθρώπους που είναι σε καλή φυσική κατάσταση αλλά δεν έχουν καλή υγεία.

    Συχνά αρκετοί γυμνασμένοι (και μη γυμνασμένοι φυσικά) άνθρωποι έχουν σύνδρομο μεταβολισμού μια κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κάποια από τις 5-6 πιο σοβαρές ασθένειες που γνωρίζουμε (απλά δεν ξέρουμε το πότε, μπορεί αύριο, μπορεί σε 20 χρόνια).

    Για τους άνδρες το μεταβολικό σύνδρομο ορίζετε αν (το ελάχιστο) 3 από τα 5 παρακάτω ισχύουν.
    α) πίεση >13
    β) τριγλυκερίδια >150
    γ) HDL<40
    δ) περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 102cm
    ε) ζάχαρο μεγαλύτερο 100

    - Η δυνατή προπόνηση οδηγεί σε γρηγορότερη γήρανση, ενώ έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία του αθλούμενου. Η αναερόβια προπόνηση ελευθερώνει μεγάλο αριθμό free radicals ,οδηγεί το σώμα σε κατάσταση inflammation, ενώ απενεργοποιεί το κάψιμο λίπους.

    -Η αναερόβια προπόνηση χρησιμοποιεί ενέργεια που παράγεται από τις αποθήκες γλυκογόνου (κάψιμο λίπους υπό το μηδέν..). Οι αποθήκες αυτές είναι μικρές (συκώτι 300θερμίδες + μύες 1500θερμίδες). Αδειάζουν εύκολα (και τότε αν το σώμα δεν ξέρει να καίει λίπος αρχίζει πεινάει).

    -Οι αποθήκες λίπους σε ένα λεπτό άνθρωπο αρκούν να διανύσει 2000 χιλιόμετρα, οι αποθήκες γλυκογόνου με το ζόρι 35...

    -Μόνο η αερόβια προπόνηση (οι παλμοί σου πρέπει να κινούνται στα επίπεδα 180-ηλικία-10) βοηθάει στο χάσιμο βάρους και στην υγεία αρκεί η διατροφή να βασίζεται στο λίπος σε αναλογία 50% και άνω ενώ οι υδατάνθρακες (μη επεξεργασμένοι πάντα) να αποτελούν λιγότερο από το 20% της διατροφής (πράγμα που δεν συμβαίνει στο 99% των περιπτώσεων οπότε και το γενικό συμπέρασμα οτι η γυμναστική δεν βοηθάει στο χάσιμο βάρους.

    -πιο σύντομα: αν το RQ = CO2 eliminated / O2 consumed πλησιάζει περισσότερο το 0.75 και λιγότερο την μονάδα τότε με αερόβια προπόνηση μπορείς να επιταχύνεις το κάψιμο λίπους και να είσαι ταυτόχρονα υγιής...

    ελπιζω να βοήθησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όλα όσα λες είναι όχι απλά ανακρίβειες αλλά και επικίνδυνα. Δεν είσαι απλά ημιμαθής αλλά αραδιάζοντας όρους, που δεν ξέρεις καλά καλά τι σημαίνουν προσπαθείς να πείσεις τον κόσμο ότι π.χ η γυμναστική παχαίνει !!!

    Ειλικρινά εάν ποστάρεις το παραπάνω σε οποιοδήποτε forum fitness - bodybuilding ή τα επαναλάβεις σε αθλίατρους, γυμναστές θα βάλουν τα γέλια.

    Έχεις αντλήσει σκόρπιες πληροφορίες από το internet, τα έχεις μπερδέψει στο μυαλό σου και δεν βοηθάς καθόλου δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα.Τα όσα αναφέρει ο Ανώνυμος 26/10/2013-12:54μμ είναι η θεωρία του Maffetone που προπονούσε τον επί συνεχείς φορές παγκόσμιο πρωταθλητή ironman Mark Allen.H προπονητική του θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι η υψηλής έντασης προπόνησης "στρεσσάρει"τον οργανισμό και προπονούσε μήνες ολόκληρους ή και χρόνια τους αθλητές του σε χαμηλούς παλμούς(180-ηλικία)ώστε να μάθουν το σώμα τους να καίει λίπος ακόμα και σε ταχύτητες σχετικά υψηλές.Γενικά εγώ σαν γυμναστής -προπονητής-αθλητής αγωνισμάτων αντοχής (44ετών) το έχω εφαρμόσει στον εαυτό μου και είχα τις καλύτερες αγωνιστικές μου χρονιές.Αν κάποιος θέλει να εμβαθύνει περισσότερο ο τύπος έχει και ένα blog (κάπως αντισυμβατικό γιατί ασχολείται και με τη μουσική)http://philmaffetone.com/180-formula .Πάντως χαίρομαι που υπάρχει κι άλλος που χρησιμοποιεί τη θεωρία του

    ΑπάντησηΔιαγραφή