5/08/2012

Αρνάκι...Νέας Ζηλανδίας

Πρόσφατα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ είδαμε να προωθείται κατεψυγμένο αρνάκι Νέας Ζηλανδίας. Αυτοί που το προώθησαν ανέφεραν ότι δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή στην Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων. Οπότε αντί να φέρουμε αρνάκι από γειτονικές χώρες, έπρεπε να φέρουμε κατεψυγμένο αρνί από την άλλη άκρη του κόσμου...

Ψάχνοντας λίγο να τι βρήκαμε: Το αρνί και το κατσίκι αποτελεί από τις πιο σημαντικές πηγές παραγωγής ζώων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι τέταρτη στη σειρά χώρα παραγωγής αρνιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει την υψηλότερη παραγωγή κατστικίσιου κρέατος στην ΕΕ. Καλύπτει το 82% των αναγκών της σε αρνίσιο κρέας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αρκετά αρνιά και πρόβατα η Ελλάδα, έχει και παραέχει, αλλά σύμφωνα με αναφορά του Χαροκοπειου Πανεπιστημίου η Ελλάδα χρησιμοποιεί το 95% των προβάτων της για παραγωγή γάλακτος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη που χρησιμοποιεί μόνο το 30% για την παραγωγή γάλακτος. 
Ως καταναλωτής πάντως έχεις επιλογή...

 

13 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ας αναλογιστούμε τι υπεραξία θα έχει το αρνάκι λόγω μεταφορικών.

    Διαιτολόγε αν έχεις την καλοσύνη, θα ήθελα μια κριτική στα παξιμαδάκια krispies. Αυτά που μου αρέσουν είναι της λαχανί συσκευασίας. Το είχα ζητήσει και παλαιότερα αρκετές φορές, αλλά καταλαβαίνω ότι προηγούνται άλλα προϊόντα. Αν κάποια στιγμή θα μπορούσες, θα μου έκανες μεγάλη χάρη.

    Ευχαριστώ πολύ

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε παρακολουθω παρα πολυ καιρο και συνηθως χαιρομαι με αυτα που διαβαζω.

    ομως εδω ΔΙΑΦΩΝΩ εντονα.
    Οι συνθηκες που παραγεται το συγκεκριμενο κρεας στη Νεα Ζηλανδια ειναι σαφως ανωτερες απο αυτες των γυρω χωρων.
    Θα ελεγα οτι ειναι σαφως ανωτερες και απο τις συνθηκες της Ελλαδας αλλα θα χτυπησω τις ευαισθητες χορδες των συμπατριωτων μου που θα αρχισουν να με βριζουν.

    Εχουν πολυ καλο συστημα ελεγχου ποιοτητας (αγνωστη λεξη για τον Ελληνα κτηνοτροφο). Εχουν ηλιο και αρκετη φυσικη τροφη διαθεσιμη. Απλετο χωρο για τα προβατα σε νησια και λοφους. Φυσικα εχουν και φαρμες αλλα και εμεις εχουμε. Η Νεα Ζηλανδια ειναι διασημη για τα προβατα της και εξαγει παντου στον κοσμο.

    Με συγχωρεις αλλα ειναι σαφως καλυτερο το αρνι της Νεας Ζηλανδιας απο τα κρεας που μεγαλωσε στα Βαλκανια (και στην Ελλαδα φυσικα) διπλα απο παρανομες χωματερες (οι οποιες με την καυση διασπειρουν διοξινες).
    Η να πω για τα προβατα της θειας μου στην Καρδιτσα (Παλαμας) που μολις βρηκαν ενα προβατο της με πυρετο (αυτο των προβατων, εχει συγκεκριμενη ονομασια) την επομενη τα εσφαξε ολα και τα πουλησε αντι να προχωρησει σε επιπλεον ελεγχους...μηπως και τα ριξουν στην πυρα υποχρεωτικα.

    Σαν διαιτολογος περιμενω να μου δινεις συμβουλες για το πιο σωστο διατροφικα και οχι για το Ελληνικων η Βαλκανικων συμφεροντων. Η τελευται στροφη του blog προς την προωθηση των Ελληνικων προιοντων δεν με βρισκει συμφωνο. Έχουμε αλλα blog για αυτο.

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το σχόλιο και τις πληροφορίες. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι στη περιγραφή του μπλογκ μας αναφέρουμε ότι περιλαμβάνεται και ο σχολιασμός διατροφικών γεγονότων της καθημερινότητας μας όπως αυτό.

      Διαγραφή
    2. για το Δημητρη. Πως εισαι τοσο σιγουρος οτι οι συνθηκες στη νεα ζηλανδια ειναι τοσο καλες, εχεις παει; και για την Γερμανια τα ιδια μας λεγανε και δες τι εγινε με τα αυγα και με τα κρεατα τους (LIDL). Δεν ξερω αν το blog προωθει ελληνικα προιοντα, αλλα ηταν το πρωτο απο οσο γνωριζω που παρατηρησε για τα γιαουρτια της φαγε οτι δεν παραγονταν απο ελληνικο γαλα και αυτο για μενα ειχε ενδιαφερον.

      Διαγραφή
    3. Διαιτολογε σε ευχαριστω που εδωσες προσοχη στην αποψη μου.

      Ανωνυμε, σε καμία περιπτωση δεν κατηγορησα γενικα το blog. Ειναι απο τα blog που ενημερωνομαι και εγω σε εβδομαδιαια βαση. Και χαιρομαι ιδιατερα που αποκαλυπτει γεγονοτα (προστιμα εφετ, απατες με βρεφικες κρεμες, φυτικες στερολες, κτλ κτλ). Απλα στα τελευταια αρθρα βλεπω να λεει κατι του στυλ: "αγοραζετε ελληνικα".
      Ενω εγω ειμαι της αποψης: "αγοραζετε οτι εχετε εγγυησεις οτι αξιζει τα λεφτα του και δε βλαπτει την υγεια σας"

      Για τα προβατα Νεας Ζηλανδιας γνωριζω απο: 1) ντοκιμαντερ που ειδα στην τηλεοραση καπου στο 2002 και σταθηκε η αφορμη για το 2-->
      2)αναζητηση το 2003 για εισαγωγη απο Νεα Ζηλανδια κρεατος αρνιου για τις αναγκες επιχειρησης πρωτου συγγενη μου (τροφοδοσια σε μαγαζια υγειονομικου ενδιαφεροντος).
      Η εισαγωγη δεν εγινε ποτε και εγω δεν ξανασχοληθηκα με τον τομεα, αλλα η εμπειρια που αποκομισα εμεινε.
      Και πιστεψε με...εχουν διαδικασίες παραγωγης και ακολουθουν προτυπα που ουτε ειχαμε φανταστει εδω στην Ελλαδα. Ταξιδι δεν πηγα δυστυχως, αλλα τα βιντεο που μας ειχαν στειλει τοτε και οι φωτογραφιες παρουσιασης που ειχαν ηταν 1000 λεξεις η καθε μια.
      Είναι αναγκασμένοι βεβαια να κρατουν ενα επιπεδο αφου εξαγουν σε ολο τον κοσμο και πρεπει να μπορουν να ανταπεξελθουν στη γραφειοκρατια καθε χωρας. Εκει ειναι σοβαρες εξαγωγικες επιχειρησεις, οχι τυχαιοι βοσκοι.

      Αντιθετα στην Ελλαδα υπαρχει ενα χαος. Και ελαχιστοι ελεγχοι (για να μη μιλησω για τους ελεγχους οπου ξεροβηχει ο αλλος μεχρι να του προτεινεις να μιλησετε στο γραφειο ιδιατερως)

      Οσο για τα γερμανικα: δεν ξερω ποιος το ελεγε αλλα σιγουρα οχι εγω. Η πλειονοτητα των ζωων που χρησιμοποιουνται για μαζικη παραγωγη στη Γερμανια ειναι κλεισμενα σε φαρμες-εργαστηρια με τεχνητο φως. Φυσικα υπαρχουν και εκει ζωα που βοσκουν σε λιβαδια αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι αυτα φτανουν ποτε στο δικο μας πιατο.

      Δημητρης

      Διαγραφή
    4. Και να προσθεσουμε ο,τι τα ελληνικα αρνια ειναι μολυσμενα απο βαρεα μεταλλα, αντιβιοτικα, και ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ δυστυχως

      Διαγραφή
  3. Ευδοκιμουν τα αρνακια στη Νεα Ζηλανδια? λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. to 2006-2007 υπηρχαν στη Νεα Ζηλανδία περιπου 4,2 εκ. κατοικοι και περιπου 40,2 εκ. πρόβατα. Η αναλογία είναι 10 πρόβατα ανά κάτοικο!
      Το 1982 ειχαν φτασει να εχουν 70 εκ. πρόβατα ενω ειχαν 3,2 εκ. κατοικους!!!!!
      Αν δεν ευδοκιμούν εκει...που να ευδοκιμούν;
      Για μπες εδω και δες ποικιλία από πρόβατα!!!
      http://www.nzsheep.co.nz/index.php?page=sheep-breeds

      Δημήτρης

      Διαγραφή
    2. Και είναι αυτόχθονα όλα; Υπηρχαν αρνια εκει περα πριν πανε οι Αγγλοι?

      Διαγραφή
    3. προφανως και οχι.
      Μα τι σχεση εχει αυτο με την κουβεντα μας;
      Η κουβεντα μας αρχισε επειδη εγω μπηκα και υποστηριξα οτι μερικες φορες τα εισαγωμενα ειναι πολυ καλης ποιοτητας και αξιζουν τα λεφτα τους.

      Δεν αλλαζει κατι στο αντικειμενο της κουβεντας μας το σχολιο σου.

      Δημήτρης

      Διαγραφή
  4. Εχουμε πρόβατα απο΄επαρχία/αρκετα μένουν αδιάθετα και απουλητα!η τιμή είναι εξευτελιστική και παρακαλάμε τους εμπορους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο δεν πέφτουν οι τιμές στα αμνοερίφια, οι περισσότεροι θα προτιμούμε τα κατεψυγμένα και εισαγώμενα που είναι πάμφθηνα. Ναι να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αλλά δυστυχώς κανένας απ'τους παραγωγόυς δεν νοιάζεται να τα προωθεί σε προσιτή τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "αγοραζετε οτι εχετε εγγυησεις οτι αξιζει τα λεφτα του και δε βλαπτει την υγεια σας" αν είναι και ελληνικό θα πρόσθετα εγώ ακόμα καλύτερα ή μαλλον να το θέσω ακόμα πιο ξεκάθαρα αν είναι ελληνικό, έχει εγγυήσεις και δε βλάπτει την υγεία πάρτε το, αν έχετε αμφιβολίες ψάξτε καλύτερα, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο άλλο ελληνικό προϊόν με όλες αυτές τις εγγυήσεις για να αγοράσετε. Είμαστε καταναλωτές αλλά είμαστε και έλληνες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή