6/25/2012

5 τρόποι που κοροϊδεύουν οι εταιρίες βρεφικού και παιδικού γάλακτος.

1. Θέλουν να σε κάνουν να πιστεύεις ότι μετά τον πρώτο χρόνο το παιδί σου χρειάζεται ειδικό γάλα. Αυτό δεν ισχύει, όπως είδαμε οι εταιρίες βρεφικού γάλακτος δεν τους φτάνει να έχουν πελάτες μόνο τους γονείς βρεφών μέχρι ενός χρόνου, ψάχνουν για περισσότερη πελατεία. Στη φωτογραφία βλέπουμε ότι υπάρχει γάλα και για παιδιά μέχρι 5 χρονών το οποίο είναι απαράδεκτο. Μάλιστα ένα παιδί μετά από 1-2 χρονών δεν χρειάζεται να πίνει καν γάλα αν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί. Δεν χρειάζεται ένα παιδί μετά τον πρώτο χρόνο ειδικό γάλα, μπορεί να πίνει κανονικό είτε αγελαδινό είτε κατσικίσιο και από το δεύτερο χρόνο καλό είναι το γάλα να είναι ημι-άπαχο.
2. Οι διαφημίσεις υπονοούν ότι ένα παιδί που πίνει το σωστό γάλα (το δικό τους δηλαδή) θα είναι ψηλό, με ενέργεια κτλ. Το ύψος ενός ανθρώπου (και παιδιού) είναι κυρίως κληρονομικό ζήτημα. Αν οικογενειακώς δεν είστε ιδιαίτερα ψηλοί μην έχετε ψευδαισθήσεις ότι αν δίνετε στο παιδί σας εμπλουτισμένο γάλα θα γίνει ψηλό. Ένα παιδί για να έχει ενέργεια κτλ πρέπει να έχει ισορροπημένη διατροφή και όχι να πίνει μόνο εμπλουτισμένα γάλατα.
3. Κάνουν τους γονείς να πιστεύουν ότι τα βρεφικά γάλατα μετά από τον πρώτο χρόνο είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδί τους. Μπορεί να θεωρούν ότι κάνουν ότι καλύτερο για τα παιδιά τους (αφού κοστίζει περισσότερο από ένα κανονικό γάλα, θα είναι και καλύτερο). Στη πραγματικότητα τα περισσότερα από αυτά τα γάλατα έχουν πρόσθετες ουσίες και γλυκαντικά. Επιπλέον δεν είναι απόλυτα ασφαλές να λαμβάνει εμπλουτισμένα προϊόντα μιας και αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού, σήμερα σχεδόν όλα τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά είναι εμπλουτισμένα. Έρευνα έδειξε ότι γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο μπορεί να επηρεάσει την διανοητική ανάπτυξη παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι αν το παιδί σου τρώει από όλες τις τροφές θα λάβει τα απαραίτητα διατροφικά συστατικά.
4. Υπερβάλουν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων τους. Η νομοθεσία επιτρέπει σε μια εταιρία να βγάλει προϊόντα στην αγορά, και μόνο αν το ζητήσει το κράτος είναι υποχρεωμένη η εταιρία να δώσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς, και μετά πάλι δίνουν αποδείξεις για ότι θέλουν οι εταιρίες. Τα προϊόντα αυτά δεν περνάνε από έλεγχο...

 EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων). Βλέπουμε διαφημίσεις να συγκρίνουν την ποσότητα σιδήρου για παράδειγμα του δικού τους προϊόντος με το κανονικό γάλα, λέγοντας ότι ένα παιδί θα έπρεπε να πιει 30 ποτήρια κανονικό γάλα για να λάβει την ποσότητα σιδήρου που περιέχει το δικό τους γάλα μόνο σε 3 ποτήρια. Ναι, αλλά το γάλα έτσι και αλλιώς δεν είναι σημαντική πηγή σιδήρου όποτε η σύγκριση είναι ανώφελη.
5. Λένε ότι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Όμως περιέχουν άλλες μορφές σακχάρων και γλυκαντικών ουσιών. Απλά παίζουν με τους όρους και παραπλανούν τους γονείς. Ναι, τα περισσότερα από αυτά τα γάλατα περιέχουν σάκχαρα.

Ένα υγιές παιδί δεν είναι αυτό που λαμβάνει τις περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά από εμπλουτισμένα γάλατα αλλά αυτό που τρώει πραγματικές τροφές και πραγματικά φαγητά και που θα λάβει όχι μόνο υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λιπαρά αλλά βιταμίνες και μέταλλα στη φυσική τους μορφή που έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Πολλοί γονείς λένε "μόνο γάλα θέλει να πίνει, του δίνω φαΐ αλλά δεν το θέλει" και πιστεύουν ότι δεν πειράζει αφού το γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα, και αυτό θέλουν οι εταιρίες: να τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με τα δικά τους γάλατα τα παιδιά και αν γίνεται μέχρι και 5 χρόνων, όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία το προϊόν που απευθύνεται σε παιδιά 3-5 χρονών. Όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα τα γάλατα αυτά, αλλά καταντάει και ανήθικο όταν βλέπεις οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες, που είναι πολλές τώρα τελευταία, να ξοδεύουν τα λίγα χρήματα τους σε αυτά τα ακριβά προϊόντα γιατί πιστεύουν ότι τουλάχιστον κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, ενώ όχι μόνο δεν είναι αλήθεια μπορεί και να τα βλάπτουν.

20 σχόλια:

  1. Έυχαριστώ πολυ για το άρθρο. Κατατοπιστικότατο. Ο γιος μου ειναι 13 μηνών και του δίνω ακόμα σκόνη. Θα του το σταματήσω όμως, για να ξεκινήσει το κανονικο γαλατάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαζί σου, αλλά βάλε και καμιά παραπομπή. Δεν μπορείς ας πούμε να ισχυρίζεσαι ότι "Έρευνα έδειξε ότι γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο μπορεί να επηρεάσει την διανοητική ανάπτυξη παιδιού" χωρίς να δίνεις λινκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε παιδιά συνέλθετε... Ο σίδηρος δεν μπορεί μωρέ να απορροφηθεί αν τον πάρεις με γαλακτομικα... Πως τρώτε τέτοια παραμύθια.. Το αντβανσ κ άλλα γάλατα είναι απλά κοροϊδία. Άκου εμπλουτισμό... Ντροπή δηλ να μην ξέρουμε τα βασικά.. Αφού αν έχεις έλλειψη σιδήρου τα γαλακτομικα δεν πρέπει να είναι τις ίδιες ώρες; πχ με φακες η με αιμικο σίδηρο μόνο βιταμίνη c θέλει μαζί.... Λένε όχι γαλακτομικα και σίδηρος και εσείς πληρώνετε περισσότερα για γάλατα με σίδηρο...

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Δεν "ισχυριστήκαμε" ,αναφερθήκαμε σε έρευνα. Για την έρευνα γράψαμε όταν πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ: http://natofao.blogspot.gr/2011/11/blog-post_11.html όπου αναφέρεται και η πηγή. Το λινκ το βάλαμε και στην παραπάνω ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Goat#Nutrition

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι λογοι που γραφεις δεν ισχυουν και τοσο. Εχετε ρωτησει ποτε για ποιο λογο ο παιδιατρος δεν θελει να δινουμε στο παιδι φρεσκο; Ηθελα να δω το προφιλ σας σαν διαιτολογος τι εμπειρια εχετε αλλα δεν υπαρχει τπτ. Το γαλα παντα χρειαζετε στο παιδι. πολλα παιδια που δεν πινουν γαλα παθαινουν ευκολα ατυχηματα και αυτο το βλεπω και σε μεγαλους ανθρωπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το σχόλιο, αλλά δεν ισχύει αυτό που λέτε: δεν παθαίνουν εύκολα ατυχήματα άτομα που δεν πίνουν γάλα. Θα σας ήταν χρήσιμο να πάτε στο λινκ "ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ" για να δείτε έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται όλα αυτά τα γάλατα με πρόσθετες ουσίες αλλά και γλυκαντικές ουσίες.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει καλύτερο γάλα από το μητρικό ,είναι το καλύτερο που μπορείς να δώσεις στο μωρό σου ,και το κυριότερο μπορείς να είσαι σίγουρη ότι καμία ουσία δεν βλάπτεις το μωρό σου (Εφέσων δεν πίνεις παθητικά , δεν καπνίζεις , και προσεχής την διατροφή σου όπως σου έχει πει ο διαιτολόγο σου ή ο γιατρός σου )!πιστεύω ότι είναι χρέος κάθε μάνας να μην αφήσει το παΐδι τις απροστάτευτο σε όλες αυτές τις παραπατήσεις και βλαβερές ουσίες που έχουν τα γαλατά του εμπορίου και Εφέσων μπορεί να θηλάσει και είναι υγείης , κάλο θα ήταν να του δώσει το υπέρτατο αγαθό ,την αγάπη της !

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ με το άρθρο, όντως εξαιρετικά κατατοπιστικό. Εγώ ήθελα να ρωτήσω γιατί οι παιδίατροι από το γάλα σκόνη μετά τον 1ο χρόνο συνιστούν εβαπορέ; Τι έχει δηλαδή το φρέσκο γάλα και πρέπει το παιδί να πίνει κονσέρβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αγελαδινό φρέσκο η όχι γάλα... Αν δεν είναι από ελευθερας βοσκης η ελεγμένο... Ει αι από αγελάδες που δέχονται όλο το χρόνο σπερματεγχυση και είναι ακίνητες μην αποβάλλωντας με ευκολία τις τοξίνες του σώματος... Αυτό να το πείτε μόνο για το γάλα που αρμεγετε μόνοι σας.... Άκου τι εχει

      Διαγραφή
    2. Είναι η διαδικασία αποθήκευσης που το κάνει ποιο ανθεκτικό... Για την κονσέρβα αυτό... Αλλά γενικά εμείς πίνουμε μόνο ελευθερας βοσκης και κατσικίσιο. Τι να σας πω.... Λίγο να τα ψάχνετε.. Οι βιομηχανίες δεν λειτουργούν με αγελάδες του βουνού ούτε περιμένουν μια φορά το χρόνο να πάρουν γάλα... Κανου. Σπερματεγχυσεις... Που ξέρετε όλα πόσο εύκολα περνούν υπογραφή κ έγκριση.. Τι να πω... Δεν ξέρει τπτ ο κόσμος αν βάλω τα λίνκ των εργοστασίων θα ξέρατε όλοι μαζι

      Διαγραφή
  7. εγω παντως ξερω οτι οι παιδιατροι συστηνουν φρεσκο γαλα μετα τον χρονο αν το παιδι θηλαζει γιατι ειναι ετοιμος ο οργανισμος να το δεχτει.αν δεν θηλαζει δινουν σκονες ή εβαπορε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. (Το γαλα παντα χρειαζετε στο παιδι. πολλα παιδια που δεν πινουν γαλα παθαινουν ευκολα ατυχηματα και αυτο το βλεπω και σε μεγαλους ανθρωπους) Έλεος Κυρία μου εν έτη 2012!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το μόνο γάλα που χρειάζεται ο άνθρωπος είναι το μητρικό γάλα και μετά η φύση έχει προνοήσει να περάσει το στάδιο του απογαλακτισμού όπως ολα τα θηλαστικά. Βγάζουμε δόντια και περνάμε στην στερεά τροφή. Τέλος το γάλα! Καπούτ! Στοπ! μία και έξω. Όλα τα υπόλοιπα είναι μία σαχλαμάρα και όχι μόνο.
    Το περίφημο ασβέστιο - να με συμπαθάτε - αλλά είναι ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ που καλλιεργείται συστηματικα απο τις βιομηχανίες για να έχουν πελατεία. Δεν καταλαβαίνουν (;) ότι κάνουν ζημειά στον ανθρώπινο οργανισμό εφ΄όσον τα κέρδη είναι υπεράνω όλων. Το ασβέστιο στο γάλα δεν είναι αφομοιώσιμο απο τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος να πίνουμε γάλα εκτός αν θέλουμε να έχουμε κάποια στιγμή τρεχάματα σε γατρούς μην ξέροντας τί φταίει (δεν λέω ότι για όλα φταίει το γάλα, αλλά για κάποια ναι φταίει μαζί με όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέα). Το γάλα όχι μόνο δεν καταπολεμα την οστεοπόρωση ΑΛΛΑ την ενισχύει κιόλας. Ο Έλληνας είδικά έπρεπε να το είχε αντιληφθεί εδώ και πολλά χρόνια αφού κοιμάται αγκαλιά στο κρεββάτι με την φέτα και το γάλα αλλά η οστεοπόρψση στην κυριολεξία θερίζει. Το θέμα είναι τεράστιο αλλά ταυτόχρονα και απλό.
    Η γνώμη μου συνοψίζεται στο: μετά τον απογαλακτισμό, ΤΕΛΟΣ.

    (έχει δει κανένας κανένα ζώο στην φύση να κυνηγάει κάποιο άλλο είδος για να του πιεί...το γάλα; μόνο ο άθρωπος κάνει πράγματα παρα φύσιν και φυσικά έρχεται η στιγμή που το πληρώνει. Το κάθε θηλαστικό έρχεται η στιγμή της γαλακτοφορίας για το ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΔΟΣ).

    Παραθέτω παρακάτω ένα λινκ για μία σειρά απο βίντεο που έχει ανέβει στο you tube και - κατα την γνώμη μου - απυθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο αλλά οπωσδήποτε και σε κάθε γονέα που τον έχουν αποτρελάνει. Προτρέπω να το δείτε αντικειμενικά. η Ονομασία είναι "Μάνα εκ του μαστού".

    http://www.youtube.com/watch?v=hg5yaHZ8lvk

    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εικονιζετε ενα προιων εταιριας σοβαρης.και πρωτη στα γαλατα.το αν θα παρει γαλα σε σκονη ενα παιδι 3-5 ειναι επιλογη της οικογενιας.και δεν εχει καμια σχεση το φρεσκο η το κουτι με τη σκονη σε γαλα γιατι ειναι πιο ενπλουτισμενο.σαφοσ και πιο ακριβο.το γαλα ειναι το α και ω στην διατροφη μας απο 0-100 χρονων...πες μου το αντιθετω....γερα κοκαλα κατα τησ ιστιοποροσησ....ΝΟΥΝΟΥ ΠΑΝΤΑ

      Διαγραφή
    2. Αιπυσεις καλω θα υταν να υκονιζαται αινα
      ...
      ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

      Διαγραφή
    3. Τι λέει ρε ο άλλος πάλι από εδώ.. Γάλα στοπ??? Ενώ είναι τα παιδιά σε ανάπτυξη.. Ε τότε κόψε και το φαΐ ρε μεγάλε... Εγώ είχα τςτοια ατυχήματα που αν δεν έπινα γάλα τόνους... Τόνους γάλακτος... Δεν θα περπατούσα τώρα... Ρε είστε απογοήτευση.. Στοπ ο ένας τι έχει το γάλα ο άλλος.. Αντε πάρτε καμία κατσίκα σπίτι κ αγελάδα.. Γιατί χανόμαστε σαν χωρα

      Διαγραφή
  10. αν κατσετε να τα υπολογισετε μια η αλλη βγαινει οικονομικα το φρεσκο παιδικο γαλα με τη σκονη. Μιλαω παντα για τη ΝΟΥΝΟΥ και μονο που δινω στο παιδι μου μετα το θηλασμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο σου! Ζωντανή διαφήμιση για τη Νου Νου, η ιδια εισαι που εκανες σχολιο και πριν; Άσε μας κοριτσάκι μου

      Διαγραφή
    2. Υπαρχει και η ΒΛΑΧΑΣ που εχει εργοστασιο στο Πλατυ Ημαθιας, σχεδον ολα τα εβαπορε εχουν εισαγομενη πρωτη υλη! Μακρυα απο την εταιρια ΝΕΣΤΛΕ που εξακολουθει να διαφημιζει το δικο της στις μη ανεπτυγμενες χωρες ως καλυτερο του μητρικου γιατι κανει τα παιδια πιο... εξυπνα. ΓΚΡΡΡ
      Το γαλα εφ οσον δεν υπαρχει ΜΗΤΡΙΚΟΣ θηλασμος αντικαθισταται απο σκονες ή εβαπορε μεχρι και τεσσερα χρονια.
      Τα ΔΗΘΕΝ ενισχυμενα βρεφικα - παιδικα γαλατα των μεγαλοεταιριων ειναι καθαρα προϊοντα μαρκετινκ.

      Διαγραφή