Δευτέρα

Μπισκοτάκια, σοκολάτες και αναψυκτικά μπορεί να επηρεάσουν τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού σου.

Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή μέχρι την ηλικία των 24 μηνών είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, στην ηλικία των 8 ετών.
Σύμφωνα με την Δρ.Λίζα Smithers του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία "Η διατροφή παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των ιστών του εγκεφάλου κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, και ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να δούμε τι επιπτώσεις η διατροφή θα είχε στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών". Η επιστήμονας και οι συνεργάτες της μελέτησαν 7000 παιδιά σε σύγκριση με μια σειρά διατροφικών προτύπων, όπως διατροφή με τρόφιμα παρασκευασμένα στο σπίτι, έτοιμες παιδικές τροφές, θηλασμός και πρόχειρο φαγητό (junk food), για τα παιδιά από τη γέννησή τους έως 24 μηνών.

"Βρήκαμε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει στους έξι μήνες και είχαν μια υγιεινή διατροφή με τρόφιμα όπως όσπρια, τυριά, φρούτα και λαχανικά στους 15 και 24 μήνες, είχαν δείκτη νοημοσύνης μέχρι 2 μονάδες υψηλότερο στα 8 χρόνια τους."

"Εκείνα τα παιδιά που λάμβαναν τακτικά μπισκότα, σοκολάτα, αναψυκτικά και τσιπς στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους είχαν δείκτη νοημοσύνης μέχρι 2 μονάδες χαμηλότερα στην ηλικία των 8 ετών."

Η Smithers δηλώνει ότι οι διαφορές στο IQ δεν ήταν τεράστιες, αλλά η μελέτη προσφέρει μερικές από τις ισχυρότερες αποδείξεις μέχρι σήμερα ότι οι διατροφικές συνήθειες από 6 έως 24 μήνες έχουν μια μικρή αλλά σημαντική επίδραση στον δείκτη νοημοσύνης.
Αν θέλετε λοιπόν να συνεχίσετε να δίνετε στα παιδιά σας παιδικά μπισκοτάκια και έτοιμες παιδικές κρέμες με πρόσθετα σάκχαρα, έχετε υπόψη ότι και αυτά θεωρούνται πρόχειρα-έτοιμα φαγητά και όχι “υγεινή διατροφή” όπως θέλουν οι εταιρίες παιδικών τροφών να σας πείσουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology.

 

1 σχόλιο:

  1. Φανταζόμουν ήδη πως θα επηρεάζονταν οι διατροφικές τους προτιμήσεις μεγαλώνοντας, πως θα αναζητούσαν δηλαδή συνέχεια γλυκές τροφές, υδατάνθρακες κτλ. Και φυσικά θα χαν ροπή προς την παχυσαρκία. Τώρα μάθαμε κι αυτό.

    Ευχαριστούμε πολύ διαιτολόγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή