11/19/2012

Σεφ στον Αέρα, Ναταλία Δραγούμη, Παιδική Διατροφή και η Διατροφική Παραπληροφόρηση

Στη εκπομπή Σεφ στον Αέρα της περασμένης Παρασκευής η κυρία Δραγούμη που έχει ανακηρύξει τον εαυτό της κατά κάποιο τρόπο ειδική στην παιδική διατροφή βάλθηκε να μας φτιάξει υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά. Μας έφτιαξε λοιπόν μπισκότα με ταχίνι. Ως εδώ καλά. 

Την ώρα που ετοίμαζε τα μπισκότα, συνειδητοποιούμε ότι τα συγκεκριμένα μπισκότα είχαν στα υλικά 3 πηγές ζάχαρης: καστανή ζάχαρη (έχει την ίδια δράση στο σώμα με την κανονική ζάχαρη), ζάχαρη άχνη (ζάχαρη) και μέλι (άλλη μια πηγή ζάχαρης, ναι έχει αντιοξειδωτικά αλλά πρέπει να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα μελιού για να τα λάβεις). 

Γεμιστά μπισκότα
Αναλύσαμε λοιπόν τη συνταγή (βλ.φωτογραφία) και τελικά το κάθε "υγιεινό" μπισκότο είχε 10 γραμμάρια σάκχαρα. Τι σημαίνει αυτό; Θα το εξηγησουμε. Για να καταλάβουμε πόση ζάχαρη έχουν αυτά τα ψευτο-υγιεινά μπισκότα αρκεί να πούμε αυτό: 1 μπισκότο από τα κλασσικά γεμιστά σοκολατένια έχει 3,8 γραμμάρια σάκχαρα -δηλαδή τα υγιεινά μπισκότα της κυρίας Δραγούμη έχουν σχεδόν 65% παραπάνω ποσότητα σακχάρων από τα γεμιστά. 

Πτι Μπερ
Ένα πτι μπερ έχει 1,3 γραμμάρια σάκχαρα. 10 γραμμάρια σακχάρων είναι ένα εξωφρενικό ποσό σακχάρων ακόμα και για ενήλικα για ένα μπισκοτάκι. Και ναι το ταχίνι είναι καλή πηγή λίπους αλλά δεν αρκεί αυτό για να θεωρηθεί ένα κολατσιό υγιεινό, από τη στιγμή που έχει τόση ζάχαρη παύει να είναι τόσο υγιεινό όσο το παρουσιάζουν. Δεν λέμε ότι τα άλλα μπισκότα είναι καλές επιλογές (έχουμε κάνει και κριτική), αλλά σίγουρα ούτε αυτό το μπισκότο με τόση ζάχαρη είναι καλή επιλογή. 

Πέρα από τα μπισκότα η παρουσιάστρια και η καλεσμένη της μιλούσαν με τόση σιγουριά για θέματα υγείας και διατροφής λες και είχαν από 2-3 διδακτορικά η κάθε μια. Καλό είναι ένα δημόσιο πρόσωπο να χρησιμοποιεί την δημοσιότητα του για καλό σκοπό όπως για παράδειγμα τη διατροφή των παιδιών (αν και από ότι είπε στην εκπομπή η κυρία Δραγούμη, αυτή και ο άντρας της έχουν εταιρία/επιχείρηση με καντίνες για σχολεία οπότε δεν θα λεγες το σκοπό της μη-κερδοσκοπικό αλλά μάλλον κερδοσκοπικό), αλλά μην μεταφέρεις λανθασμένες πληροφορίες στο κόσμο. 

Κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής μαγειρικής είναι λογικό να αναφερθεί κάποιος σε κάποια βασικά ζητήματα διατροφής, όπως για παράδειγμα το ταχίνι είναι πηγή καλού λίπους μην όμως αρχίζεις να λες ότι θεραπεύει τα πάντα γιατί και παραπληροφορείς και χάνεις τη σοβαρότητα σου. 

Συμπέρασμα πρώτο: Όχι αυτά τα μπισκότα δεν είναι υγιεινά ούτε και καλή επιλογή για κολατσιό για παιδιά. 

Συμπέρασμα δεύτερο: Οι ηθοποιοί, παρουσιαστές, μάγειροι κτλ. θα πρέπει να καταλαβαίνουν την ευθύνη που έχουν προς το κοινό ειδικά όταν δίνουν συμβουλές διατροφής, υγείας κτλ. Δεν είναι ούτε γιατροί, ούτε διαιτολόγοι, ο κόσμος όμως τους πιστεύει.

Γιατί τα γλυκά (ακόμα και τα σπιτικά) δεν κάνουν για παιδικό κολατσιό; κάνε κλικ εδώ.


-->

11 σχόλια:

  1. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι προτιμότερο το παιδί να φάει ένα φτιαγμένο σπιτικό σνακ (μπισκοτάκια ή κουλουράκια ή κέϊκ), παρά να φάει κάτι απ'έξω που περιέχει χίλια δυο άχρηστα υλικά. Και μόνο όταν η συσκευασία αναγράφει: μπορεί να περιέχει ίχνη από κλπ κλπ κλπ... ούτε που θα πρέπει αυτά να δίνοται στα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με προβληματίσατε... Δηλαδή όταν μιλάνε για ίχνη μπορεί να χρησιμοποιούν και ποσότητα???? Εγώ παίρνω τον κουβά το ταχίνι από τα carefurre γιατί δε μπορώ να βρω από αλλού τέτοια ποσότητα στη πόλη μου και λέει ότι μπορεί να περιέχει ίχνη από ξηρούς καρπούς και σόγια αν θυμάμαι καλά.. Αν δεν είναι καλό την πάτησα :/

      Διαγραφή
  2. Εγώ έκανα τα μπισκότα αυτά με τη μιση ποσότητα ζάχαρης κι έγιναν πάλι αρκετα γλυκά! Μου φάνηκε όντως αντιφατικό το να μιλάει για υγιεινο σνακ και ταυτόχρονα τόοσο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαιτολόγε, γ΄ραψε και για την πραλίνα φουντουκιού! Πλάκα μας κάνουν... έβαλε 350γρ σοκολάτα γάλακτος.! Διαιτολόγος δεν είμαι, αλλά ούτε αυτό το λες υγιεινό με τίποτα! Αν είναι να βάλω όλη αυτή τη σοκολάτα τι διαφορά έχει απο την έτοιμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαιτολογε μ αρεσει η προσπαθεια εδω στο σαιτ και το συμβουλευομαι συχνα. Ενα ερωτημα που ισως το χεις απαντησει σε αλλα ποστ αλλα θελω να σε ρωτησω γιατι δεν φανερωνεις την ταυτοτητα και την ιδιοτητα σου? Εισαι οντως διαιτολογος ή απλα καποιος που εχει ασχοληθει με θεματα διατροφης? Και γιατι μιλας στον πληθυντικο σα να προκειται για ομαδα ατομων που γραφουν τα κειμενα κ εχουν την ευθυνη του σαιτ? Ή οντως εισαστε πολλα ατομα και οχι ενα? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως η περιγραφή του μπλογκ ειναι Αντικειμενική κριτική για τη διατροφή και τη δίαιτα από διαιτολόγους/διατροφολόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2012 10:57 μ.μ.
    δώσε μας πρώτα εσύ τα στοιχειά σου μιας και γράφεις ως ανώνυμος και μετά ζήτα τα στοιχεία άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολύ ωραία άρθρα και κυρίως χρήσιμα!
    όσο για την συγκεκριμένη εκπομπή,εφόσον εμπεριέχει τοποθέτηση προιόντων όπως μαγιονέζα,κέτσαπ μπισκότα κτλ....θα μας πλασάρει πάντα συνταγές ''υγιεινές'' με ευκολία,αφού οι εκπομπές τέτοιου είδους στηρίζονται στους χορηγούς τους!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2012 10:57 μ.μ.

    μα καλα τι φοβασε?
    μην μας παραπληροφορει και μας στρεψει εναντια στις κακομοιρες τις εταιριες που δουλευουν 'με το σταυρο στο χερι'?

    οι εταιριες ειναι και θα ειναι αυτο που ειναι και καλα κανουν, πραγματικα δεν πιστευω οτι θα μπορουσαν να μην λειτουργουν ετσι.

    ομως δεν χαθηκε ο κοσμος να ξεστραβωθουμε (οσοι θελουμε)
    να μπορουμε ΑΠΛΑ να διαβαζουμε τις ετικετες...

    εγω αυτο εχω κερδισει απο το blog αυτο.
    συνεχιζω να καταναλωνω αρκετα προιοντα που εχουν βαθμολογηθει αρνητικα εδω.

    αλλα εχω πεταξει και απτο παραθυρο αλλα που επανεξετασα την ετικετα τους ενω δεν εχουν παρουσιαστει καθολου στο blog.

    εδινα στο παιδι μου (ευτυχως για λιγο) γιαουρτακι 'χωρις ζαχαρη'
    το οποιο ειχε ομως σιροπι γλυκοζης...

    επαιρνα ψωμι 'ολικης' και αργοτερα ανακαλυψα(απλα διαβασα την ετικετα δλδ) οτι μιλαμε για τραγικα μικρο ποσοστο αλευρι ολικης...

    ακουγομαι τοσο χαζη, και ομως ο κοσμος ειναι πολυ 'χαζος' εκει εξω.
    ενταξει να τρωω το junk food μου οποτε θελω, αλλα να μου πουλανε το 'οτιναναι' για υγιεινο ή για το παιδι μου, οχι!

    αυτοι να το πουλανε ,εγω ομως να ξερω τι αγοραζω ή τι δεν αγοραζω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έπρεπε να φέρουν να μαγειρέψει -για να δίνει και συμβουλές-την καθηγήτρια των ΤΕΙ Διατροφής βιολόγο κα Χασαπίδου που διδάσκει διατροφή στο ΑΤΕΙΘ. Έχω ακούσει ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ διατροφής της χρωστάνε πολλά για τις γνώσεις που πήραν από το Ίδρυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι φίλε μου. Έπρεπε να φέρουν να μαγειρέψει διαιτολόγος ΤΕΙ για να δίνει σωστές συμβουλές αλλά να είναι ταυτόχρονα και γυναίκα του βεληνεκούς της κυρίας Δραγούμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή