2/12/2013

Τα διατροφικά κριτήρια του Starbucks

Ένας λόγος γιατί πρέπει να κοιτάμε πάντα τις ετικέτες. Και όχι μόνο αυτό όπως φαίνεται για να διαπιστώσεις αν σου λένε την αλήθεια πρέπει τελικά να κάνεις και ανάλυση των διατροφικών στοιχείων. Αυτό συνέβη και με τα σάντουιτς του Starbucks. Κοιτάξαμε ένα σάντουιτς το οποίο αναφέρεται ως "Light Choice". Αυτή η υποτιθέμενη λάιτ επιλογή λοιπόν έχει 419 θερμίδες -δεν τις λες και λίγες, ενώ τα λιπαρά φτάνουν τα 40% των θερμίδων. Ενώ το νάτριο φτάνει σχεδόν το 30% της ημερήσιας ποσότητας που συστήνεται από παγκόσμιους οργανισμούς. Δεν θα αναφερθούμε καν στα υλικά, όπου υπάρχουν πολλά πρόσθετα, άγνωστα φυτικά έλαια κτλ. Δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια τα Starbucks κατηγοριοποιούν ένα προϊόν λάιτ, υπάρχει νομοθεσία που να ελέγχει ετικέτες σε τέτοια τρόφιμα; Δηλαδή όχι σε συσκευασμένα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ; Μάλλον όχι. Όπως φαίνεται τώρα το προϊόν κατηγοριοποιείται ως λάιτ με τα κριτήρια κάποιου άσχετου, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται. Μπορεί λοιπόν να φαίνεται το σάντουιτς ότι είναι απλό με λίγα συστατικά αλλά δεν είναι, επιπλέον η ετικέτα του λάιτ σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι μια υγιεινή επιλογή. Κοίτα όμως πρώτα την ετικέτα.  


-->

6 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε υπάρχει περίπτωση στις συσκευασίες των τροφίμων, να λένε ψέματα για τις πραγματικές θερμίδες? Να γράφουν δηλαδή λιγότερες από τις πραγματικές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ υπάρχει περίπτωση να σου λένε οτι τρως μοσχάρι και να τρως γαϊδούρι. Στις θερμίδες λες να κολλήσουν. Αν εχουμε μάθει ενα πράγμα στην σημερινή κοινωνία, αυτό είναι οτι προς χάριν του κέρδους δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και κυρίως ηθικό. Για τα πάντα και σε ολα τα θέματα μην λες "δεν υπάρχει περίπτωση". Θα διαψευθείς αργά ή γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαιτολόγε ποια είναι η δική σου γνώμη στο ερώτημά μου? Συμφωνείς με τον ανώνυμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να είναι έτσι τα ''λαητ'' προιόντα τους ,σκεφτείτε πως είναι τα μη λάητ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. διαιτολογε θα πεις κατι για το υγρο κολλαγονο που διαφημιζεται πολυ;αξιζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι κι εγώ θέλω να μάθω.. Το χω ήδη αγοράσει και μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή