3/11/2014

Όχι στο νηστίσμο τυρί-δεν είναι υγιεινό

Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί με την ονομασία VIOFAST της εταιρίας Viotros. Τα συστατικά είναι βασικά επεξεργασμένο άμυλο και φυτικά λιπαρά μαζί με σταθεροποιητές, αρωματικές ύλες, χρωστικές και αλάτι. Δεν γνωρίζουμε τι φυτικά λιπαρά είναι αυτά και από που προέρχονται, ούτε αν περιέχουν τρανς. Αλλά αν κρίνουμε από την ετικέτα τα μισά από τα λιπαρά είναι κορεσμένα, οπότε μάλλον δεν είναι τόσο αθώο αυτό το λίπος. Το άμυλο και το τροποποιημένο άμυλο προφανώς δίνει κάποια οντότητα στο προϊόν, όμως μην ξεχνάμε ότι συσχετίζεται με αυξημένη αποθήκευση λίπους. Θερμιδικά το τυρί αυτό περιέχει παρόμοιες θερμίδες με τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά αυτό δεν έχει τόσο σημασία αν σκεφτούμε ότι το 70% των θερμίδων αυτού του τυριού προέρχεται από τα λιπαρά. Το υπόλοιπο 30% προέρχεται από υδατάνθρακες, δηλαδή, ναι καλά καταλάβατε αυτό το τυρί δεν περιέχει πρωτεΐνη. Ποιος ο λόγος λοιπόν να το φάει κανείς; Ο κύριος διατροφικό λόγος που τρώμε τυρί είναι για την πρωτεΐνη του. Ο άλλος λόγος είναι για το ασβέστιο, που απ'οτι φαίνεται από την ετικέτα ούτε αυτό έχει. Αρα τρώγοντας αυτό το τυρί είναι σαν τρως φυτικό λίπος μαζί με λίγο άμυλο.

Ζητήσαμε από το σούπερ μάρκετ να μας πούνε και τι συστατικά είχε η νηστίσιμη φέτα που είχαν πίσω από τον πάγκο. Δεν ήξεραν, με λίγα λόγια ως καταναλωτές πρέπει απλά να εμπιστευόμαστε και να δεχόμαστε να τρώμε οτιδήποτε χωρίς να έχουμε ιδέα τι συστατικά περιέχει. 

 

Αφήστε αυτά τα ψευτο-τυριά, ούτε πρωτεΐνη προσφέρουν πάρα μόνο κάτι άχρηστα φυτικά λιπαρά. Αν θες φυτικά λιπαρά φάε μια κουταλιά λάδι και όχι αυτά τα σκουπίδια που κρύβονται πίσω από την κατηγορία του "νηστίσιμου", της ονομασίας "Vio" που παραπέμπει σε κάτι βιολογικό (δεν είναι) και της σφραγίδας vegan society. Όχι δεν είναι υγιεινό. Αν θες να βάλεις κάτι στο σάντουιτς σου για πρωτεΐνη βάλε ταχίνι, φυστικοβούτυρο η άλλα "βούτυρα" ξηρών καρπών.

44 σχόλια:

  1. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα υπήρχε τυρί χωρίς πρωτείνη.
    Ευχαριστούμε πολύ διαιτολόγε που μας ανοίγεις τα μάτια, και καλωσόρισες πάλι στη ζωή μας. Ελπίζω να μην περιμένουμε την επόμενη ανάρτηση έξι μήνες εεε?

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντομα θα γνωρίζουμε. Η ευρωπαϊκή ένωση καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης των "φυτικών λιπαρών" από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στις ΗΠΑ το κάνουν χρόνια.
    Μέχρι τότε σαν καταναλωτές ωφελούμαστε να ενοχλούμε την κάθε εταιρία που δεν τα αναγράφει, άλλωστε τα τηλέφωνα υποστήριξης δεν χρεώνουν. Στην Mondelez που πήρα να ρωτήσω δεν μου απάντησαν άμεσα λόγω διακοπών, αντ' αυτού όμως μετά από λίγο καιρό άρχισαν να τα αναγράφουν πάνω στις συσκευασίες.

    Να προσθέσω πως και τα "βούτυρα" που αναφέρεις αν και σε εισαγωγικά, κακώς τα ονομάζεις βούτυρα, πρόκειται για φυτικά λίπη των οποίων οι διαδικασίες εξαγωγής καθόλου αθώες δεν μου φαίνονται.
    Βούτυρο ονομάζεται αποκλειστικά το λίπος του αγελαδινού γάλατος (ακριβότερο από την μαργαρίνη). Για αιγοπρόβειο (ακόμα πιο ακριβό) υπάρχει κάποια ανοχή στην ονομασία, ποιοτικά το ξεπερνά έτσι και αλλιώς.
    Για όλα τα υπόλοιπα όμως δεν θα βρεις την ονομασία βούτυρο στην συσκευασία, και αν την βρεις πες να το καταγγείλω. Η μαργαρίνες αυτές, ακόμα και να γράφουν "με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο" το περιέχουν σε συγκέντρωση 5% μόνο (δες συστατικά).
    Φυσικό προϊόν οτιδήποτε μπορούμε να ονομάσουμε, όλα από κάποιο δέντρο ξεκίνησαν. Μη βιομηχανοποιημένο όμως; Άλλη ποιότητα έχει ο καρπός ο ίδιος και άλλη το απόσταγμα του. Μακριά από τα "βούτυρα" που απαιτούν εισαγωγικά.

    Τέλος, άλλη μια ματιά στην φωτογραφία του παραπάνω προϊόντος:
    Νηστίσιμο τι;
    Γράφει πουθενά τυρί; Για καταγγελίες ισχύουν τα ίδια. Ακόμα και για την ταμπελίτσα τιμής στον πάγκο του supermarket. Αν δεν υπερασπιστούμε εμείς τις ονομασίες που ξέρουμε και αναγνωρίζουμε μην εκπλαγείτε αν στο τέλος τις διεκδικήσουν οι εταιρίες (βλέπε χαμένη μάχη με τις χρωστικές στην μαργαρίνη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το σχόλιο, απλά να ξεκαθαρίσουμε για τη λέξη βούτυρο που χρησιμοποιήσαμε σε εισαγωγικά, αναφερόμαστε στα βούτυρα ξηρών καρπών (όπως και αναφέραμε στο άρθρο), όπως για παράδειγμα φυστικοβούτυρο. (Δεν αναφερόμαστε στις μαργαρίνες, για τις οποίες μάλιστα έχουμε γράψει αρκετά πράγματα στο παρελθόν, ούτε θα τις προτείναμε.) Το βάλαμε σε εισαγωγικά μιας και δεν είναι πραγματικά βούτυρο αλλά πολτός ξηρών καρπών και που είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και δεν έχουν καμία σχέση με τις μαργαρίνες.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά, καταλαβαίνω ότι διαφέρει ο πολτός από την μαργαρίνη αλλά αμφιβάλω αν μπορεί να βρει κάνεις πραγματικό πολτό χωρίς να ψάξει αρκετά. Ευτυχώς το πραγματικό ταχίνι κυκλοφορεί ακόμα αλλά "φυστικοβούτυρο" ο κοινός καταναλωτής που απλά θα το κατεβάσει από το ράφι δεν θα αγοράσει φυστικοβούτυρο παρά κάποιο "προϊόν φυστικοβούτυρου" με πρόσθετα γλυκαντικά και ποιος ξέρει τι άλλο.

      Επειδή οι εταιρίες βγάζουν τα λεφτά τους από αυτόν τον κοινό καταναλωτή που μάλιστα προτιμά το "νόστιμο" προϊόν, ο πραγματικός πολτός θα στοιχίζει περισσότερο λόγο της παραγωγής σε μικρότερη κλίμακα. Ακριβό και άνοστο, θα πωληθεί ως υγιεινό; Αναπόφευκτα αλλά το ονομαζόμενο ως υγιεινό προέρχεται απαραίτητα από το υγιεινό και ανεπεξέργαστο; Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά για το αίσθημα "φροντίζω τον εαυτό μου" αλλά η αγορά της αίσθησης δεν συνεπάγει την επιβεβαίωση της φράσης.

      Για αυτόν τον λόγο προτείνω να μην μπαίνει κανείς στην διαδικασία. Υπάρχει πιο εύκολος τρόπος ξεδιαλέγματος που απαιτεί πολύ λίγη σκέψη. Συσκευάζεται σε κουτί; Σκουπίδια! Τα φιστίκια συσκευάζονται σε κέλυφος. Το ίδιο και με το ελαιόλαδο. Μετρήσεις οξύτητας, σφραγίδες ελέγχου ποιότητας και σκάνδαλα ορυκτέλαιου και νουθεσίας. Το ελαιόλαδο συσκευάζεται σε ελιές.
      Και επειδή μπορεί να ακούγομαι μονότονα κυνικός μέχρι τώρα να κλείσω συμβουλεύοντας, τα την ακούτε την γιαγιά: https://www.youtube.com/watch?v=xMP-6wMvZwE

      Διαγραφή
  3. Τα τυριά αυτά απευθύνονται στους vegan που νομίζουν οτι θα ζήσουν περισσότερο αν δεν τρώνε ζωικής προέλευσης προϊόντα, αλλά θέλουν κάποια υποκατάστατα που να θυμίζουν τα τυριά που τρώγαν όταν ακόμα ήταν άνθρωποι.
    Απευθύνονται και στους παραδοσιακούς Χριστιανούς, που νομίζουν οτι ο καλός Θεούλης θα ευχαριστηθεί αν δεν φάνε γαλακτοκομικά τη σαρακοστή, αλλά μπορούν να ντερλικώσουν όσα φυτικά τυριά θέλουν και να τσακώνονται με όσους θέλουν....
    Μη χειρότερα δηλαδή, αν δεν έχεις μυαλό έχεις μεγαλύτερα προβλήματα από την έλλειψη πρωτείνης. Το πρόβλημά μου τώρα είναι οτι διαβάζω συνεχώς διατροφικές μελέτες που αναιρούν η μία την άλλη... Να, πριν λίγες μέρες διάβασα οτι "Νέα μελέτη «αθωώνει» τα κορεσμένα λιπαρά"
    http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=577998
    τι λέτε εσείς για αυτό; Τελικά αξίζει τον κόπο να ψάχνουμε τόσο πολύ το θέμα διατροφή και να στερούμαστε λαχταριστά κοκορέτσια και γύρους, απλά για να μειώσουμε την πιθανότητα (όχι να την εξαλείψουμε!) να πάθουμε έμφραγμα; Και τώρα να μας λένε οτι ούτε καν αυτή τη μείωση της πιθανότητας δεν πετυχαίνουμε;
    Και γιατί τελικά να κάνουμε τόσα για να ζήσουμε λίγα χρόνια παραπάνω σαν γέροι κατάκοιτοι και ανίκανοι; Ετσι και αλλοιώς κάποτε θα πεθάνουμε και θα εξαφανιστούμε για πάντα, μήπως είναι σοφότερο να ζήσουμε χωρίς το άγχος μη φάμε κανα λιπαρό παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τελικά αξίζει τον κόπο να ψάχνουμε τόσο πολύ το θέμα διατροφή": Αξίζει 100%... Αν προσέχεις, θα ζήσεις πολύ παραπανω και πολύ καλύτερα.

      Διαγραφή
    2. Όχι μόνο θα ζήσουμε καλύτερα αλλά ζούμε καλύτερα, σε διάστημα εβδομάδων κιόλας. Αρκεί να έχουμε εύρος προσοχής μεγαλύτερο από την γλυκιά μπουκιά μέχρι την ντοπαμίνη. Βλέπει κανείς ότι αν τρώγοντας σαβούρες και πεινώντας για snack κάθε λίγο και λιγάκι ψάχνεται πολύ περισσότερο από όσο φαίνεται.
      Το να ψάχνομαι όμως για μένα δεν σημαίνει βλέπω τον γιατρό που έφερε η Μενεγάκη, την διαφήμιση για το νέο superfood και επισκέπτομαι το ράφι με τα βιολογικά γαριδάκια. Σημαίνει κόπος, έρευνα για να βρω πληροφορίες χαμένες μέσα στην ζούγκλα διαφημίσεων και συμφερόντων. Στο "ξεφύλλισμα" σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο χωρίς να κερδίζουμε κάτι, αυτό δεν αξίζει. Δυστυχώς όμως λέμε "δεν αξίζει" όταν έρχεται η ώρα να ακούσουμε πικρές αλήθειες και όχι όταν περνάν οι ώρες μας οι πολύτιμες με το τηλεχειριστήριο στο χέρι.
      Πάντως με τι σούβλα στο χέρι και την οικογένεια γύρω σου, όπως και να το κάνεις κερδισμένος βγαίνεις. Μην ξεχνάμε ότι η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής (για όσους την ακολουθούν) πλέον περιλαμβάνει στην βάση της φίλους και οικογένεια.

      Διαγραφή
    3. Η καθιερωμένη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τους πιστούς δεν περιορίζεται αγαπητέ " δάμων" μόνο στην διατροφή, διαφορετικά θα λεγόταν δίαιτα. Είναι μια πνευματική άσκηση. Όμως είτε από άγνοια, είτε από ανθρώπινη αδυναμία, είτε λόγω προβλημάτων υγείας παρατηρούνται διαφοροποιήσεις. Το πιο σημαντικό και πιο δύσκολο συνάμα είναι να συνηδειτοποιήσει ο κάθε άνθρωπος την δική του κατάσταση. Είναι πολύ εύκολο και βολικό να βλέπει κανείς τα σφάλματα των άλλων και να εθελοτυφλεί στα δικά του.

      Διαγραφή
    4. Οι vegan αγαπητέ φίλε Δάμων δεν τρώνε κρέας όχι για να ζήσουν περισσότερο αλλά γιατί δεν θέλουν να κακοποιουνται όλα τα υπόλοιπα πλάσματα που είχαν την ατυχία να ζουν στη γη μαζι με το χειρότερο ζώο όλων, τον άνθρωπο. Αν θέλεις να κρίνεις ποιος είναι άνθρωπος και ποιος όχι ψάξου παραπάνω -γιατί φαίνεται ότι ξέρεις πολυ λίγα - και όχι σύμφωνα με τι τρώει. Επίσης επειδή η ημιμάθεια ειναι χειρότερη απο την αμάθεια ψάξε αν ο άνθρωπος τελικά είναι φυτοφάγος ή σαρκοφάγος ή παμφάγος. Αλλά φυσικά ζούμε σε ένα πλανήτη γεμάτο με ανθρώπινα ζώα που αυτοδιοριστηκαν κυρίαρχοι του σύμπαντος, οπότε τι ψάχνω! Αυτά είναι ψιλά γράμματα!

      Διαγραφή
    5. Αν οι "μελετες" που διαβαζεις ειναι απο το βημα δεν εχεις και πολυ μυαλο.Απ'το βημα εβγαλες και το συμπερασμα για τους vegans;

      Διαγραφή
    6. Μόνο άσχετη για το τι είναι ή Vegan ιδεολογία (και σίγουρα δεν είναι το να θες να ζησεις παραπανω) εκμεταλευσου το ίντερνετ και μάθε κάτι, από το να σπερνεις την ημιμαθεια.

      Διαγραφή
    7. Φίλε μου, δεν είναι τα λίγα (ή πολλά) παραπανίσια χρόνια που ζει κάποιος. Η διαφορά είναι στην ποιότητα ζωής που σου παρέχει η υγιεινή διατροφή καθώς και ο τρόπος ζωής. Θα προτιμούσα να είμαι 50άρης με φυσική κατάσταση 30άρη ή και πιο κάτω παρά να είμαι 30άρης που ασθμαίνει όταν ανεβαίνει σκάλες απ' τα πολλά κιλά και τα τσιγάρα. Θα ζήσω 70; 80; Να τα ζήσω σε ένα γερό σώμα ώστε να μπορέσω να τα απολαύσω.

      Διαγραφή
    8. vegan δεν είναι αυτός που το κίνητρό του να μην τρώει ζωικά προϊόντα είναι να ζήσει παραπάνω, ούτε καν να έχει καλύτερη φυσική κατάσταση και ποιότητα ζωής. Θεμιτά αυτά αλλά δεν έχουν σχέση με τους vegan.

      Διαγραφή
  4. Κάπου χάνεται το νόημα της νηστείας τελικά.. Η εγκράτεια είναι το θέμα, όχι αν τυπικά αυτό που τρως έχει ζωική προέλευση ή όχι.. κρύβονται πίσω απ' το δάχτυλό τους ορισμένοι και φυσικά οι εταιρείες το εκμεταλλεύονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχθες πήρα αυτό το τυρί γιατί θηλάζω και το μωρο μου είναι αλλεργικό στα γαλακτομικα.Σαν γεύση δεν είναι άσχημο αλλά τι προσφέρει στον οργανισμό δεν ξέρω. Επίσης ο παιδίατρος μου απέκλεισε κ τα κατσικίσια προϊόντα.. Ε τι να τρώω πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  6. Εχθες πήρα αυτό το τυρί γιατί θηλάζω και το μωρο μου είναι αλλεργικό στα γαλακτομικα.Σαν γεύση δεν είναι άσχημο αλλά τι προσφέρει στον οργανισμό δεν ξέρω. Επίσης ο παιδίατρος μου απέκλεισε κ τα κατσικίσια προϊόντα.. Ε τι να τρώω πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχθες πήρα αυτό το τυρί γιατί θηλάζω και το μωρο μου είναι αλλεργικό στα γαλακτομικα.Σαν γεύση δεν είναι άσχημο αλλά τι προσφέρει στον οργανισμό δεν ξέρω. Επίσης ο παιδίατρος μου απέκλεισε κ τα κατσικίσια προϊόντα.. Ε τι να τρώω πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θηλάζω και εγώ μωρό αλλεργικό στα γαλακτοκομικά, στα σιτηρά, τη σόγια και το αυγό. Κάνω Paleo diet, τη διατροφή του παλαιολιθικού ανθρώπου. Ψάξε και θα βρεις πολύ νόστιμες επιλογές για γεύματα.

      Διαγραφή
  8. Το σήμα Vegan θα βγάλει μάτια βρε παιδιά.
    Αναρωτιέστε γιατί κάποιος δε θέλει να φάει γαλακτοκομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα κ συγνώμη αν ακουστεί χαζομάρα αυτό που θα ρωτησω.θηλάζω κ το μωρακι μου έχει αλλεργία στα γαλακτοκομικα αλλά κ στους ξηρούς καρπούς. Πήρα αυτό το τυρί το viofast κ γράφει στα συστατικά καρυδελαιο είναι γάλα καρύδας η γάλα καρυδιού,?ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το makadamia είναι από καρύδια (ξηροί καρποί) και το φοινικέλαιο από καρύδα. Δυστυχώς η λέξη "καρυδέλαιο" προκαλεί σύγχυση, αλλά γιατί ρωτάς τον οποιοδήποτε και δεν ρωτάς την ίδια την εταιρεία που το παράγει?

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα κ συγνώμη αν ακουστεί χαζομάρα αυτό που θα ρωτησω.θηλάζω κ το μωρακι μου έχει αλλεργία στα γαλακτοκομικα αλλά κ στους ξηρούς καρπούς. Πήρα αυτό το τυρί το viofast κ γράφει στα συστατικά καρυδελαιο είναι γάλα καρύδας η γάλα καρυδιού,?ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάλλον έλαιο καρυδιών πρέπει να ειναι. Λογικά , αν ήταν γάλα καρύδας θα το έλεγε έτσι ακριβώς γιατι δεν νομίζω να συνηθίζεται να το γράφουν έλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το φυτικό τυρί, προορίζεται κυρίως για βίγκανς και για όσους δεν θέλουν να καταναλώσουν προϊόντα που παράγονται από ζώα ή προέρχονται από το βασανισμό και τη θανάτωσή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βλακεία στο τετράγωνο. Δεν είπε κανένας ότι ΠΡΕΠΕΙ να τρώει ένας τυρί. Δεν το τρώμε το τυρί Γιατί είναι απαραίτητο ( Και περισσότερο οι έλληνες Που έχουν μάθει ότι η διατροφή δεν γίνεται χωριστό τυρί) αλά γιατί είναι νοστιμο. Κανένας αναρωτιέται αν εχει πρότεινες, και να ξέρετε ότι τα αμινοξύ μιας πατάτας η σογα η γενικά, απο τα λαχανικά φτάνουν για μια υγιεινή διαβίωση. Το γάλα μιας μάνας είναι για το μωρό της. Το γάλα μιας γάτας για το γατάκι , και το γάλα μιας αγελάδας
    Για την αγελαδιτσα.... Και το γάλα μιας κατσίκας για το κατσικάκι. Ο άνθρωπος είναι τόσο βλαμμένος που πιστεύει ότι Το χρειάζεται από ένα ζώο, αφού και το ζώο δεν έχει καμία αξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι. Το μοναδικό θηλαστικό στον πλανήτη που συνεχίζει να καταναλώνει γάλα και τα παράγωγά του και μετά την περίοδο του απογαλακτισμού, και μάλιστα γάλα άλλων ζώων, είναι ο άνθρωπος. Αν χρειαζόταν πραγματικά αυτά τα προϊόντα ο οργανισμός σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του θα είχε προβλέψει η φύση γι αυτό. Ο μόνος λόγος λοιπόν που το κάνει ο άνθρωπος είναι η λαιμαργία.

      Διαγραφή
  14. Πεσ τα Sia.delacroix
    Αυτο προιον που παρολο που δεν εχει καμια πρωτεινη και μερικα προσθετα τροφιμων, κατα τη γνωμη μου εξακολουθει να ειναι πιο υγιεινο και λιγοτερο αηδιαστικο απο αυτο το πραγμα που λεγεται τυρι και οπως και το γαλα περιεχει αιμα, πυο, ορμονες, παρασιτοκτονα, εντομοκτονα και το καλυτερο απ ολα ? ΤΥΡΟΜΑΓΙΑ! Τι ειναι η τυρομαγια ? Η τυρομαγια ειναι τα γαστρικα οξεα του μοσχαριου που ειναι υπευθυνα για την στεροποιηση του γαλακτος και τη μετατροπη του σε τυρι. Οχι δεν ειναι σαν την μαγια της μπυρας που παραγεται απο μυκητες και ετσι θελουμε να πιστευουμε, ειναι οι χυμοι απο το στομαχι του μοσχαριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εκτός από τους Χριστιανούς και από τους vegan, υπάρχουν και οι άνθρωποι που απλά τους πειράζουν τα γαλακτοκομικά. Για αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν είναι μια καλή λύση τα παραπάνω προϊόντα. Τι μανία είναι αυτή να ασχολούμαστε με την καμπούρα του άλλου και να μας διαφεύγει η δική μας??? Τι σας νοιάζει το πώς και γιατί νηστεύει ο καθένας και το γιατί επιλέγει να είναι vegan??? Το ξέρετε ότι τα γαλακτοκομικά αυξάνουν ραγδαία την παραγωγή βλέννας? ότι επιδεινώνουν το παιδικό άσθμα και τις παιδικές ωτίτιδες? ότι οι Ασιάτες που δεν έχουν γαλακτοκομικά στην διατροφή τους δεν γνωρίζουν τι θα πει αρθριτικά? ότι το κάθε γάλα, όπως σωστά προαναφέρθηκε, είναι κατάλληλο για τις αναπτυξιακές ανάγκες του συγκεκριμένου είδος ζώου που το παράγει και εντελώς ακατάλληλο για τα άλλα είδη(!!!), ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο απορροφάει ο ανθρώπινος οργανισμός την πρωτεΐνη που λαμβάνει από το γάλα άλλων ζώων? ότι όσοι έχουν σκελετικά προβλήματα, όσο γάλα και να πιουν δεν βλέπουν βελτίωση? Και τέλος για να μην σας κουράζω, το ξέρετε ότι είμαστε το μόνο είδος στον πλανήτη που αφού απογαλακτιστούμε συνεχίζουμε να πίνουμε γάλα, άλλων ειδών???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου πως υπάρχουν άνθρωποι που τρων αυτά τα προϊόντα λόγω προβλημάτων υγείας.
    Θα διαφωνήσω κάθετα όμως για τα γαλακτοκομικά. Στην Κίνα μπορεί να μην έχουν γαλακτοκομικά προϊόντα στην διατροφή τους έχουν όμως διατροφικές συνήθειες πολύ μακριά από τις δικές μας.
    Δεν έχουν ούτε ψωμί, ούτε όσπρια ούτε την ποικιλία λαχανικών που εμείς έχουμε. Είμαι εκεί κάθε χρόνο και για αυτό το γνωρίζω. Άρα δεν είναι μέτρο σύγκρισης. βάση της μεσογειακής διατροφής είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε καθημερινή χρήση με σωστό μέτρο.
    Και όσο για το ότι είμαστε τα μόνα ζώα που συνεχίζουμε να πίνουμε γάλα είμαστε και τα μόνα ζώα που τρώμε από λιναρόσπορο μέχρι κοκορέτσι και μπορούμε να καταναλώσουμε και το πιο τοξικό φαγητό. Το να αποκλείσεις κάτι από την διατροφή σου είναι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπνιζε κιολας με μέτρο κιόλας.να πέρνεις Κ ναρκωτικά με μέτρο. Δε θα σε σκοτώσει αμέσως Αλλά θα α αρρωστήσει σε βάθος χρόνου. Ωραία λογική.. άσε που ποιο είναι το μέτρο δλδ?

      Διαγραφή
  17. Τελικά τι ειναι το ανθρώπινο είδος φυτοφαγο η σαρκοφαγο ? Εάν ειναι σαρκοφαγο είδος, τότε είμαστε κανιβαλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ το τρώω γιατί μου αρέσει η γεύση του και έχω αλλεργία στα γαλακτοκομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τα τυρια αυτα τα τρωνε και ανθρωποι που έχουν σοβαρό προβλημα αλλεργίας όπως και παιδάκια με αλλεγία που ζηλέυουν και δεν μπορείς να τους εξηγήσεις γιατί δεν μπορούν να φανε τυρί. Όλα τα τυποποιημένα είναι το ίδιο. Λίγα τα σκάνδαλα με τα τυριά και τα γάλατα; Το αγελαδινό γάλα είναι αθώο δηλαδή ή μέσα στις ορμόνες; Εμένα πάντως η εταιρεία που έχω πάρει τηλέφωνο μου απάντησε άμεσα για το πως παρασκευάζεται το αναπλήρωμα αυτό και από τι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Διαιτολόγος γράφει κι αναρωτιέται αν πρέπει να το τρώμε..μαλιστα.. αντί ν αναρωτιέται Γιατί τρώμε οτιδήποτε ζωικής προέλευσης Όταν αποδεδειγμένα μας αρρωσταίνουν. Άγνοια είναι αυτό τώρα η υποκρισία αναρωτιέμαι εγώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπορείς πάρα μα πάρα πολύ απλά να μπεις στο site τους να τα διαβάσεις όλα αναλυτικότατα. Απλά βρήκες ένα θέμα να σχολιάσεις μιλώντας για πράγματα που δεν βασίζονται πουθενά όπως η μακροζωία των βιγκαν που ειπες και θίγοντας ανθρώπους που πιστεύουν στον Χριστιανισμό και εχουν την ανάγκη να νηστέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παιδια ψαχτειτε περισσοτερο για την vegan διατροφη. Υπαρχουν ολο ενα και περισσοτεροι ανθρωποι καθημερινα που σταματανε κρεας γαλακτοκομικα και γενικα τα ζωικα παραγωγα.. παιδια γονεις και ηλικιωμενοι που απο την στιγμη που σταματανε τα ζωικα μετα απο λιγες μερες βλεπουν απιστευτα οφελη στον οργανισμο τους. Δεν αρρωσταινεις σχεδον ποτε απαξ και ξεκινησεις την συγκεκριμενη διατροφη.. Γιατι πιστευεται θεριζει ο καρκινος και αλλες αρρωστιες? = Κρεας γαλακτοκομικα και ζωικα. Ενημερωθειτε και προστατεψτε τους εαυτους σας τα παιδια σας και τους δικους σας ανθρωπους. Επισης συμβουλευτειτε χορτοφαγους διαιτολογους διατροφολογους αν υπαρχει η αναγκη και μην πεσετε σε καποιον με αγνοια για το θεμα.. Μεγαλη προσοχη το θεμα με το κρεας και τα ζωικα ειναι σοβαρο και δεν μπορει ευκολα να το καταλαβει ο ανθρωπος τι προκαλει στον οργανισμο.. Ειμαι 4 χρονια Vegan νιωθω τελεια!! Προκειται για την υγεια μας και το περιβαλλον.. ψαξτε το παρακαλω και μετα κρινετε.. Τα παιδια σας σωστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ταχινι φυστικοβουτηρο.. οσπρια λαχανικα φρουτα ζυμαρικα ολικης αλεσεως.. πατατες μακαρονια φακες φασολια φασολακια νοστιμες σαλατες κ πολλα αλλα.. ενας διατροφικος θυσαυρος υπαρχει στην φυση και πρεπει να στραφομαστε στο κρεας και τα ζωικα που δεν προσφερουν τιποτα στον οργανισμο μας παρα απο τοξινες μικροβια και αρρωστιες.. Μακρια απο κρεας και γαλακτοκομικα ξερετε οτι κολλαει μεσα σας και δεν αποβαλλετε ευκολα λογω ανθφωπινης κατασκευης? Ψαξτε το...μην σταματηστε να ακουτε τους παλιους.. η γνωση ειναι δυναμη και σωζει! Αν θελετε πραγματικα υγεια σωματικη και ψυχολογικη ναι και ψυχολογικη στραφειτε στην vegan διατροφη! Σε μια μερα εγινα vegan μετα απ ολα αυτα που εμαθα.. Ειμαι εδω και 4 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φυστικοβούτυρο;; Αυτό περιέχει συνήθως ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ!!! Πιο ανθυγιεινό απο αυτό δεν υπάρχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλό θα είναι να κάνετε μια πιο ολοκληρωμένη έρευνα διότι υπάρχουν τυριά ξηρών καρπών με μεγαλύτερη πρωτεινη από το τυρί αγελάδες και φυσικά με καλά λιπαρά . Επίσης σας προτεινω να δείτε πως φτάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο πιατο σας , ειλικρινά με τις τωρινές συνθήκες και με αυτα που τρώνε τα ζώα δεν μένει πρωτεινη έτσι κ αλλιώς , το μόνο που μένει είναι ο πόνος του ζώου. Τέλος το γάλα της αγελάδας όπως και του ανθρώπου έχει μια ουσία που το κάνει εθιστικό , πραγματικά σαν ναρκωτικό. Αυτό έχει γίνει να για μπορεί ο νεογνό να θηλάζει όσο το χρειάζεται. Εμείς όμως απογαλακτιζομαστε από την μητέρα μας και αρχίζουμε και πίνουμε γάλα από άλλο ζώο. Στην ουσία δεν έχει να κάνει με τα οφέλη αλλά με την ουσία που το κάνει εθιστικό και φυσικά με το κέρδος των βιομηχανιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "τυριά ξηρών καρπών¨"
      ονομαστε καποια παρακαλω πολυ (ΚΑΙ ποΥ μπορουμε να τα βρουμε)
      Ευχαριστω!

      Διαγραφή
  26. Καλά τα λες,το γάλα είναι μια φλεγμονή και τίποτα άλλο...και όλος ο δυτικός κόσμος που συνεχίζει σε αυτές τις διατροφικές συνήθειες είναι γιατί εδώ και χιλιάδες χρόνια τάισμα γαλακτοκομικών ο οργανισμος έχει ξεπεράσει το σοκ που έχει δεχθεί και έτσι για πολλούς αφομειώνεται αλλά δεν παύει να παραμένει μια διαρκείς φλεγμονη στο σώμα,επίσης οι δυσανεκτικοί της λακτόζης είναι πολλοί και δεν το γνωρίζουν γιατί για αυτούς είναι αναφομείωτο,δεν φέρουν παρατήρησή των συπτωμάτων και έτσι γεμιζουν με σπλαχνικό λίπος λιπαρών ουσιών,
    Όσο για τους Κινέζους αυτοί γνωρίζουν από την πανάρχαια χρόνια πως δεν πρέπει να τρώνε γαλακτοκομικά...αν και τώρα με δυτικοποιηση της τροφής έφθασε και σε αυτούς το τυράκι και ένας μικρός πληθυσμός της Κίνας το καταναλώνει.
    Το καλύτερο πράγμα είναι τουλάχιστον αυτοί που τρώνε τυρί να το μειώσουν και πότε σε συνδυασμό με ψωμι,ψωμι χωρις τυρί και τυρί χωρις ψωμι...Η λύση είναι αυτή προς αποφυγήν της κακής ζύμωσης στο έντερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Διαιτολογε τα εχεις βάλει με όλα κ με όλους. Γιατί τα κανονικά τυριά δεν έχουν 70% λίπος? Η φέτα δεν είναι φουλ αλάτι κ λίπος κορεσμένο κ χοληστερίνη? Και ποιος τρώει ΤΥΡΙ για πρωτεινη? Έχεις δει κανέναν bodybuilder η καμία μοντέλα να τρώει φέτα η σαγανάκι η χαλούμι (χαχα) η ροκφόρ? (Ξανά χαχα!) Το τυρί το τρώμε για ευχαρίστηση και μόνο! Τώρα το αν κάποιος το τρώει vegan για ηθικούς λόγους και για περιβαλλοντικούς λόγους η γιατί έχει αλλεργία στη λακτόζη κ στην καζεινη η γιατί νιώθει ότι έτσι τα έχει καλά με τον Θεό ΤΟΥ είναι δικαίωμα του. Ξέχασες να πεις ότι είναι εμπλουτισμένο με β12 που η πλειοψηφια των παμφαγων καταλήγει να την παίρνει σε ενέσιμη μορφή στο τέλος. Ξέχασες να πεις ότι δεν έχει τις αντιβιοσεις κ τα φάρμακα(ορμόνες) καθως κ την τροφή (μεταλλαγμένη σόγια) των αγελάδων. Ξέχασες να πεις ότι είναι πιο οικονομικό. Ξέχασες να πεις ότι δεν αφήνει τόσο μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μόνο πρωτεινη! Μέχρι να πάρουν τα νεφρά τους στο χέρι όλοι από το ανελέητο κυνήγι της πρωτεινης. Βλέπω ότι έχεις να ανεβάσεις άρθρο 3 χρόνια. Να κι ένα ευχάριστο νέο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή