3/19/2014

To Χαμόγελο του Παιδιού Μας Ζητάει Μπισκότα, Κρουασάν και Μερέντα, Λένε ότι είναι Τρόφιμα Πρώτης Ανάγκης...

Πριν λίγες μέρες το Χαμόγελο του Παιδιού έβγαλε ανακοίνωση για είδη και τρόφιμα πρώτης ανάγκης που χρειαζόταν. Ανάμεσα στα τρόφιμα "πρώτης ανάγκης" είναι για πρωινό τα κρουασάν, μπισκότα, και μερέντα. Σαφώς δεν λέμε ότι ένα παιδί δεν πρέπει να έχει το γλυκό του, αλλά δεν μπορεί να θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης το συσκευασμένο κρουασάν, ούτε να θεωρείται πρωινό. Αν δεν θυμόσαστε για τι κρουασάν μιλάμε, να σας θυμίσουμε εμείς: αποτελούνται κυρίως από επεξεργασμένους υδατάνθρακες συνδυασμένο με διάφορα φυτικά λιπαρά και σάκχαρα, αυτό σημαίνει ότι δεν χορταίνουν, ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περιέχουν μηδαμινές βιταμίνες, ότι πρέπει δηλαδή για ένα παιδί. Όχι βέβαια. (Διαβάστε περισσότερα εδώ για τα κρουασάν). Έχουμε ξανά-αναφερθεί σε αυτό το φαινόμενο, όπου κάποια εκκλησία έδινε πρωινό σε άπορες οικογένειες πάλι με κρουασάν και μπισκότα. Αλλά Το Χαμόγελο του Παιδιού θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από μια εκκλησία τις ανάγκες παιδιών μιας και τα φροντίζουν τόσα χρόνια. Αναρωτιόμαστε έχουν συμβουλευθεί ποτέ διατροφολόγο για τον οργανισμό τους; Αλλά αν δεν έχουν, μπορούν να διαβάσουν αυτή την ανάρτηση εδώ όπου προτείνουμε φτηνά ισορροπημένα πρωινά με κάτω από 1 ευρώ. Και επίσης θα προτείναμε να αντικαταστήσουν να κρουασάν και μπισκότα με σταφίδες, ξηρούς καρπούς και ταχίνι στη λίστα τους για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Όχι μόνο είναι πιο θρεπτικά αλλά και πιο φτηνά. 

14 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με όσα γράψατε. Το τι κάνει ένας γονιός με την διατροφή του παιδιού του βαραίνει εκείνον, όταν όμως πρόκειτε για έναν σύλλογο θα έπρεπε η διατροφή των παιδιών να έχει υγιεινές και σπιτικές επιλογές. Αλλά...
    Σκέφτομαι όμως ότι είναι φορές που τα "κρουασάν" (αν δουν οι Γάλλοι τι κρουασάν τρώμε εδώ θα τρομάξουν) για παράδειγμα βγάινουν προς πώληση σε πολύ χαμηλή τιμή (την περασμένη εβδομάδα μεγάλο σούπερ μάρκετ έδινε 20 λεπτά το τεμάχιο) κι έτσι κάποιος που θέλει να βοηθήσει προσφέροντας κάτι απ' το υστέρημά του, τον βολεύει να πάρει με 1 ευρώ 5 κρουασάν για παράδειγμα. 5 κρουασάν εγώ, άλλα 5 εσύ, αλλά 5 ο παραδίπλα... να μαζεύονται! Και έτσι όπως είναι η κατάσταση γενικά, στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι.

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο σε κάποια πράγματα...όμως πιο παιδάκι θα φάει για πρωινό ταχίνι,σταφίδες και ξηρούς καρπούς;;

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκιο σε κάποια πράγματα...όμως πιο παιδάκι θα φάει για πρωινό ταχίνι,σταφίδες και ξηρούς καρπούς;;

      Διαγραφή
  2. Αν θελετε κυριε διατροφολογε να βοηθησετε αυτον τον αφιλοκερδη συλλογο, και εφοσον νοιαζεστε γιαυτα τα παιδια μηπως θα επρεπε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ να πατε να προσφερετε και σεις τις γνωσεις και τις πολυτιμες πληροφοριες σας, απο το να κραζετε δημοσια ανθρωπους που προσφερουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ τοσο χρονο απο τη ζωη τους, οσο ενεργεια αλλα και χρημα???
    Λεω τωρα εγω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ20 Μαρτίου 2014 στις 7:08 μ.μ.

      Γωγώ, Συγνώμη διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά τόσα χρόνια τι κάνει ακριβώς ο διαιτολόγος η οι διαιτολόγοι; Δωρεάν χρήσιμες πληροφορίες δίνουν -εθελοντικά. Σας χρέωσαν εσάς που λαμβάνετε αυτές τις πληροφορίες; Και για να πούμε την αλήθεια το ποστ με τα παραδειγματα πρωινου ειναι και στη διαθεση του Χαμογελο του Παιδιου. Αφού φροντίζουν που φροντίζουν αυτα τα παιδιά, ειναι αναγκη να τους δινουν σκουπιδια να τρωνε; Δηλαδή επειδή γινεται εθελοντικά, πρεπει να μην τους διορθωνει κανενας; Ειμαι σιγουρος οτι συμβουλευονται γιατρους για τα θέματα υγείας των παιδιών, δεν θα επρεπε να συμβουλευονται και διατροφολογους για θεματα διατροφής; Αφηστε λοιπόν τις εξυπνάδες για αλλού. Ο σύλλογος προφανώς είχε λανθασμένες πληροφορίες για το τι είναι ενα καλο πρωινο, ας ελπίσουμε ότι είδανε αυτό το ποστ και βελτιωσουν την διατροφή των παιδιών.

      Διαγραφή
    2. Άλλο λέει ο άνθρωπος. Δεν τους κράζει, τους προτείνει υγιεινές εναλλακτικές και πολύ καλά κάνει και ενημερώνει και εμάς, οσοι σκοπεύουμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό, ωστε να συνδράμουμε με ουσιαστικό τρόπο και με όσο το δυνατό πιο ισορροπημένα προϊόντα. / e.

      Διαγραφή
  3. Κακάο Φρυγανιές Μέλι
    Κι αυτά αναφέρονται προφανώς γιατί δε θα μπουκωνουν τα παιδιά κάθε μέρα με σαβουρες. Καλό είναι να μη γίνεται καθόλου. Αλλά γενικά έχουν επιλέξει τρόφιμα που δε λήγουν άμεσα. Έτσι καταλαβαινω εγω τουλάχιστον. Ίσως να είναι θέμα οργάνωσης. Καλώς ή κακώς δεν έχουμε πολύ καλή παιδεία στη διατροφή. Αλλά αν δεν έβλεπα την ανακοίνωση θα νόμιζα οτι ζητάνε μόνο σαβούρα...έτσι όπως είναι και ο τίτλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για να προσθέσω σε ό,τι έγραψα προηγουμενως είναι στη μέριμνα του καθενός το τι θα προσφέρει από όλα τα οικονομικά καταναλωτικα αγαθά και ίσως και οι άνθρωποι που έβγαλαν την ανακοίνωση να έδιναν κι αυτοί απλώς οικονομικές ιδέες συνεισφοράς. Γιατί επαναλαμβανω και μέλι λένε και κακάο... Κι εκείνοι κάνουν έργο, ας μη τα ξέρουν όλα, όσοι ξέρουν ας προσφέρουν. Δε νομίζω αν τους στείλουν μπανάνες να μη τις δώσουν:-P

      Διαγραφή
  4. φιλε διαιτολογε μαρεσει πολυ το μπλογκ σου αλλα ρε παιδι μου βαζεις 2 αναρτησεις το χρονο τι κατασταση ειναι αυτη..
    κλειστο το ρημαδι το μπλογκ να μη περιμενουμε αδικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Θα προτείναμε να αντικαταστήσουν τα κρουασάν και μπισκότα με ...σταφίδες, ξηρούς καρπούς και ταχίνι" ... ότι δηλαδή λατρεύουν και τρώνε για πρωινό όλα τα παιδιά του κόσμου!
    Επίσης χαρούπια και μπομπότα ξέχασες και τραχανά και πλιγούρι που επίσης τα ορέγονται μικροί και μεγάλοι. Κανένα μέλανα ζωμό ίσως;
    Ούτε οι νεοσύλλεκτοι στο στρατό δεν τρώνε για πρωινό σταφίδες, ξηρούς καρπούς και ταχίνι... ΕΛΕΟΣ Για κάνε να δώσεις στο παιδί του σταφίδες, ξηρούς καρπούς και ταχίνι για πρωινό να δεις πόσο θα το φάει...

    Υ.Γ. Φυσικά και υπάρχει πρόγραμμα από διατροφολόγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη λογική έχουν πολλοί γονείς, και γι αυτό έχουμε από τα πιο παχύσαρκα παιδια στο κοσμο.

      Οι τροφές δεν είναι μόνο για πρωινο, ειναι γενικά. Και ναι υπάρχουν πολλά παιδια που τρωνε σταφίδες και ξηρους καρπούς για σνακ. Επισης πολλά παιδια τρωνε ψωμι με ταχινι και λίγο μελι για πρωινο (το δικό μου π.χ.). Εσυ δωσε στα παιδιά σου τα συσκευασμενα κρουασαν για πρωινο και μπισκοτα για σνακ. Το παιδι μαθαινει οτι του δινεις. Αν εξαρχης του δινεις σκουπιδια, αυτα θα συνηθισει, αν του δινεις φρουτα θα μαθει με αυτα.
      Και αν υπαρχει διατροφολόγος, ας βγει να μας πει το ονομα του.

      Διαγραφή
  6. Τσ, τσ τσ... Η Εκκλησία ξέρει καλύτερα απ' όλους!
    Κι απ' το Χαμόγελο του Παιδιού κι απ' τους διατροφολόγους κ.ο.κ.
    Αφού είναι σε απ' ευθείας σύνδεση με τον Παντογνώστη..
    Αλλά -ας μην το ξεχνάμε κι αυτό- κι έτσι να μην είναι ακριβώς, Ο,ΤΙ και να δώσει, είναι ...ευλογημένο!
    Άρα, ούτε ασθένειες κολλάνε, ούτε βλαβερά πράγματα επιζούν της ευλογίας, ούτε τίποτα τέτοιο.

    Βοήθειά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή