2/3/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Χαλβάς Σησαμένιος. Όχι τόσο υγιεινός ούτε τόσο αγνός όσο νομίζεις.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει ταχίνι, πηγή καλού λίπους και πρωτεϊνών.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει τρανς λιπαρά.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Ο σησαμένιος χαλβάς, δηλαδή αυτός που τον λέμε και χαλβά του μπακάλη κανονικά περιέχει κυρίως ταχίνι και ζάχαρη. Τον βρίσκεις έτοιμο σε συσκευασίες αλλά και πίσω από το πάγκο και είναι μια τροφή που βρίσκεις συχνά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και σε μέρες νηστείας. Κανονικά παράγεται από ταχίνι και ζάχαρη, ωστόσο αυτά που βρήκαμε εμείς στο σούπερ μάρκετ (2 γνωστές μάρκες ο Μακεδονικός και το Όλυμπος) περιέχουν ταχίνι, αλλά αντί για ζάχαρη περιέχουν σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης αλλά και υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά. Δηλαδή 2 υλικά που πρέπει να αποφεύγουμε. Για το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερη ανάρτηση, η φρουκτόζη σε έρευνες φαίνεται να αποθηκεύεται πιο γρήγορα σε λίπος απ' ότι η απλή ζάχαρη, συσχετίζεται με αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα και επηρεάζει και διάφορες ορμόνες. Σχετικά με τα υδρογονωμένα λιπαρά, έχουμε ξαναμιλήσει και για αυτά πολλές φορές όπου συστήνεται να μην καταναλώνουμε καθόλου από αυτό το λίπος ακόμα και σε μικρές ποσότητες, αφού συσχετίζεται με αύξηση της χοληστερίνης και συσσώρευσης λίπους στο στομάχι. Είναι αναμενόμενο ότι ένα προϊόν όπως ο σησαμένιος χαλβάς να έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά, και φυσικά δεν κρίνουμε αυτό αφού είναι και καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά και φυτικών ινών οπότε χορταίνει αρκετά. Ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται επεξεργασμένα υλικά που τελικά περισσότερο βλάπτουν παρά... κάνουν καλό, χάνει την αξία του ενα τέτοιο παραδοσιακό προϊόν. Όχι λοιπόν αυτός ο χαλβάς σε αυτή τη μορφή δεν μπορεί να θεωρηθεί παραδοσιακός ούτε ιδιαίτερα υγιεινός. Αν θες να απολαύσεις αυτού του τύπου χαλβά, ψάξε για προϊόν που δεν περιέχει σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης ούτε υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Οι χαλβάδες πίσω από το πάγκο συχνά είναι απλά οι ίδιες μάρκες που βρίσκεις στα ράφια, οπότε ζήτησε να μάθεις τι συστατικά έχουν πριν το αγοράσεις. Και αν δεν βρίσκεις απόλαυσε το ταχίνι σε μια φέτα ψωμί και όχι με όλα αυτά τα συστατικά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΚΕΤΟ ΧΑΛΒΑ ΑΝΑ 30 γρ: Θερμίδες: 164, Υδατάνθρακες: 13 γρ., Πρωτεΐνη: 4,2 γρ., Λιπαρά: 9,9 γρ.

12 σχόλια:

  1. Απογοητέυτηκα!!!
    κι αυτό ανθυγειηνό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!
    Εγώ ανακατευω ταχίνι με μέλι και καμιά φορά με κακάο (αν θέλω σοκολατένιο αποτέλεσμα)!
    Η γεύση είναι καλύτερη από τον...."παραδοσιακό" χαλβά!

    Πολύ καλή η προσπάθειά σου και την πραγματική ενημέρωση που δίνεις!

    Αναμένουμε συνέχειες!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουφ ναι τελικά πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά να διαβάζεις τα πάντα!!!
    μήπως θα μπορούσατε σε κάποιο post να αναγράψετε συγκεντρωτικά όλα όσα πρέπει να μας προβληματίζουν σε κάποια ετικέτα;
    Πχ μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά, σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης κτλ κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα χει γράψει ο άνθρωπος... Κοτζάμ λίστα μας έχει δώσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ από φανατικός του χαλβά έχω γίνει φανατικός του ταχινιού με μέλι (homemade το ανακάτεμα φυσικά!), με το δεύτερο να μην υστερεί καθόλου στη γεύση. Όσο λιγότερο επεξεργασμένη η τροφή, τόσο το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με το σχόλιο για συστατικά, μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες.
    http://natofao.blogspot.com/2010/07/blog-post_19.html

    http://natofao.blogspot.com/2010/07/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχαριστώ πολύ!
    σας ανακάλυψα πολύ πρόσφατα και ακόμα δεν έχω καταφέρει να διαβάσω όλες τις θεματικές ενότητες προσεκτικά!
    σας συγχαίρω για τη δουλειά σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει ένας χαλβάς βιολογικός από την εταιρεία όλυμπος, ο οποίος ύποτίθεται περιέχει μόνο ταχίνι και μέλι. Είναι σε μια πράσινη συσκευασία, 200 γραμμαρίων νομίζω, πιο ακριβός από τους άλλους αλλα τουλάχιστον έχει μόνο αυτά τα δύο συστατικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σωστος ο ανωνυμος απο πανω.και γω γι αυτο το χαλβα ηθελα να γραψω."Ολυμπος" βιολογικος,τα μονα συστατικα ειναι μελι και ταχινι.και ειναι παρα πολυ νοστιμος!!!καμια σχεση στη γευση με τους αλλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το δοκιμασα και εγω απο τον Αβ βασιλοπουλο,σε μια μικρη ερευνα που εκανα διαπιστωσα οτι ειναι ο μονος χαλβας με 100% βιολογικα συστατικα,ενω αντιθετα ο βιολογικος μακεδονικος χαλβας περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπαρα.
    Οντως η γευση του ειναι απιστευτη, τα αξιζει τα λεφτα του 100%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ασχετο! δοκιμαστε επισης και το παστελι ολυμπος με μελι, μονο σουσαμι και μελι, τιποτα αλλο! και ειναι και τραγανο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια στον διαιτολόγο μας, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή