4/25/2010

6000 Τρόφιμα Πιθανόν Επικίνδυνα

Το θέμα της ασπαρτάμης το έχω αναλύσει άπειρες φορές στο μυαλό μου. Δεν μπορώ να την αποφύγω τη βρίσκω παντού, στα αναψυκτικά, γιαούρτια, γλυκά, τσίχλες, καραμέλες, κέικ κτλ κτλ. Βρίσκεται σε πάνω από 6000 τρόφιμα παγκοσμίως. Πριν από μερικά χρόνια έρευνα του Ιδρύματος Ογκολογίας και Περιβαλλοντολογικών Ερευνών της Ευρώπης, Ramazzini στη Μπολόνια, βρήκε ότι η ασπαρτάμη όταν δόθηκε σε ποντίκια για όλη την διάρκεια ζωής τους, μπορούσε να προκαλέσει λέμφωμα και λευχαιμία σε θηλυκά ποντίκια, ενώ κάποιες παλιότερες έρευνες είχαν επίσης συσχετίσει την ασπαρτάμη με καρκίνο σε πειραματόζωα. Από την άλλη σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Διαιτολογίας υπάρχουν πάνω από 200 έρευνες που δείχνουν ότι η ασπαρτάμη δεν βλάπτει. Μία ανασκόπηση ερευνών που έγινε το 2007 έδειξε ότι η ασπαρτάμη είναι ακίνδυνη, όμως, και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο όμως, η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία που παράγει ασπαρτάμη την Ajinomoto...
Αυτή τη στιγμή και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θεωρούν ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής αν καταναλώνεται στα όρια που αναφέρονται, στην Ευρώπη αυτό είναι 40 mg ανά κιλό βάρους. Αν αναλογιστούμε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού λαϊτ περιέχει περίπου 125-190 mg ασπαρτάμης, για να φτάσει ένας άντρας που ζυγίζει 70 κιλά στο όριο θα πρέπει να πιει 6-7 λίτρα αναψυκτικού. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι, η ασπαρτάμη υπάρχει σε 6000 προϊόντα, πολλά από αυτά δεν θεωρούνται διαίτης οπότε μπορεί να την καταναλώνεις χωρίς να το γνωρίζεις, επιπλέον τι γίνεται με ένα παιδί που ζυγίζει ας πούμε 15 κιλά, για να πλησιάσει στο όριο αρκεί να πιει μερικούς χυμούς με ασπαρτάμη (πολλά φρουτοποτά περιέχουν ασπαρτάμη), μερικές καραμέλες και γιαουρτάκια και δεν είναι και ακατόρθωτο, και τρίτον θέλουμε να καταναλώνουμε κάτι που έχει όριο; Μετά από το όριο τι γίνεται δηλαδή; Πολλές οργανώσεις όπως το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ουάσινγκτον που ασχολείται με τα διακαιώματα του καταναλωτή σε θέματα τροφίμων έχει εκδώσει μία λίστα με πρόσθετα που πρέπει να αποφεύγουμε η να μην καταναλώνουμε καθόλου γιατί δεν έχουν ελεγχθεί αρκετά, η ασπαρτάμη βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει αναγνωρίσει την ασπαρτάμη ως χημική ουσία που πρέπει να μελετηθεί από την Επιτροπή Καρκινογόνων Ουσιών, ενώ νομοθέτες στη πολιτεία της Χαβάϊ υπέγραψαν ψήφισμα ζητώντας από τον FDA να ξανά-ελέγξει την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Και κάτι άλλο σημαντικό: οι Αγγλικές εταιρίες Sainsburys και Marks and Spencer απέσυραν όλα τα πρόσθετα από τα προϊόντα τους (μαζί και την ασπαρτάμη). Ως επιστήμονες οφείλουμε να κοιτάμε τις έρευνες και να μην φανατιζόμαστε, η αντιμετώπιση των ερευνών όμως από τις αρχές φαίνεται λίγο μονόπλευρη, η ασφάλεια του συγκεκριμένου πρόσθετου δεν θα πρέπει να εξεταστεί λίγο παραπάνω; Αξίζει ο κόπος και ο πιθανός κίνδυνος για μερικές ψωροθερμίδες; αφού υπάρχουν κάποιες έστω και μικρές αμφιβολίες για τη ασφάλεια του; Δεν λέμε, πιες ένα αναψυκτικό όταν πραγματικά το θες, αλλά πιες το κανονικό δεν πειράζει αν έχει λίγη ζάχαρη, αρκεί να το κάνεις περιστασιακά. Και όσο για τα άλλα προϊόντα κοίτα καλά τις ετικέτες.

6 σχόλια:

  1. Λοιπόν αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι ότι σε πολλά προϊόντα γράφει μερικά συστατικά που όχι στο λεξικό ή στην εγκυκλοπαίδεια αλλά ούτε σε μηχανή αναζήτησης δε μπορείς να βρεις τι στο καλό είναι. Αν δε βγάλουμε κανένα τρίτο χέρι με αυτά που τρώμε καλά θα είμαστε.

    SP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητητρια! Επιτελους καποιος να μας πει την αληθεια... σχετικα με το γαλα τι γινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μητέρα μου είχε δουλέψει στην Αγγλία ως τεχνολόγος τροφίμων, η εταιρία Marks & Spencer αγόραζε φρούτα Α' ποιότητος για να παράγει γλυκά του κουταλιού, (ακόμα κι αν μέσα στα βαζάκια ο καταναλωτής δεν είναι σε θέση να κρίνει την ποιότητα του φρούτου), σ'αντίθεση με τη nestle, η οποία έπαιρνε συνέχεια τη χειρότερη δυνατή ποιότητα που επέτρεπε το όριο.!

    Η μητέρα μου επίσης ΔΕΝ μ' αφήνει ν'αγοράζω μαργαρίνη επειδή λέει ότι έχει Σκ@τ@ μέσα χωρίς να μου εξηγεί ακριβώς το γιατί.

    Γράψ'τε και για τη Μαργαρίνη σας παρακαλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. i margarini exei mesa foinikelaio to opoio einai poli kako g tn ygeia episeis yparxei sxedwn pantu ara den trome tpt

      Διαγραφή
    2. Πολλά ατομα καταναλώνουν πολλές φυτικές μαργαρινες και φυτικά έλαια που περιέχουν ω6 πολυακόρεστα λιπαρα προσπαθώντας να αποφύγουν το κορεσμένο λίπος του βουτύρου. Το πρόβλημα είναι οτι πολλά απο αυτά τα φυτικά ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ακαταλληλης μορφής. Επειδή τα φυτικά έλαια σε θερμοκρασία δωματίου περιπου 21 βαθμούς Κελσίου , βρίσκονται σε υγρή μορφή, οι βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν τη μέθοδο της υδρογονοποιησης για να τα κανουν στερεά όπως το βούτυρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση των ωφέλιμων ωμέγα 6 σε τρανς λιπαρά,τα οποία είναι καρκινογόνα.

      Διαγραφή
  4. Υπάρχει θέμα με το γαλάζιο Red Bull?

    ΑπάντησηΔιαγραφή