4/26/2010

Άρθρο η Διαφήμιση; Προώθηση διατροφικού προϊόντος κρυμμένο πίσω από "δημοσιογραφικό" άρθρο. Σήμερα στην Ελευθεροτυπία

Ένας από τους λόγος που ξεκινήσαμε αυτό το blog είναι ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις. Όπως αναφέρουμε οι εταιρίες τροφίμων πληρώνουν πολλά για να διαφημιστούν σε μία εφημερίδα, περιοδικό, εκπομπή κτλ. Από τη μία θα δεις διαφημίσεις στα φύλλα του, και αυτό είναι λογικό και δίκαιο. Από την άλλη, οι συντάκτες αυτών των μέσων περιλαμβάνουν τάχα άρθρα που στην ουσία είναι διαφήμιση που δεν μοιάζει όμως για διαφήμιση, και αυτό είναι παραπλανητικό για τον αναγνώστη. Σήμερα λοιπόν στην ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας υπάρχουν 5 άρθρα που βασικά προωθούν τη μαργαρίνη Βιτάμ, χωρίς όμως να φαίνεται πουθενά ότι είναι διαφήμιση, ούτε υπάρχει όνομα συντάκτη. Πόσο αντικειμενικό είναι αυτό;...
Δεν θα αναλύσω το συγκεκριμένο προϊόν σε αυτή την ανάρτηση, αλλά εδώ έχουμε ένα άριστο παράδειγμα για το πως τα ΜΜΕ εξυπηρετούν τις εταιρίες που διαφημίζονται σε αυτά και όχι την σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση του κοινού.

3 σχόλια:

  1. Είναι πάγια τακτική των ΜΜΕ και ειδικά των περιοδικών, εφημερίδων και Internet στα πλαίσια μιας διαφημιστικής καμπάνιας να δίνουν χώρο για να παιχτεί η διαφήμιση αλλά με πλάγιους τρόπους. Έτσι πολλές φορές αντί για editorial σε πολλά περιοδικά θα συναντήσουμε τα advertorial. Φυσικά στην περίπτωσή μας το άρθρο φωνάζει ότι είναι διαφήμιση μιας και προωθεί αποκλειστικά Βιτάμ, λές και στην αγορά δεν υπάρχει κάτι άλλο. Η δύναμη του advertorial είναι ότι μπορεί και περνάει τα διαφημιστικά μηνύματα δίνοντας στον αναγνώστη την εντύπωση ότι το άρθρο το έχει γράψει κάποιος επιστήμονας, ενώ στην ουσία έχει γραφτεί από συντάκτη και μάλιστα διαφημιστικής. Δείτε τι ωραία πλασάρρονται οι φράσεις "Τα απαραίτητα λιπαρά του Βιτάμ", "Τα καλά της μαργαρίνης Βιτάμ", με λόγο μεστό και κατανοητό, σε κάνει τελειώνοντας το άρθρο να ανοίξεις το ψυγείο και να φάς σκέτο Βιτάμ, γιατί τάχα κάνει καλό στον οργανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eidika stin ellada afto eine tragiko - entelos vlakes ma pernane dld?

    ΑπάντησηΔιαγραφή