11/05/2010

Τα βιολογικά κρεμμύδια, καρότα και πατάτες δεν έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα βιολογικά λαχανικά δεν είχαν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα συμβατικά. Οι ερευνητές σύγκριναν τα επίπεδα πολυφαινολών (αντιοξειδωτικές ουσίες) των βιολογικών και των συμβατικών λαχανικών και δεν βρήκαν διαφορές. Έτσι και αλλιώς όμως αυτός δεν είναι ο λόγος που κανείς θα έπρεπε να αγοράζει βιολογικά. Η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να είναι καλύτερη για το περιβάλλον, να έχει καλύτερη γεύση και πιθανόν κάποιες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Και μιας και μιλάμε για κρεμμύδια, πατάτες και καρότα, πριν από ένα μήνα δημοσιεύτηκε μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που έδειξε ότι στα συγκεκριμένα λαχανικά βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων. Τα λαχανικά αυτά είχαν καλλιεργηθεί στη περιοχή της Θήβας η οποία όπως αναφέρεται το χώμα εκεί είναι επιβαρυμένο από βιομηχανική ρύπανση. Ακόμα όμως και αν τα συγκεκριμένα λαχανικά ήταν βιολογικής καλλιέργειας πάλι θα υπήρχε πιθανότητα να βρεθούν βαριά μέταλλα. Μερικές έρευνες μάλιστα... αναφέρουν ότι έχουν πιο υψηλά επίπεδα βαριών μετάλλων τα βιολογικά λαχανικά παρά τα συμβατικά, γεγονός που δεν είναι και πολύ γνωστό.

9 σχόλια:

  1. πως γινεται αυτο ?τα βιολογικα δηλαδη να ειναι πιο επιβαρυμενα? ειναι δυνατον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορεί να ειναι βιολογικα , χωρις λιπασματα κτλ κτλ αλλα το χωμα που τα βαλανε να μεγαλωσουν να ειναι "μολυσμενο" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνήθως τέτοιες έρευνες χρηματοδοτούνται από εταιρίες με συμφέροντα συμβατικών προϊόντων , δεν θέλει πολύ μυαλό ούτε έρευνες , είναι δυνατόν ένα λαχανικό μόνο και μόνο γιατί δεν του βάζουμε χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα να έχει πιο πολλά βαρέα μέταλλα και ένα συμβατικό δηλαδή πως προστατεύετε από τα βαρέα μέταλλα με τα χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα που του βάζουν μη κουφαθούμε , όσο για τα αντιοξειδωτικά το ότι δεν έχουν περισσότερα και τι έγινε δηλαδή ,σαν να μου λέτε ότι μια χημική βιταμίνη παρασκευασμένη χημικά στο εργαστήριο σε χάπι η σιρόπι που δίνει ας πούμε 100 mg βιταμίνης c είναι το ίδιο με μια ποσότητα φρέσκιας πιπεριάς που μας δίνει πάλι 100 mg βιταμίνη c άρα εφόσον δίνουν την ίδια ποσότητα είναι το ίδιο μη τρελαθούμε ….
    Είναι δυνατόν δηλαδή όπως τα λέτε μια ποσότητα ενός ολοκάθαρου βιολογικού λαχανικού που έχει (χ) αντιοξειδωτικά και ένα συμβατικό με τόσα χημικά μέσα του που έχει ακριβώς τα ίδια αντιοξειδωτικά !!!! τι σημαίνει ότι είναι το ίδιο μη τρελαθούμε …απλά αυτές οι έρευνες εστιάζουν εκεί που θέλουν γιατί δεν μας γράφουν στην ίδια έρευνα τι χημικά βρήκαν στο ένα και τι στο άλλο;;;;;;;;;;;;;
    Ηλιας κρητη Βιοκαλλιεργητής, συγχαρητήρια για το blog σου..

    Ο παικτης.τυχερα παιχνιδια και οχι μονο.
    http://paikths.blogspot.com/

    Φιλοσοφω
    http://filosofv.blogspot.com/

    φωτογραφιες ζωης
    http://fwtografieszwhs.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου σχετικά με οτιδήποτε φαγώσιμο μεγαλώνει μέσα στη γη (πατάτες, καρότα, πατζαρια, κρεμμύδια κ.λ.π) τα λένε και καθαριστές χωραφιών γιατί τραβάνε σαν σφουγγάρια οτιδήποτε χημικό από το χώμα με νούμερο ένα το καρότο ,φανταστείτε λοιπόν αν υποθέσουμε ότι θα τραβήξει ένα καρότο σε ένα βιολογικό χωράφι που δεν έχει πέσει χημικό για πολλά χρόνια τι τράβα ένα καρότο σε ένα συμβατικό χωράφι που είναι γεμάτο και για χρόνια με χημικά ,,,θα σας δώσω μια συμβουλή ακόμα και αν δεν προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα λόγο μεγαλύτερης τιμής αγοράς ( γιατί στην ουσία δεν υπάρχει άλλος λόγος που κάποιος δεν αγοράζει βιολογικά προϊόντα ) και αν έχετε παιδιά τίποτα άλλο να μην αγοράζετε βιολογικό προσπαθήστε συγκεκριμένα τα καρότα να τα παίρνετε πάντα βιολογικά …..

    Ο παικτης.τυχερα παιχνιδια και οχι μονο.
    http://paikths.blogspot.com/

    Φιλοσοφω
    http://filosofv.blogspot.com/

    φωτογραφιες ζωης
    http://fwtografieszwhs.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την ειπες την εξυπναδα σου .....μπραβο πανεξυπνε

      Διαγραφή
  5. ευχαριστουμε φιλε Ηλια για τις πληροφοριες Εχω τρια παιδια και θελω το καλυτερο Τα βιολογικα δεν τα σηκωνει η τσεπη μου αλλα θα αγοραζω τουλαχιστον καροτα που τρωνε πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε Ηλια
    Λυσε μου σε παρακαλω μια απορια,αφου τα βιολογικα προϊοντα δεν καλλιεργουνται με φυτοφαρμακα και λιπασματα-αρα λιγοτερα εξοδα για τον καλλιεργητη-γιατι ειναι πιο ακριβα?Δεν θα επρεπε με αυτη τη λογικη οι τιμες τους να ηταν χαμηλοτερες των συμβαστικων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρεπιπτονως θα ηθελα να προσθεσω πως στη Λαμια πουλανε εκτεταμενα,χωρις κανεναν ελεγχο και χωρις καμια ενημερωση για τη ακαταλληλοτητα των τροφων λαχανικα και φρουτα της Θηβας.Εφοσον ειναι επιβαρυμενο το χωμα δεν θα επρεπε να απαγορευτουν?Γιατι μας θετουν σε κινδυνο ετσι ασυστολα και ευθαρσως?Θα μπορουσαμε να ειμαστε τα δικα τους παιδια.Αν ημασταν θα μας ταϊζαν με αυτες τις τροφες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τουλάχιστον ντορπή σας που δημοσιεύετε αφιλτράριστα έρευνες χρηματοδοτούμενες απο της εταιρίες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Διαβάστε λίγο Rudolf Steiner (http://wn.rsarchive.org/Lectures/Agri1958/Ag1958_index.html) και μετά δημοσιεύστε Fast food έρευνες. Θα μας τρελάνετε τελείως εσείς. Μήπως γνωρίζεται τη σημαίνει το χούμος. Μάλλον όχι. Αν δεν γνωρίζεται στοιχειώδη χημεία του εδάφους δεν πρέπει να εκφέρετε άποψη δική σας ή άλλου γιατί πολύ απλά δεν μπορείτε να την αξιολογήσετε. Δηλαδή εσείς τώρα λέτε στον κόσμο ότι τα καρότα και τα κρεμύδια που μεγάλωσαν σε ελεγχόμενη βιολογική καλλιέργεια, να μην πώ βιοδυναμικού τύπου έχουν τα ίδια επίπεδα φυτοχημικών,φλαβονοϊδών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων με μία τα όμορα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Δηλαδή αν εγώ ταϊζω έναν απο εσάς με συνθετικές τροφές φτιαγμένες στο εργαστήριο θα είστε πιό υγιείς και πιο δυνατή απο έναν παλαιολυθικό άνθρωπο που τρέφονταν με ότι του πρόσφερε η φύση την εκάστοτε εποχή. Γιατί αυτό μας δημοσιοποιήτε. Αν δεν τρέφονται το ίδιο πώς ειναι τα ίδια.
    Τελικά και οι αγελάδες έπρεπε να ταϊζουν τα μικρά τους με γάλα χαμηλό σε λιπαρά, παστεριωμένο και ομογενοποιημένο για να ζήσουν περισσότερο και να είναι υγιέστερα. Τα ξέρουμε όλα πια. Ελεεινή έπαρση. Μην την αναπαράγετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή