12/13/2010

Ντροπή στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων μαζί με Creta Farm μας προσκαλούν σε ημερίδα για το ρόλο της διατροφής στη παιδική παχυσαρκία. Τι να πρωτοπούμε; Θεωρούμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη με το να συνεργάζεται με μια εταιρία που γνωρίζουμε ότι δεν προωθεί σε καμιά περίπτωση την υγιεινή διατροφή ούτε σε παιδιά ούτε σε ενήλικες. Είναι γνωστές οι στρατηγικές της Creta Farm να εμφανίζεται σε διάφορες εκδηλώσεις διατροφής ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με παιδιά για να προωθήσει το προϊόν της. Δεν μας πείθει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι εταιρία και κοιτάει να πουλήσει τα προϊόντα της-τη δουλειά της κάνει. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων τι δικαιολογία έχει; που υποτίθεται έχει κρίση και μπορεί να επιλέξει αν θα δεχτεί να συνεργαστεί με την οποιαδήποτε εταιρία τροφίμων; Δεν είναι νέα συνεργασία, για πήγαινε στην ιστοσελίδα της Εβδομάδας Διατροφής του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων και θα δεις διαφήμιση της Creta Farm. Φαντάζομαι ότι τα περισσότερα μέλη του συλλόγου δεν θα συμφωνούσαν με μια τέτοια συνεργασία. Ίσως τα πράγματα ξεκαθαρίσουν λίγο αν αναφέρουμε ότι ο νέος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων είναι ο γνωστός Γενικός Διευθυντής της Nutrimed, εταιρεία υπηρεσιών διατροφής που συνεργάζεται με όλες αυτές τις εταιρείες, και ο οποίος είχε γράψει ένα άρθρο στο παρελθόν αναφέροντας τα θετικά των αλλαντικών με ελαιόλαδο. Δεν χρειάζεται να είσαι ντετέκτιβ για να καταλάβεις τι συμβαίνει εδώ πέρα. Ντροπή όχι μόνο γιατί γίνεται παραπληροφόρηση του καταναλωτή αλλά γιατί παίζονται τέτοια παιχνίδια στις πλάτες ανυποψίαστων διαιτολόγων που είναι μέλη του συλλόγου.

26 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το post, καθώς έχω παρατηρήσει και παλιότερα τέτοιες πρακτικές (κυρίως σε συνέδρια, ημερίδες κλπ).
    Ο Σύλλογος καλά θα κάνει να προσέχει λίγο ποιες χορηγίες δέχεται με γνώμονα όχι μόνο το οικονομικό όφελος και σκεπτόμενος πρώτα απ'όλα αυτά που πρεσβεύει.
    Ας ήμαστε λίγο κοινωνικά ευσυνείδητοι και επιστημονικά συνεπείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ασχετο:
    ειλικρινα διαιτολογε ενα μεγαλο ευχαριστω.προσωπικα μου εχεις ανοιξει τα ματια σε πολλα πραγματα μεσα απο αυτο το μπλογκ.πολλες τροφες που κ γω λογω παραπληροφορησης τις θεωρουσα υγιεινες η εστω αβλαβεις τελικα δεν ειναι.βλεπε μπαρες δημητριακων,μπισκοτα πτι μπερ,digestive,κτλ..ντροπη στις εταιριες τροφιμων ανεξαιρετως,μονο αυτο εχω να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποιοι είναι οι συγγραφείς αυτού του ιστολογίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί ρε μεγάλε εσύ ποιός είσαι;
    Θα μας κάνεις νταντα! Εκεί στην Creta Farm βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας! Βάλτε στο Google Creta Farm και θα βρείτε πολύ υλικό για τις πρακτικές της εταιρείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είμαι μεγάλος...ούτε νταντά θα σας κάνω...απλά αφού εσείς θεωρείτε πως είστε υπεράνω εταιρειών και χρηματοδοτήσεων αξίζει τον κόπο να μάθουμε ποιοι είστε ώστε να το κρίνουμε και εμείς από μόνοι μας. Θα μπορούσατε δηλαδή να έχετε χρηματοδότηση, μέσω διαφήμισης, από εταιρείες τροφίμων εκεί που δουλεύετε επώνυμα και όχι εδώ που δουλεύετε ανώνυμα. Λοιπόν, ποιοι είναι οι συγγραφείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και το παρελθόν έχει δείξει ανάλογα παραδείγματα "ξεπουλήματος"... Προσκεκλημένοι στο τελευταίο συνέδριο ήταν κάποιοι αξιότιμοι καθηγητές εκ του εξωτερικού οι οποίοι προσπαθούσαν να μας πείσουν για τις ευεργετικές δράσεις κάποιων γλυκαντικών ουσιών. Το συγκεκριμένο "τραπέζι" ήταν χορηγία της μεγαλύτερης πολυεθνικής αναψυκτικών στον κόσμο... Τα συμπεράσματα δικά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι γνωστό ότι εταιρίες όπως η Nestle,Tyson foods, Kellogg’s, MacDonald’s και μερικές ακόμα εταιρίες οπού αυτή τη στιγμή ελέγχουν και παράγουν τα μεγαλύτερα ποσοστά <> παγκοσμίως χρηματοδοτούν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση. Παράλληλα καταστρέφουν καθημερινά τεράστιες εκτάσεις τροπικών δασών προκειμένου να δημιουργήσουν κτηνοτροφικές μονάδες Νταχάου και να παράγουν τεράστιες ποσότητες μεταλλαγμένης σόγιας και σιτηρών. Συμπεράσματα μπορούν να βγουν χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση του μυαλού. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πάρα πολλές από αυτές τις χρηματοδοτούμενες έρευνες που έγιναν σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ διαβεβαίωναν ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν διαφέρουν σε θρεπτικότητα από τα μη βιολογικά.

    Ο Paul chek ερωτώμενος απο άγγλο δημοσιογράφο για το πιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε εάν ήταν υπουργός υγείας τις Αγγλίας απάντησε: Δεν θα επέτρεπα σε κανέναν γιατρό, ερευνητή φυσικοθεραπευτή, γυμναστή και οποιοδήποτε ασχολείται με θέματα υγείας να μιλάει δημοσίως ή σε πελάτες του με περισσότερα ρούχα από ένα στρίνκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετική ανάρτηση με την οποία συμφωνώ. Η creta farm είναι καόφημη εταιρία όσον αφορά τις πρακτικές αντιμετωπισης όσων την επικρίνουν. δείτε για παράδειγμα πως διαχειρίστηκε την υπόθεση με το σύλλογ αρχιπέλαγος ο οποίος έκανε μετρήσεις δίπλα στο εργοστάσιο της και αποκάλυψε περιβαλλοντική μόλυνση μεγάλης διάστασης!
    Εκανε αγωγή και ζητά εκατομυρια!!
    Ντροπή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να μην απαντάτε στο ερώτημα για τους συγγραφείς του ιστολογίου μάλλον με αυτό τον τρόπο ομολογείτε πως και εσείς εκεί που δουλεύετε επώνυμα δέχεστε χρηματοδότηση από εταιρείες τροφίμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Για να μην απαντάτε στο ερώτημα για τους συγγραφείς του ιστολογίου μάλλον με αυτό τον τρόπο ομολογείτε πως και εσείς εκεί που δουλεύετε επώνυμα δέχεστε χρηματοδότηση από εταιρείες τροφίμων."

    λίγο αυθαίρετο και προβοκατόρικο δεν είναι αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι λίγο αυθαίρετο ναι για αυτό χρησιμοποιώ και το "μάλλον".

    Είναι επίσης προκλητικό, όχι προβοκατόρικο γιατί θέλω να μου απαντήσουν οι συγγραφείς σχετικά με την ταυτότητα τους για να μπορούν και οι αναγνώστες να κρίνουν αν όντως η ενημέρωση που παρέχεται εδώ δεν είναι χρηματοδοτούμενη από κάποια εταιρεία ή αν οι ίδιοι έχουν κάποια οικονομική σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία τροφίμων.

    Το γεγονός ότι υπάρχει καινούργια ανάρτηση στο ιστολόγιο αλλά όχι και απάντηση στο σχόλιο μου είναι λογικό να οδηγήσει κάποιον αναγνώστη σε αυτό το συμπέρασμα.

    Οπότε και θα περιμένω να αποδειχθεί το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φίλε ανώνυμε που ψάχνεις για ονόματα...φαντάζομαι καταλαβαίνεις πόσο γελοία είναι η στάση σου και η επιχειρηματολογία σου, ε; αν όχι, στο λέω εγώ με αυτό το σχόλιο και όλοι οι υπόλοιποι που δε μπαίνουν καν στο κόπο να ασχοληθούν με τη λάσπη που πετάς.

    και να σου πω και κάτι άλλο; ακόμα και να χρηματοδοτούνται οι συγγραφείς από οποιαδήποτε εταιρεία..αναιρεί την εξαιρετική δουλειά που κάνουν σε αυτό το μπλογκ; σαφώς και όχι.

    τέλος...για να μην έχεις να λες...προφανώς και δε θα πουν τα ονόματά τους (και ούτε πρέπει)αφού ξέρουμε πολύ καλά ότι το να λες την αλήθεια πολλές φορές τιμωρείται...

    συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά παιδιά!
    ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ο ανώνυμος ζητά από τους ανώνυμους να απαντήσουν επώνυμα...δεν είναι λίγο οξύμωρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. όχι γιατί ο ανώνυμος που σχολιάζει δεν χρειάζεται να αποδείξει κάποιον ισχυρισμό που κάνει, όπως π.χ. ότι δεν χρηματοδοτείται από καμμία εταιρεία, γιατί απλά δεν κάνει κάποιο τέτοιο ισχυρισμό.

    Αντίθετα οι ανώνυμοι-διαιτολόγοι-συγγραφείς το κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν πετάω λάσπη, ζητάω πληροφορίες και φυσικά δεν πρόκειται να μου δοθούν αυτές...

    Μπορεί να βρίσκεις γελοία την επιχειρηματολογία μου αλλά δεν θα μπω στον κόπο να οου αποδείξω το αντίθετο γιατί δεν με απασχολεί ιδιαίτερα.


    Από την άλλη πλευρά έχω τη γνώση να κρίνω αν σε αυτό το ιστολόγιο γίνεται εξαιρετική δουλειά ή ότι άλλο γίνεται και δεν νομίζω πως γίνεται κάτι τέτοιο.

    Επίσης αν έχουν χρηματοδότηση από εταιρείες και παράλληλα γράφουν για άλλους διαιτολόγους που χρηματοδοτούνται από εταιρείες με αρνητικά, σχεδόν υβριστικά σχόλια καλό θα ήταν να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι μήπως χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο, δεν νομίζεις;

    Επίσης το ότι χρηματοδοτούνται από εταιρείες σημαίνει πως όλο και κάτι μπορεί να αναφέρεται λανθασμένα σε αυτό το ιστολόγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστούμε για τα σχόλια. Το υλικό που ανεβάζουμε μιλάει από μόνο του. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε πληροφορίες για την διατροφή και τον χώρο της διατροφής που είναι αξιόπιστες και υπεύθυνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν νομίζω πως οι πληροφορίες είναι απαραίτητα αξιόπιστες και υπεύθυνες.

    Σκεφτείτε όμως αυτό...το υλικό που δεν ανεβάζετε μάλλον μιλάει από μόνο του επίσης. Δηλαδή οι εταιρείες τροφίμων προιόντα των οποίων δεν σχολιάζετε ή διαιτολόγοι των οποίων το όνομα δεν αναφέρετε εδώ μπορεί να σκιαγραφούν το ποιοι είστε.

    Ακόμα ένα γελοίο σχόλιο από τον ανώνυμο.

    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τελικα παντου και παντα θα υπαρχει ο "πρηχτης",ετσι?αυτο το σχολιο δικο σου δεν ειναι επιμονε ανωνυμε?
    "... Δεν θα ξαναγράψω σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο, εξάλλου είμαι πολύ χαζός για να σκεφτώ κάτι καινούργιο που να φαίνεται εξίσου γελοίο με τα προηγούμενα σχόλια μου."
    16 Δεκεμβρίου 2010 11:28 π.μ.
    εκτος απο πολυ χαζος οπως αυτοαποκαλεισαι(ελα πες την αληθεια...)τα χεις και λιγο χαμενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το ότι κατακρίνονται τα προϊόντα της Creta Farm, δε σημαίνει αυτόματα ότι τα αλλαντικά των άλλων εταιρειών (ΝΙΚΑΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΒΙΚΗ κλπ) είναι υγιεινά. Επίσης δε θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι στο παραπάνω άρθρο δεν κατακρίνονται τα προϊόντα της εταιρείας, αλλά οι πρακτικές που ακολουθεί προκειμένου να προωθήσει τα σκουπίδια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τώρα ο διαλογος ποιος είναι ποιος μάλλον μου κάνει σε σουρεαλισμό.
    Και η ουσία είναι ότι δεν απαντά (αυτός που ρωτάει ποιος γράφει το ιστολόγιο) ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

    Από την άλλη αν ο συγγραφέας είναι ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΣΔΔ καλό είναι να τα πει αυτά ανοικτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη όταν είναι συγκεκριμένη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ανώνυμος απλά απαιτεί να πάρει το ονόμα του διαχειριστή. Δεν αντικρούει καν με συγκεκριμένα επιχειρήματα τα γραφόμενα γιαυτο και έχει καταστεί αναξιόπιστος και κουραστικός. Αν θέλει πραγματικά να συνεισφέρει ας μιλήσει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ. Αλλιώς ας καταναλώνει τα αλλαντικά-σκουπίδια της creta farm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προφανώς τα γραφόμενα του ιστολογίου έχουν τσούξει κάποιους και το χειρότερο τους έχουν τσούξει στο πορτοφόλι. 'Αδικα προσπαθούν να λασπολογήσουν ζητώντας δήθεν τα στοιχεία του συγγραφέα. Γιατί δεν πάνε στον εισαγγελέα να τον βρούνε; Προφανώς αδυνατούν. Μεγαλοεταιρείες όπως η Κρετα Φαρμ και άλλες έχουν καταντήσει να βάζουν υπαλλήλους να γράφουν στα μπλογκ, μπας και αντιστρέψουν με αποτυχία φυσικά το εις βάρος τους κλίμα. Κύριοι το μπλογκ το διαβάζουν φανατικοί της διατροφής και το κατακρίνουν οι φανατικοί της διαστροφής. 'Οτι και να πείτε για τον Διαιτολόγο σας έχουμε γραμμένους κι εσάς και τα σκουπίδια που μας πλασάρετε.
    Υ.Γ. Η Κρετα Φαρμ έχει εξαγοραστεί από εταιρεία του εξωτερικού οπότε όσοι καταναλλώνετε τα σκουπίδια της καλό θα ήταν να προτιμάτε τα ελληνικά σκουπίδια. Τουλάχιστον να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία τρώγοντας καρκίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση!
    Αυτή είναι η Creta Farm!
    To ΠΑΚΟΕ είναι το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών!
    http://www.pakoe.gr/efimerida_page/creta/creta.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμε παίχτη της Creta Farm..? Ρε άντε τράβα κλάσε παραπέρα ναούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΟΧΙ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή