2/02/2011

Διατροφική Συνήθεια #11, Εβδομάδα 4η. Μάθε από τα λάθη σου.

Ακόμα και αν αλλάξεις τις συνήθειες σου ακολουθώντας τις συμβουλές εδώ, μπορεί ο λόγος που σε κάνει να τρως να συνεχίζει να υπάρχει. Αν και έχουμε αναφερθεί και παλιότερα σε αυτό το θέμα, αν έχεις πρόβλημα βάρους και είσαι από τα άτομα που έχουν κάνει πολλές δίαιτες οι οποίες η δεν πέτυχαν η δεν είχαν μακροχρόνιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τι είναι αυτό που σε κάνει να τρως. Αν δεν λύσεις τα προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθημάτων που έχεις με το φαι, οι προσπάθειες σου θα πάνε χαμένες.
Τι να κάνεις:
1. Διευκρίνισε το λόγο που απέτυχαν οι προηγούμενες προσπάθειες σου. Μπορεί να είναι περιστασιακοί λόγοι: προσπαθούσες να κάνεις πολλά πράγματα μαζί π.χ. να κόψεις το τσιγάρο, το φαι και να αρχίσεις γυμναστική συγχρόνως. Μπορεί να έφταιγε η δίαιτα που έκανες, για παράδειγμα να μην ήταν ισορροπημένη. Μπορεί να μην ήσουν έτοιμος/η η να ήταν κακή στιγμή, π.χ. μόλις απολύθηκες, η μόλις ξεκίνησες καινούργια δουλειά. Από την άλλη, οι λόγοι μπορεί να μην είναι περιστασιακοί αλλά μόνιμοι και πιο σοβαροί. Αν κρίνεις ότι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόνος/η τότε μια καθοδήγηση από έναν ειδικό θα ήταν χρήσιμη.
2. Ξεχώρισε αν τρως μόνο όταν πεινάς και αν η πείνα είναι σωματική η συναισθηματική. Η σωματική η πραγματική πείνα αναγνωρίζεται από την αίσθηση πείνας στο στομάχι, το αισθάνεσαι άδειο. Η συναισθηματική πείνα από την άλλη... δεν φαίνεται να έχει σχέση με το στομάχι γιατί δεν είναι πραγματική, επηρεάζει όμως το στόμα και το μυαλό και ξεκινά όπως λέμε "πάνω από τον λαιμό".
3. Όπως αναφέρουμε στη συνήθεια σχετικά με το αυτοέλεγχο ενα ημερολόγιο μπορεί να αποκαλύψει τις δύσκολες στιγμές της ημέρας. Ωστόσο μπορεί να μην έχουν να κάνουν με κάποια συγκεκριμένη ώρα η στιγμή αλλά με κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα η κατάσταση.

3 σχόλια:

  1. γεια σας θα ηθελα στισ διατροφικες αλλαγες να μιλησετε και για τισ σαλατες οπως και για το ποσο συχνα μεσα στη βδομαδα να τρωμε ψαρι κρεας οσπρια κτλ..

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ego gia alli mia fora tha po XILIA SIGHARITIRIA ston diaitologo poy grafei ta arthra!Kai tha sas thermokaleso ama mporeite mexri tin alli evdomada na valetai ena arthro gia to aspro psomi kai kyrios ayto toy foyrnoy!Poy toso kairo poy sas diavazo fonazei o anthropos makriaaa apo to aspro psomi kai xilia mpravo toy exo na toy po,giati meta apo 35 killa poy exasa se ena xrono kai den ixa valei sto stoma moy aspro psomi dyo evdomades tora mayri ora kai stigmi poy to ksanadokimasa kai den mporo na stamatiso na to troo!Opote apo ayrio maxairi!Gia tin kyrioleksia tora efaga tis teleytaies 4 fetes!Sovara milao epatha sok!Xeirotero ki apto tsigaro?lolMakria apo to aspro psomi ektos ki ama xortenete me 2 fetes tin imera OLIKIS KAI PALI OLIKIS!TELOS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιο το αρθρο Διαιτολογε, γιατι ΅παιζει΅ και με την ψυχολογια. Μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή