3/24/2011

Ερώτηση από αναγνώστη για τη Δίαιτα Orac. Να πιστεύουμε αυτά που ισχυρίζεται;

Αναγνώστης μας έστειλε ένα email με κάποια ερωτήματα σχετικά με το μάρκετινγκ της δίαιτας ORAC και παρουσιάζουμε αποσπάσματα του μηνύματος:
"Θα ήθελα πολύ να μου πείτε κατά πόσο συμφωνείτε με το ότι ο Κος Γρηγοράκης με την δίαιτα του αυτή, όπως δηλώνει και ο ίδιος ΤΑ ΝΙΚΑΕΙ ....... ΟΛΑ !!! Κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να ισχύει αυτό ??? Κατά πόσο μπορεί να ευδοκιμήσει ο όρος ΝΙΚΗΣΤΕ την κατάθλιψη, ΝΙΚΗΣΤΕ χρόνια νοσήματα, ΝΙΚΗΣΤΕ το Διαβήτη κ.λ.π. Κάποια στιγμή εστάλη ένα email στο ΔΣ της Ένωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος και γνωρίζω ότι εστάλει και στο Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Κο Ρίσβα Γρηγόρη αλλά στο Πρόεδρο της Ένωσης Κο Μανωλαράκη Μανώλη, και στο οποίο ζητήθηκε να πούνε κατά πόσο επιστημονικά μπορεί να ισχύσει αυτό, κατά πόσο είναι σωστό ΟΛΟ ΑΥΤΟ !!! Κατά πόσο οι συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς την διαιτολόγων πρέπει να πάρουν θέση σε όλο αυτό το πράγμα. Αφού ασχολείστε και εσείς μέσα από το blog σας με τα σωστά και τα λάθη, θα ήθελα να μου πείτε και εσείς την άποψη σας ή έστω να αναρτήσετε την επιστολή στο blog προκειμένου να μας διαφωτίσει ένας άνθρωπος."
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: Έχουμε αναφερθεί σε παλιότερες αναρτήσεις για αυτή τη δίαιτα, όπως είπαμε πρόκειται για ένα συνηθισμένο διαιτολόγιο βασισμένο κατά κάποιο τρόπο στην Ελληνική παραδοσιακή διατροφή που όπως είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σχετικά με τους ισχυρισμούς που έχει στο βιβλίο του, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε για κάποια νομοθεσία που να ελέγχει ισχυρισμούς σε βιβλία, όπως για παράδειγμα οι ισχυρισμοί σε τρόφιμα που ελέγχονται και εγκρίνονται από τις Ευρωπαϊκές αρχές (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων). Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει και αυτό το έχουμε δει και σε πολλά άλλα βιβλία. Ο όρος "νικήστε" δεν σημαίνει "θεραπεύστε". Όλες αυτές οι εκφράσεις είναι υποκειμενικές. Τι θα πει να νικήσω τη γήρανση; Τίποτα. Αφού όλοι κάποια στιγμή θα γεράσουμε και θα πεθάνουμε. Δεν ξέρουμε τι εννοεί εδώ ο κύριος Γρηγοράκης η η ομάδα που έχει αναλάβει το μάρκετινγκ με την έκφραση "νικήστε", πάντως καμία έρευνα δεν έχει δείξει ότι κάποια δίαιτα μπορεί να "νικήσει" την κατάθλιψη η τη γήρανση η όλα τα χρόνια νοσήματα όπως αναφέρεται στη προώθηση του βιβλίο από το 7 Μέρες TV. Αυτό που ισχύει είναι... ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να δράσουν προληπτικά αλλά όχι να "νικήσουν" και όχι σε όλους τους ανθρώπους. Και όσο για το αδυνάτισμα, (όπως αναφέραμε και πριν) δεν οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος λαμβάνει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά γιατί καταναλώνει λιγότερες θερμίδες. Ναι το μάρκετινγκ που γίνεται για το βιβλίο μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή, ωστόσο στην ουσία και με τους όρους που χρησιμοποιεί δεν υπόσχεται τίποτα συγκεκριμένο.

9 σχόλια:

  1. Έχω κατεβάσει 4 δείγματα της δίαιτας αυτής. Ενώ βρέθηκα σε φάση να ψάχνω μια δίαιτα που να ταιριάζει σε μένα, ούτε που αποφάσισα να την κάνω έτσι από περιέργεια. Ενώ βλέπω πως έχει ισορροπημένα και χορταστικά μενού, θα πρέπει να βάλω και το χέρι βαθιά στη τσέπη για να αγοράσω κάποια προϊόντα που οι τιμές τους είναι τσιμπημένες. Η ουσία είναι να είμαστε σε δίαιτα και να μην μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Όπως και να'χει η Όρακ δεν είναι δίαιτα που σε κάνει να πεινάς. Κι απ'την άλλη τον Γρηγοράκη τον έχω σε εκτίμηση, μιας και κάθε φορά που στην τηλεόραση αναφέρεται σε δίαιτα δίνει πολύ σωστές και υπεύθυνες προτάσεις. Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό ήταν γι'αυτόν μια κίνηση μάρκετινγκ όπως έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν για χρόνια, πολλές άλλες δίαιτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ. ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ , ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΑΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΓΕ ΚΑΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ. ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΓΙΑ 4 ΚΙΛΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΑΣ ΛΕΙ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΓΙΑ ΓΙΑ. ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΡΑΓΕ ΠΟΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΧΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΖΕΙΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ? ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΤΙ ΒΙΒΛΙΟ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΣΕ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΠΟΝΟ ΜΟΥ, ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΈΚΑΝΑ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΚΑΤΙ. Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ. ΛΥΠΑΜΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα ,μια φιλική συμβουλή από ένα γυμναστή.....
    Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός ,όλες οι δίαιτες δεν κάνουν για όλους,ο καλύτερος διαιτολόγος ειναι ο εαυτός μας,προσπαθήστε να βάλετε την γυμναστική῏κίνηση῏άθληση στη ζωή σας,τρώτε ότι σας αρέσει αλλά με μέτρο, σιγά σιγά θα σας γίνει τρόπος ζωής.....
    Χαμογελάτε!!! αγαπήστε τον εαυτό σας κι όλα θα πάνε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα σας.
    ο κοσ Γρηγορακης, έφτιαξε το βιβλιο αυτό και χρησιμιποιησε βιβλιογραφια που αναφερει ολα αυτά που γραφει περι θεραπειας. φυσικα εχουν λυσσαξει αλλοι διαιτολογοι για την επιτυχια του κου γρηγορακη και τις γνωσεις που εχει. Εστειλε επιστολή λεει στους συλλογους, και τι να του κανουν, και ο μανωλαρακης και ο ρισβας, δεν τον φτανουν ουτε στο μικρό του δαχτυλακι, οποτε γιατι να μιλησουν, μπορουνε να πουνε κατι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Agapitoi filoi.Eimai diaitologos kai tora teleiono to didaktoriko mou stin Agglia.Kati tetoia pragmata blepo kai eilikrina den thelo na ertho stin Ellada.O anagnostis poly kala ekane kai ethese to erotima gia tin diaita Orac,alla lipamai pragatima to oti eftase aytos o anthropos na zitaei tin apopsi mesa apo ena blog,xoris na theolo na ypotimiso to blog auto (isa isa pou to diabazo kai exei polla endiaferonta themata). Kai to leo auto giati, lipamai pou ftanei enas epistimonas (opos leei) prokeimenou na poulisei na lei NIKHSTE k.l.p. kai na pigainei o kosmos na agorasei kati to opoio yposxetai 4 kila tin ebdomada kai otan simfona me diethneis kanones auto einai lathos. Na epikaleite oti meso olon auton nikaei o asthenis ta problimata ygeias tou. Kai ante kratos den iparxei,oi syllogoi ti kanoun? pou einai h thesi tous? gia na min milane eite dexontai to farmako ORAC, eite den milane giati tous exei sto xeri o Grigorakis. O PSDD ston opoio anika, exei pitharxiko pou einai auto? den prosbalei tin eikona tou Syllogou? den prosbalei to klado mas? perimenete na mas parei sobara i politeia? Mou elege prosfata ;enas filos kai sinadelfos pote tha gyriso ellada kai tou eipa na gyriso na kano ti? Ksipniste.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kalimera anonime pou spoudazeis stin agglia..sxetika me auto tha ithela na se rwtisw..se pio panepistimio eise stin agglia? kai xereis ama xreiazetai na exeis kanei sto bachelor kati sxetiko gia na kaneis master panw stin diaitologia i diatrofologia? diladi egw pou exw teliwsei business alla me endiaferei poli to thema diatrofis borw na kanw master panw se auto?
    thanx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mporeis, an se endiaferei o xwros tis diaitologias, na kaneis 2o ptyxio dld bachelor sth diaitologia (paraiatriko epagelma, kamia sxesi me bussiness administration)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. gia na askhseis to epaggelma sthn ellada prepei na exei bachelor aei h tei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βΑΡΈΘΗΚΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ORAC ΑΦΟΥ ΒΡΗΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΝΟΜΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή