5/20/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπάρες Δημητριακών, Kellogg's Fiber Plus.

ΤΑ ΣΥΝ
* Όχι ιδιαίτερα πολλές θερμίδες.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Αρκετή πρόσθετη ζάχαρη και η πλειοψηφία των φυτικών ινών δεν είναι φυσικές.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Άλλο ένα νέο προϊόν της Kellogg's. Το συγκεκριμένο προωθείται ως μπάρα δημητριακών πλούσια σε φυτικές ίνες, με τη μια μπάρα να περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Κοιτάζοντας τα συστατικά διαπιστώσαμε ότι περιέχει μικρή ποσότητα νιφάδες βρώμης, αλλά τα υπόλοιπα δημητριακά είναι αλεύρι ρυζιού και αλεύρι σιταριού. Οπότε οι φυτικές ίνες στη πλειοψηφία τους προέρχονται από τεχνητές πηγές (μπορεί να θεωρηθούν κατά κάποιο τρόπο "φυσικές" αφού προέρχονται συνήθως από τη ρίζα κιχωρίου αλλά αυτό απαιτεί επεξεργασία και τέτοιες ίνες ονομάζονται λειτουργικές). Έτσι σε αυτή τη περίπτωση η ινουλίνη και η ολιγοφρουκτόζη, και τα δυο αυτά συστατικά είναι πηγές φυτικών ινών και έχουν πρεβιοτική δράση, ωστόσο όπως έχουμε πει και παλιότερα, οι έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει η δείξει αν όντως έχουν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες όπως οι φυσικές ίνες που λαμβάνουμε από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ολικής αλέσεως δημητριακά. Δυστυχώς η ετικέτα του προϊόντος δεν μας λέει από που προέρχονται τα 5 γρ. φυτικών ινών ανά μπάρα, αλλά το πιο πιθανό είναι από αυτές τις τεχνητές πηγές, αφού τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ελάχιστα. Όσο αφορά τα υπόλοιπα συστατικά θα διαπιστώσουμε ότι περιέχουν 5 πηγές ζάχαρης. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...
Αν και λαμβάνει υψηλή βαθμολογία στη κατηγορία φυτικών ινών, τελικά το πιο πιθανό αυτές οι φυτικές ίνες που περιέχουν αυτές οι μπάρες μπορεί να μην έχουν ευεργετικές ιδιότητες σε ότι αφορά τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αλλά και την μείωση χοληστερίνης (αυτό δείχνουν έρευνες). Οπότε και ο κύριος ισχυρισμός αυτών των προϊόντων στην ουσία μπορεί να μην έχει καμιά αξία, ενώ φαίνεται ότι η κατανάλωση τέτοιων ινών αυξάνει την εμφάνιση τυμπανισμού, ναυτία και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Επιπλέον αν είναι να λάβεις τόση ζάχαρη προκειμένου να λάβεις κάποιες φυτικές ίνες που τελικά δεν είναι ακριβώς "αληθινές" δεν αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν πολλές άλλες πηγές φυτικών ινών χωρίς ζάχαρη και τεχνητά συστατικά. Είναι το παλιό γνωστό κόλπο που παίρνουν κάτι που στην ουσία δεν ειναι υγιεινό και του προσθέτουν ίνες, βιταμίνες κτλ. δίνοντας την ψεδαίσθηση ότι είναι υγιεινό.  Αν θες να φας οπωσδήποτε μια μπάρα δημητριακών, ψάξε για μία που αποτελείται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως οπότε να λαμβάνεις φυσικές φυτικές ίνες. Ωστόσο σε γενικές γραμμές οι μπάρες δημητριακών δεν ειναι ο καλύτερος τρόπος να λαμβάνεις ίνες αφού είναι συνήθως γεμάτες ζάχαρη.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΠΑΡΑ 28 γρ.: Θερμίδες: 116, Υδατάνθρακες: 15 γρ., Πρωτεΐνη: 1,5 γρ., Λιπαρά: 5 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 4/10
Λιπαρά: 6/10
Θερμίδες: 4/10
Φυτικές Ίνες: 8,5/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 4/10
ΣΥΝΟΛΟ: 5,3/10

4 σχόλια:

  1. "ψάξε για μία που αποτελείται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως".
    Υπάρχει τέτοια μπάρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερα να αγοράζει κανείς ινουλίνη σε σκόνη αν θέλει οπωσδήποτε να φάει "τεχνητές" φυτικές ίνες. Και πιο φτηνά του έρχεται και γλιτώνει και τη ζάχαρη. Ή ακόμη καλύτερα: ψύλλιο, που και φυσικό είναι και σε στουμπώνει αν πιεις νερό, γιατί διογκώνεται στο στομάχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠο αυτες τις εταιρειες επιφοβα ειναι εαν χρησιμοποιουν γεννετικα τροποποιημενα δημητριακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου δημητριακά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή