6/15/2011

Μην πιστεύετε τις διαφημίσεις. Τα μπισκότα Digestive είναι υγιεινά; Σοβαρολογούνε;

Εντάξει το καταλαβαίνουμε οι διαφημίσεις υπάρχουν για να πείσουν τον καταναλωτή να αγοράσει το προϊόν τους. Όμως μην το παρατραβάτε. Είδαμε τη διαφήμιση της Παπαδοπούλου για τα μπισκότα "Digestive" όπου αναφέρεται ότι είναι υγιεινά και θρεπτικά. -Δεν είναι- Δεν γνωρίζουμε τι κριτήρια έχουν για να κρίνουν αν μια τροφή είναι υγιεινή, αλλά ενα προϊόν με αρκετή ζάχαρη, λιπαρά (τα οποία τα μισά είναι κορεσμένα) και κυρίως άσπρο αλεύρι δεν θεωρείται υγιεινό. Στο παρελθόν είχαμε κάνει κριτική των μπισκότων Digestive της Βρετανικής εταιρίας McVities όπως επίσης συγκρίναμε και τις 3 κατηγορίες των μπισκότων Digestive της Παπαδοπούλου. Κοιτάζοντας τα συστατικά των μπισκότων Digestive της Παπαδοπούλου να τι είδαμε: Τα μπισκότα περιέχουν περίπου 66 θερμίδες, όσο περίπου μια φέτα ψωμί. Το αλεύρι ολικής αλέσεως που τόσο διαφημίζουν αποτελεί μόνο το 13% ενώ το πρώτο συστατικό είναι αλεύρι σίτου (δηλαδή όχι ολικής αλέσεως- το απλό άσπρο αλευράκι) τα υπόλοιπα συστατικά είναι φυτικά έλαια τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά που σχεδόν το 50% είναι κορεσμένο λίπος. Είναι άραγε φοινικέλαιο ένα από τα πιο βλαβερά λάδια που υπάρχουν αφού περιέχει πολλά κορεσμένα (κακά) λιπαρά; Αυτό το λάδι χρησιμοποιεί και η Βρετανική εταιρία. Επιπλέον περιέχει 2 μορφές πρόσθετης ζάχαρης (ζάχαρη και σιρόπι γλυκόζης). Συγκριτικά ένα μπισκότο Digestive περιέχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες με ένα μπισκότο με κομμάτια σοκολάτας (chocolate chip cookie). Μάλιστα το μπισκότο σοκολάτας περιέχει λίγο λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Και όσο για τις φυτικές ίνες τα Digestive περιέχουν 0,1 γρ. περισσότερες φυτικές ίνες από τα μπισκότα σοκολάτας. Πολύ ντόρος για το τίποτα. Φυσικά και... δεν προτείνουμε να τρως μπισκότα σοκολάτας, απλά θέλαμε να δείξουμε ότι τελικά τα μπισκότα Digestive που από παλιά έχουν αποκτήσει τη φήμη του υγιεινού μπισκότου (και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι διαφημιστές), δεν είναι όμως υγιεινά όσο και να μας το λένε, και μάλιστα είναι στην ίδια κατηγορία ενός συνηθισμένου μπισκότου.
Για περισσότερες διατροφικές πληροφορίες για τα μπισκότα Digestive κάνε κλικ εδώ και εδώ.

50 σχόλια:

  1. Πολύ ενημερωτικό.
    Σε ευχαριστούμε πολύ διαιτολόγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα Digestive είναι πολύ καλά μπισκότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπό ποία έννοια? Διαφωνείς με την κριτική δηλαδή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει μία σκέψη που νομίζω είναι λογική.
    Ότι κάθε τροφή που υπήρχε και πριν 100 χρόνια είναι πιο υγειινή από τροφές που αναπτύχθηκαν από την βιομηχανία τροφίμων.

    Η ανάλυση του μπλογκ είναι πιστική και για να ανατραπεί θα πρέπει ο αντίλογος να αποδείξει ότι τα στοιχεία που αναφέρονται είναι λανθασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ.............ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ
    ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ..........ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
    ΕΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΗ ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΣΙΚΟ ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ..........ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΤΙΚΕΤΑ...........ΜΟΝΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ..........ΔΑΝΑΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα καλύτερα μπισκότα είναι τα digestive. Πολύ υγιεινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά μερικοί έχουν μυαλό... μπισκότου. Υγιεινού, βεβαίως, βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ρε τα digestive σκοτώνουν! πολύ υγιεινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα πιο υγιεινά μπισκότα είναι τα digestive. Εγώ αυτά προτιμώ και για τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αθανασία, αντι να δίνεις στα παιδιά σου digestive γιατί δεν φτιάχνεις μερικά μπισκοτακια μονη σου?
    Δεν είναι δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. yperoxo blog, molis to anakalipsa, eho elpida ya tin 'alithia' telika... ston kosmo etouto,

    hera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σιγά ρε φίλε, δεν είμαστε οι λεπροί της Σπιναλόγκας. Μη ξαναμπείς στο μπλογκ αν δε σ' αρέσει. Εμάς μας αρέσει και μάλιστα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εγώ πάντως τα προτιμώ και τα προτείνω ανεπιφύλακτα τα digestive γιατί είναι πολύ υγιεινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. pragmatika den katalavainw ton ekneurismo merikwn sxoliastwn, les kai einai etoimoi na yperamynthoun enos koutiou digestive me sfaires, lol!

    (les na exoun valei oi etaireies trolls na kanoun tin vromiki douleia? mpaaaaaa)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. aytoi pou grafete oti einai ygeiina peite mas giati na mathoume kai meis nte. alliws eiste apla trolls opws leei kai o apo panw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απίστευτο!
    Κι ειναι το μοναδικό μπισκότο που αφήνω το παιδί μου να φάει!
    Και το μοναδικό μπισκότο που μπάινει σπίτι εδώ και..δεν ξέρω πολύ καιρό!!
    Φρίκαρα τώρα.
    Καλά για τις θερμίδες και τα λιπαρα, αλλά και για τα άλλα;;;;

    Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάτι που πρέπει επίσης να σημειώσω -μιας και για κάπου ένα χρόνο εργαζόμουν σε μπισκοτοβιομηχανία- το μεγαλύτερο μέρος του αλευριού που χρησιμοποιούν είναι ξανα-αλεσμένα μπισκότα! Τίποτε δεν πάει χαμένο! Όταν υπάρχουν παραγγελίες κι απλά αυτές δεν φεύγουν και φυσικά δεν έφτασαν στην ημερομηνία λήξης τους, όλα τα πακέτα των μπισκότων αποσυσκευάζονται και καταλήγουν στους μύλους της εταιρίας για να γίνουν αλεύρι. Όπως καταλαβαίνεται στο ίδιο αυτό αλεύρι ξαναβάζουν βούτυρα, ζάχαρες κι αρωματικά και φτιάχνουν μπισκότα. Μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσέξετε στην ετικέτα -για να πεισθήτε- είναι αυτό που γράφει "ίσως περιέχει ίχνη από σουσάμι, ξηρούς καρπούς" κλπ., αυτό το γράφουν λοιπόν ώστε η εταιρία να είναι καλυμμένη ως προς τα συστατικά ενός μπισκότου!

    Είναι προτιμότερο χιλιάδες φορές να φτιάχνουμε δικά μας προϊόντα, ειδικά όταν είναι να τα προσφέρουμε στα παιδιά μας. Η πλειψηφία των μανάδων σήμερα έχει επαναπαφτεί και προτιμά να δίνει στα παιδιά της έτοιμες κρέμες, μπισκότα και κουλούρια! Δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. παιδιά, τα digestive είναι πολύ υγιεινά μπισκότα, αλήθεια, τέτοια τρώω τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Sxetika me ta biskota (kathe eidous ,oxi mono digestive), tha ithela ton diaioltoogo edw na mas pei ean exei diavasei ti eipe o Dr Mark Hyman gia auta kai kathe allo suskevasmeno proion (eipe oti katastrefoun ton metavolismo kai oti aplws stamatwntas na ta trwme, automata tha arhisoume na hanoume varos).

    Eho agorasei ta vivlia tou Hyman kai den kanw diafimisi, aplws zitw na dw mipws gnwrizei kati o diaiotologos.

    Dokimasa tin diaita pou proteinei o Hyman (otidipote fresko, tipote suskevasmeno) kai ontws egina kala kai ehana stadiaka kila alla den anteksa panw apo 3 mines yati logw douleias kai stress epestrepsa sta glyka kai ta ...mpiskota. Omws eho prospwikh empeiria oti ontws kovontas kathe suskevasmeno proion lunontai amesws polla iatrika provlimata. an thelei o diaiotologos na diavasei to bivlio (yparxei kai sta ellinika) kai na mas pei ti gnomi tou.

    ''Ultrametabolism'' by Mark Hyman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εσύ ανώνυμε που το βρήκες το βιβλίο? Έχεις την καλοσύνη να μας πεις?
    Όσο για αυτόν τον τύπο που γράφει κάθε φορά "τα μπισκότα ειναι υγιεινά κτλ", προφανώς ο γιατρός έχει πει να σου λέμε πάντα "ναι" και να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει κάποιος σπαστικός εδώ μέσα που νομίζει ότι προκαλεί τους υπόλοιπους του μπλογκ, οπότε συνέχισε να το γράφεις όσο θες (όπως και είμαι σίγουρη οτι θα το ξαναγράψεις), μας περνάς απαρατήρητος. Τσάο.
    Α. Και μη ξεχάσεις. Τα μπισκότα digestive είναι υγιεινά. Ναι. Ναι. Σελήνη αγαπάει Χό χο..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. vevaiws, diavaza ton New York Times, ta bestseller, kai epeidi eho problikma ygeias panta psaxnw ya diatrofiki lush (anti farmaka) opote otan eida oti itan proto se poliseis eipa na to agorasw kai na to diavasw. den kanw diafimish. Eipa oti ine polu duskolh diaita yati apokleiei ola ta suskevasmena proionta. Auto tin simeron imera ine sxedon adunaton! Alla oso tin ekana, leitourgise (apo pleuras ygeias eniwtha polu kalutera).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευχαριστώ πολύ.
    Μήπως ξέρεις που μπορούμε να το βρούμε στην Ελλάδα? Εγώ το καψερό δε διαβάζω New York Times.
    Σίγουρα θα ναι πολύ δύσκολη δίαιτα, αλλά από την άλλη δείχνει και καλή ε? Εννοώ, είναι πολύ καλή η λογική του να τρώμε μόνο φυσικές τροφές. Επιτρέπει και το κρέας φυσικά ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. yparxei sta ellinika sigoura, den himamai poios ine o ekdotis, to agorasa kai meta to ehasa, sorry...

    nai epitrepei kreas alla kyriws aspra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες, θα ψάξω να το βρω. Και ελπίζω το πρόβλημα υγείας σου να περάσει σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ego sta paidia mou digestive dino, einai polu ugieina to leei kai o diaitologos tis menegaki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. παιδιά, τα digestive είναι πολύ υγιεινά μπισκότα. Κάθε μέρα τρώω ένα πακέτο και ένα μπουκάλι γάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλό θα είναι να φτιάχνεται δικά σας μπισκότα με αλεύρι ολικής άλεσης, παρά να προτιμάτε μπισκότα που περιέχουν αλεύρια κι από άλλα μπισκότα κι επιπλέον λιπαρά. Δεν είναι υγιεινά τα digestive όσο νομίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μη ψαρώνεις βρε Μάρσι.. Ένας γελοίος είναι που κάθε φορά γράφει "τα digestive είναι υγιεινά". Κι εσύ παίζεις το παιχνιδάκι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. καλό θα ήταν οι ειδικοί να μην τρομοκρατούν τον κόσμο με υπερβολές. όλα τα στοιχεία για το κάθε προιόν αναγράφονται πάνω στην συσκευασία. Θερμίδες αν 100 γρ, ανά μπισκότο, συστατικά. Γιατί οι ειδικοί νομίζουν οτι ανακοινώνουν κάτι που μόνο αυτοί γνωρίζουν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. kai ston ypno sou vlepeis auta ta biskota diladi? h' vlepeis alles markes?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 1000 μπράβο στον γραφόντα...μου άνοιξες τα μάτια. Το ιστολόγιο αυτό είναι άξιο πολλών συγχαρητήριων.
    Συμπερασματικά, οτιδήποτε βιομηχανοποιημένο οφείλει να καταργηθεί από τη δίαιτα μας, βεβαίως ολίγον τι δύσκολο με τους ταχείς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. το βρηκα, η ελληνικη εκδοση ειναι

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
    'Ρυθμίστε το μεταβολισμο σας'

    το προβλημα ομως ειναι οτι οι σημειωσεις που παραπεμπουν σε επιστημονικες ερευνες για οτι ισχυριζεται ο Χαιμαν, που υπαρχουν στο τελος της αγγλικης οριτζιναλ εκδοσης, στην ελληνικη δεν υπαρχουν (πολυ δυστυχως....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. στα αγγλικα λοιπον (και με δωρεαν παραδοση μαλιστα)

    http://www.bookdepository.co.uk/Ultrametabolism-Mark-Hyman/9780743272568

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. χαιρετε.
    στο ασχετο βρεθηκα εδω... και ηθελα να επισημανω οτι ειναι γελοιο να βαζεις ταμπελες σε τροφιμα...
    παν μετρον αριστον παιδια.
    ο καθενας ματια εχει να διαβασει τις ετικετες των τροφιμων να συγκρινει λιπαρα/ενεργεια/φυτικες ινες κ λοιπα.

    πολυς χαμος γ το τιποτα νομιζω... χαλαρωστε λικακι.

    αυτοι που τρωνε ΜΟΝΟ υγιεινα ξερουν ηδη τη συσταση του καθε μπισκοτου που κυκλοφορει στην αγορα.

    οι υπολοιποι που τρελαινεστε, θελετε να αναθεωρησετε ποσα γλυκα τρωτε; μην αρχισουμε τι ειναι υγιεινο κ τι ειναι κενες θερμιδες...

    απλα η υπερβολη δε νομιζω να βγαζει πουθενα.
    το να φας 2μπισκοτα τη μερα δε νομιζω να βλαπτει τοσο πολυ.
    και-ναι. σε σχεση με αλλα μπισκοτα ειναι καλυτερα τα digestive.
    υπαρχουν κ καλυτερα βεβαια. εγω παιρνω καποια της barilla: http://www.grancaffevuotto.com/images/mulino_bianco_grancereale_mix.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. TA PHRA GIA THN KORH MOY KAI HTANE XALIA HTAN OLA MIA MAZA EINAI NTROPH.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Να ρωτήσω κάτι..
    Παρ όλο που όπως διαβάζουμε δεν είναι και τα πιο υγιεινά μπισκότα του κόσμου, ούτε όμως και στερούνται θερμίδων...

    Γιατί τότε όλοι τα θεωρούν "υγιεινά"?

    Όποτε λέω σε κάποιον ότι δεν είναι πολύ έξυπνο να τρώμε μπισκότα, συνήθως μου απαντούν "Εκτός από τα digestive"..

    To marketing της εταιρείας το χει περάσει στο ασυνείδητό μας ως υγιεινό, κι ας μην είναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Το καλό με τα μπισκότα digestive είναι οτι μπορείς να φας και τη χάρτινη συσκευασία χωρίς να καταλαβεις τη διάφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Το καλό με τα μπισκότα digestive είναι οτι μπορείς να φας και τη χάρτινη συσκευασία χωρίς να καταλαβεις τη διάφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Στην τελική το 99% των τροφίμων στο σούπερμαρκετ δεν είναι υγιεινά. Τι στο διαόλο να φάμε δηλαδή; Την τροφή στου σκύλου; Καλά τα λένε όλοι με τις κριτικές αλλά όταν ρωτάμε τι να φάμε, το στόμα ραμμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή