9/30/2011

Η διατροφική αξία του αβοκάντο.

Το αβοκάντο θεωρείται φρούτο και προέρχεται από την κεντρική Αμερική. Σήμερα καλλιεργείται και στη χώρα μας. Είναι πηγή των ευεργετικών μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα ίδια λιπαρά που έχει και το ελαιόλαδο, τα οποία μπορούν να ρίξουν την κακή χοληστερίνη και φαίνεται ότι μπορεί να προστατέψουν από κάποιες μορφές καρκίνου. Επιπλέον το αβοκάντο περιέχει βήτα σιτοστερόλη μια ουσία που επίσης φαίνεται ότι ρίχνει την χοληστερίνη. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και της αντιοξειδωτική ουσίας λουτεϊνη. Το αρνητικό είναι ότι ενώ το λίπος που περιέχει είναι το καλό λίπος, οι θερμίδες είναι αρκετές. Το αβοκάντο αποτελείται 80% από λιπαρά και έτσι θερμιδικά επιβαρύνει αρκετά, και γι' αυτό χρειάζεται μέτρο. Όταν θα το αγοράσεις συνήθως θα το βρεις άγουρο, για να γίνει θα το τυλίξεις σε εφημερίδα η σε άλλο χαρτί και θα το αφήσεις έξω από το ψυγείο για μερικές μέρες μέχρι να μαλακώσει Αφού γίνει τα κόβεις στη μέση, βγάζεις το κουκούτσι και το ξεφλουδίζεις. Μπορείς να το καταναλώσεις με διάφορους τρόπους: ως ντιπ γουακαμόλε στο οποίο έχουμε αναφερθεί εδώ. Εκτός όμως από το γουακαμόλε, μπορείς να το κόψεις σε φέτες και να το βάλεις σε σάντουιτς, μπορείς να το κόψεις σε κυβάκια, να προσθέσεις λεμόνι και λίγο αλάτι και να τα φας σαν μεζεδάκι η να το προσθέσεις σε σαλάτα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 1/4 μέτριο αβοκάντο (75 γρ.): Θερμίδες: 122, Υδατάνθρακες: 6,4 γρ., Πρωτεΐνη: 1,5 γρ., Λιπαρά: 11 γρ.


4 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον το άρθρο σας.Είναι καλό να γνωρίζουμε πράγματα για φρούτα(και όχι μόνο),που δεν είναι και τόσο κοντά στην Ελληνική διατροφή.
    Ποιά είναι όμως η καλύτερη εποχή να τα αγοράσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι διαιτολόγε, θα ήταν ωραίο να είχαμε ένα άρθρο για την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών..

    Επίσης και πάλι έχω την ίδια ερώτηση. Αν η κακή χοληστερίνη μου είναι ήδη χαμηλά, τρώγοτας αβοκάντο, θα κατέβει επικίνδυνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ BLOG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή