12/02/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου με αλεύρι ολικής αλέσεως. Παραπληροφόρηση στην ετικέτα.

ΤΑ ΣΥΝ:
*Έχει φυτικές ίνες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Έχει αρκετές θερμίδες

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Μια παραλλαγή ενός κλασσικού μπισκότου. Παράγεται με ολικής αλέσεως αλεύρι και αλεύρι σίκαλης ολικής αλέσεως, αλλά να σημειώσουμε ότι το δεύτερο συστατικό είναι κανονικό άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι, οπότε δεν μπορούν να θεωρηθούν και 100% ολικής αλέσεως. Διαφημίζεται ως μπισκότο με ασβέστιο και γάλα και ότι είναι πλούσιο σε ασβέστιο το οποίο συμβάλει στην υγεία των οστών κτλ κτλ.. Αλλά αυτό είναι παραπλανητικό και να γιατί: Στις διατροφικές πληροφορίες αναφέρει ότι τα 100 γραμμάρια από αυτά τα μπισκότα καλύπτουν το 35% των αναγκών μας σε ασβέστιο. Ωστόσο το ένα μπισκότο καλύπτει μόνο το 1,7% των αναγκών μας σε ασβέστιο. Για να λάβεις αυτό το 35% που να αναφέρουν θα έπρεπε να φας 20 μπισκότα που αντιστοιχεί σε 420 θερμίδες. Μια κοροϊδία που μας θυμίζει την ετικέτα της Nutella την οποία έκρινε το Γερμανικό δικαστήριο παραπλανητική. Μπορείς να λάβεις την ίδια ποσότητα ασβεστίου με ένα ποτήρι γάλα η ένα μικρο κομμάτι τυρί και να μην ξεπεράσεις τις 150-170 θερμίδες. Αν προσπαθείς να λάβεις ασβέστιο από μπισκότα πάει το έχασες το παιχνίδι. Πέρα από αυτό περιέχει και 3 πηγές ζάχαρης. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ; 

Αυτά τα μπισκότα έχουν αρκετές θερμίδες, 1 μικρο μπισκοτάκι έχει 21 θερμίδες, και κανείς δεν τρώει μόνο ένα. Δεν έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία πέρα από τις αυξημένες φυτικές ίνες σε σχέση με τα κανονικά Μιράντα. Η εταιρία πήρε ένα απλό μπισκότο και προσπαθεί να του αποδώσει ευεργετικές ιδιότητες χωρίς να υπάρχουν. Είναι ένα μπισκότο τίποτα παραπάνω και δεν είναι πιο υγιεινό από άλλα μπισκότα, και ας φαίνονται έτσι απλά και υγιεινά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟ.: Θερμίδες: 21, Υδατάνθρακες: 3,5 γρ., Πρωτεΐνη: 0,5 γρ., Λιπαρά: 0,7 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 5/10
Λιπαρά: 9/10
Θερμίδες: 3/10
Φυτικές Ίνες: 3/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 5/10
ΣΥΝΟΛΟ: 5/10

43 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε διαιτολόγε.
    Μπορείς να μας πεις τί θα πρέπει να τρώει κανείς για να καλύπτει το 100% των ημερήσιων αναγκών του σε ασβέστιο? Για παράδειγμα, 2 ποτήρια γάλα, 60 γραμμάρια φέτα? Ένα δύο παραδείγματα θα ήθελα.

    Είμαι στα 31, και φοβάμαι όπως πολλές άλλες γυναίκες, τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης μελλοντικά και θα ήθελα από τώρα να χτίσω όσο περισσότερο γίνεται πιο δυνατά οστά. Αλλά ποτέ δε ξέρω πόσες τροφές με ασβέστιο είναι αρκετές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που ξέρω από όσα έχω διαβάσει είναι πως γυναίκες δεν θέτουν τον εαυτό τους σε τόσο μεγάλο κίνδυνο οστεοπόρωσης όταν η διατροφή τους είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Γιατί καλό το ασβέστιο, αλλά χωρίς διάφορα άλλα (βιταμίνες, μέταλλα - ειδικά μαγνήσιο) δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Ειδικά από το γάλα, όπως εισέρχεται στον οργανισμό έτσι και εξέρχεται, δεν χρησιμοποιείται το ασβέστιο από αυτή την πηγή, παρά μόνο από τα αγνά τυροκομικά αν ψάχνεις να το λαμβάνεις από την ομάδα των τυροκομικών. Και επίσης, η οστική μάζα αυξάνεται με γυμναστική που επιφέρει δονήσεις και κραδασμούς στο σώμα, και όχι τόσο από τα βάρη. Να επιλέξεις δηλαδή ελαφρό τρέξιμο, aerobic, πολεμικές τέχνες, και συναφή.

      Διαγραφή
  2. Άμα φοβάσαι την οστεοπόρωση, γυμναστική με βάρη να κάνεις. Είναι από τους αποτελεσματικότερους τρόπους να αυξήσεις την οστική σου μάζα, απ'όσο γνωρίζω, και είναι κρίμα που είναι κάτι που οι γυναίκες το αποφεύγουν, ενώ είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο από την οστεοπόρωση. Α, και να βγαίνεις να σε βλέπει λίγο ο ήλιος για να μεταβολίσεις και λίγη βιταμίνη D. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα τα κάνω και τα δύο. Σ ευχαριστώ.
    Κάνω 5 φορές τη βδομάδα 1 ώρα αεροβική και βάρη, μόνο τα βαράκια στα χέρια. Θα προσθέσω και άλλες ασκήσεις.

    Χίλια ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως ο περισσότερος κόσμος με τα Μιράντα μεγάλωσε και δεν έπαθε τίποτα. Όπως πάντα υπερβολικοί οι διατολόγοι έτσι ώστε να τρομάζουν τον κόσμο για να τραβάνε πελάτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ακριβως περιμενες να παθει ο "περισσότερος κόσμος"? να βγαλει 2 κεφαλια? και σκατουλες να φας μαλλον δε θα παθεις τιποτα... τις τρως ομως?

      Διαγραφή
  5. Αφού το γράφει ανώνυμα ο διαιτολόγος, πως τον κατηγορείς ότι προσπαθεί να "τραβήξει πελάτες"?

    Οκ, την καλαβαίνω την καχυποψία σε κάποιο βαθμό, αλλά ας μη βλέπουμε παντού φαντάσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταρχάς φαντάσματα βλέπουν οι διαιτολόγοι στα τρόφιμα. Ισοπεδώνουν τα πάντα με μεγάλη δόση υπερβολής...
    Κατά δεύτερον δεν κατηγόρησα τον διαιτολόγο αλλά τους διαιτολόγους γενικώς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται και ένα διατολόγο σύμβουλο προτού πιει έστω και ένα ποτήρι νερό. Εμμέσως και συντεχνιακά τρομοκρατούν τους πάντες για τα πάντα προκειμένου να μας πείσουν για την αναγκαιότητα τους στη κοινωνία. Η αλήθεια είναι παν μέτρον άριστον και αρκεστείτε σε αυτό διαφορετικά μπορούν να μας τρελάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο άρθρο αυτό ο διαιτολόγος αναδεικνύει την προσπάθεια μιας εταιρίας τροφίμων να προσελκύσει το καταναλωτικό κοινό με λανθασμένες μεθόδους.. Συνεπώς θέλει να ενημερώσει τον καταναλωτή, όχι να τρομοκρατήσει.. Δεν έχεις και πολλούς τρόπους να ενημερωθείς αγαπητέ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να γίνει σωστή ενημέρωση προσπαθεί το blog στον κόσμο και να μην μείνουμε σ'αυτά που υποστηρίζουν οι εταιρείες για τα προϊόντα τους. Ο/οι διαιτολόγος/οι του blog δεν επεδίωξαν ποτέ προσωπική προβολή ούτε προβολή του κλάδου τους ούτε κάποιου θαυματουργού προϊόντος.Σχόλια όπως αυτό στις 2:09μ.μ και στις 3:21μ.μ. δείχνουν την τάση του κόσμου να απαξιώνει συμβουλές που ισως του αλλάξουν την καθημερινότητα και τις συνήθειες. Ξέρουμε όλοι μας ότι έχουμε πει έστω και μια φόρα "τόσα χρόνια πόσα έχω φάει, με βλέπεις να έχω πάθει τίποτα;" Κριτική κάνει το blog σε προϊόντα που παραπλανητικά προωθούνται από τις εταιρείες τροφίμων. Φιλικά πάντα αναγνώστης του Blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το blog συμβάλλει στη παραπλάνηση του κόσμου.Βαφτίστηκε κάποιος διαιτολόγος και γράφει ότι του κατέβει Πλησιάζει όμως η ώρα που τα blogs θα είναι πια επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς κ. Ανώνυμο για την ανωνυμία των blog: η ώρα αγαπητέ μου που τα blog θα είναι επώνυμα είναι πολύ μακριά, καθώς δεν υφίστανται στο ελληνικό δίκαιο αλλά στο αμερικάνικο, και εκεί πέρα είναι νομικά κατοχυρωμένο σύμφωνα με το Σλυνταγμα. Τα Blog δεν ανήκουν σε Ελληνικές Εταιρείες, αλλά σε διεθνείς όπως P.x η google

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για τον ανώνυμο (10:27), εξηγησε μας γιατι θεωρεις οτι το blog συμβάλει στη παραπλάνηση του κόσμου; Μάλλον εσύ λες οτι σου κατεβει στο κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανείς σας δεν λέει να καταλάβει πως η διατροφή του Έλληνα (στην πλειοψηφία του) είναι καθαρά βιομηχανοποιημένη. Οι περισσότεροι σας θέλετε να εθελοτυφλείτε στην πραγματικότητα. Βολεύεστε στα μπισκοτάκια της βιομηχανίας απ'το να φτιάξετε σπιτικά. Βολεύεστε στην έτοιμη τυρόπιτα απ'το να καθίσετε να ανοίξετε δικό σας φύλλο και να την γεμίζετε με τυρί χωριάτικο και φρέσκα αυγά. Βολεύεστε στον συσκευασμένο χυμό απ'το να πάρετε μερικά πορτοκάλια και να τα στίψετε... και πάει λέγοντας!
    Ο "διαιτολόγος" του παρόντος blog δεν κάνει παραπληροφόρηση όπως νομίζετε οι περισσότεροι, τολμά κι ενημερώνει ανοιχτά κοιλιόδουλους καταναλωτές μπας και ξεστραβωθούν να διαβάζουν τα περιεχόμενα μια τροφής στη συσκευασία τους και αποφασίσουν να τρώνε πιο σωστά με τροφές που θα φτιάχνουν μόνοι τους (αν ποτέ ξεκαρφωθούν απ'τον καναπέ τάχαμου μονίμως κουρασμένοι απ'το πολύ σκάψιμο... (όχι του χωραφιού) της μύτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 2:37 φαντάζομαι πως είσαι ανύπαντρος χωρίς παιδιά, συντηρήσε ακόμη από τους γονείς σου, ίσως και άεργος που έχεις άπλετο χρόνο στη διάθεση να σχολιάζεις οικογένειες όπου και οι 2 γονείς εργάζονται 10-12 ώρες την ημέρα στον ιδιωτικό τομέα, διαβάζουν τα παιδιά τους, τα πάνε φροντιστήριο και δραστηριότητες, να καθαρίζουν το σπίτι, να βάζουν πλυντήρια, να σιδερώνουν, να μαγειρεύουν και θεωρείς αυτονόητο να φτιάχνουν κουλουράκια να στίβουν πορτοκάλια, κτλ κτλ κτλ. Είσαι μικρός και κακομάθημένος και έχεις πολλά ακόμη να μάθεις πιτσιρίκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγγνωμη αλλα κι εγω εχω παιδια και δουλευω απο το πρωι εως τις 7 αλλα ακριβως επειδη εχω παιδια προσπαθω να τους δινω να τρωνε σωστα τροφιμα και οχι συσκευασμενες μπουρδες... οκ θα κουραστεις λιγο παραπανω... αλλα αν δεν μπορουσες να εισαι υπευθυνος γονεας σε ολους τους τομεις να μην τα εκανες. Δηλαδη το να διαβαζεις ειναι σημαντικοτερο απο τη θρεψη τους?

      Διαγραφή
    2. Καλή θέληση να υπάρχει και όλα γίνονται... Εγώ δε δίνω τίποτα έτοιμο, ψωμί σπιτικό, μέχρι τραχανά και μακαρόνια φτιάχνω σπιτικά και δε προλαβαίνω ανάσα να πάρω, αλλά αξίζει... Και δεν έχω καθόλου βοήθεια!!! Άσε που και να μη δουλεύει κάποιος και να έχει τα παιδιά μόνο είναι πολύ πιο κουραστικό από το να δουλεύεις και να τα βλέπεις το βράδυ 2-3 ώρες... Όλοι έχουμε τις υποχρεώσεις μας , αλλά άμα θέλουμε βρίσκουμε χρόνο για όλα!!! :)

      Διαγραφή
  15. Ελάτε παιδιά, ας μην κοροιδευόμαστε...η ζωή του σύγχρονου Έλληνα (κ όχι μονο) και κυρίως της Ελληνίδας μάνας είναι ένα διαρκές τρέξιμο. Εγώ, μια μαμά σχετικά μικρή (στα 22 μου) και παρόλα αυτά οι αντοχές μου πολλές φορές με εγκαταλείπουν. Έχω βαρεθεί να ακούω την γνωστή καραμέλα, οι "παλιές" πως τα κατάφερναν..(και το αναφέρω γιατί θεωρώ πως κάτι τέτοιο σκέφτεται ο ανώνυμος 2:37) Ε οι παλιές δεν δούλευαν 10-12 ώρες την ημέρα όπως ανέφερε κ ο προλαλήσας, δεν έδιναν τόση σημασία στην καθαριότητα του σπιτιού γιατί δεν είχαν την ευαισθητοποίηση ούτε κ την πληροφόρηση που υπάρχει σήμερα σε θέματα μικροβίων, μολύνσεων και υγείας γενικότερα. Τα παιδιά ήταν όλη μέρα στην αλάνα κ παίζανε κ η νοικοκυρά είχε τον χρόνο να ανοίξει φύλλο και να φτιάξει πίτες. Τότε όμως μπορεί οι άνθρωποι να μην είχαν το άγχος των συντηρητικών και των τρανς λιπαρών οξέων είχαν όμως πολύ πιο υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής σε πολλά επίπεδα, οπότε νομίζω ότι η σύγκριση είναι άκυρη. Επίσης η διαθεσιμότητα των υλικών είναι τελείως διαφορετική. Πόσοι από τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν πρόσβαση σε φρέσκο αυγουλάκι ή γάλα? Τέλος πάντων..θεωρώ πως αναγκαστικά λόγω συνθηκών, θα καταναλώνουμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, τρόφιμα όχι τόσο αγνά, το θέμα είναι να έχουμε επίγνωση και να προσπαθούμε να κάνουμε πάντα την πιο καλή από τις επιλογές που έχουμε και νομίζω εκεί είναι που χρησιμεύει αυτό το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν είμαι κανένα πιτσιρίκι όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω και λογικά δεν συντηρούμε από τους γονείς μου! Έλεος δηλαδή αμέσως να βγάζετε λανθασμένα συμπεράσματα επειδή κάποιος λέει ανοιχτά την γνώμη του και χωρίς να μασά τα λόγια του. Αυτιά δεν χαϊδεύω! Ζω την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της στο ίδιο μου το σπίτι! Γυναίκα 43 χρονών είμαι με οικογένεια. Όλα είναι θέμα προγραμματισμού και σωστής συνεργασίας σε μια οικογένεια. Υπάρχει και το Σαββατοκύριακο που μπορεί μια εργαζόμενη μητέρα να φτιάξει κάτι με τα χεράκια της. Άλλωστε τα γλυκίσματα ή οι πίτες δεν φτιάχνονται σε καθημερινή βάση, μην τρελαθούμε κιόλας. Και δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνω τα χρόνια τα παλιά, γιατί αν το πάμε έτσι, η μάνα μου εργαζόταν σε εργοστάσιο, αντί για πλυντήριο έπλενε στο χέρι μπουγάδες ολόκληρες, μας είχε πάντα έτοιμο φαγητό και ποτέ δεν μας έλειπαν τα κουλουράκια, τα σπιτικά γλυκά ή τα κέϊκ, σε μας τα παιδιά της. Εκείνη και πολλές ακόμη γυναίκες προλάβαιναν πολλά κι ακόμη περισσότερα σε σχέση με το σήμερα. Και μην ξεχνάμε πως δεν είναι όλες οι γυναίκες πίσω από ένα γραφείο και εργάτρια αν είναι και έχει πρόγραμμα στο σπίτι της, έχει χρόνο να φροντίσει και τον εαυτό της. Διάθεση να υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγγνωμη ρε παιδιά να πω κάτι? Δηλαδή όταν μια γυναίκα φτιάχνει σπιτικά μπισκοτάκια ή κέικ αυτά δεν περιέχουν λίπος κ επεξεργασμένους υδατάνθρακες? (Βουτυρο, άσπρο αλεύρι, αυγά, ζάχαρη κτλ κτλ) Δεν νομίζω πολλές από εμάς να φτιάχνουμε μπισκοτάκια με 100% αλεύρι ολικής άλεσης γιατί προφανώς θα ήταν μια αηδία. Δεν λέω, από του εμπορίου καλύτερα να τα φτιάχνεις μόνος σου για να είσαι 100% σίγουρος για το τι υλικά εχει, αλλά όταν μιλάμε για ένα προϊόν χωρίς επικινδυνα συντηρητικά και μας ενοχλεί το ότι έχει περισσότερο άσπρο αλεύρι από ότι μαύρο, δεν είναι λίγο χαζό να το αποκαλούμε κακό προϊόν? Νομίζω ότι ο μπλόγκερ είχε σκοπό να μας αφυπνίσει ως προς την παραπλάνηση των διαφημίσεων και του μάρκετινγκ και όχι στο ότι τα ΜΙΡΑΝΤΑ είναι κακά μπισκότα. Μπισκότα είναι για όνομα του θεού, δεν είναι ούτε φρούτο, ούτε λαχανικό. Θεωρητικά όταν το παίρνεις θα ξέρεις ότι αυτό είναι ένα γλύκισμα για να φας ενα με τον καφέ σου, δεν το παίρνεις για να καλύψεις το κενό σου σε ασβέστιο και ιχνοστοιχεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δίκιο έχεις. Αυτό νομίζω κι εγώ πως ήθελε να κάνει ο διαιτολόγος, να μας ανοίξει τα μάτια για το "ψιλο-ύπουλο" μάρκετινγκ της συγκεκριμένης διαφήμισης.

    Μια προσωπική θέση. Όταν ξεκίνησα να φτιάχνω κέικ, το έκανα όπως έλεγε η συνταγή. Βούτυρο, λευκό αλεύρι κτλ. Μετά από μεγάλο ψάξιμο, ίσως και μετά από κάποια εμμονή, τα φτιάχνω όλα με αλεύρι βρώμης, ή αλεύρι ολικής άλεσης, αντί για βούτυρο βάζω πολτό μήλου κτλ. Πίστεψέ με, δεν είναι καθόλου μα καθόλου αηδία. Ίσα ίσα, μοσχομυρίζει όλο το σπίτι.

    Παρ όλα αυτά, συμφωνώ, δεν τρως το κέικ για να καλύψεις το κενό σου σε ασβέστιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. σε ολες σχεδον τις συνταγες για κεικ γινεται η αντικατασταση με αλευρι ολικης οπως επισης και σε αρκετα μπισκοτα..εγω οτιδηποτε και να φτιαξω ακομα και φυλλο για πιτα χρησιμοποιω ολικης. δοκιμασε να αντικαταστησεις και εσυ και μετα δεν θα θελεις καθολου ασπρο αλευρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μπραβο συμφωνω με την 4.36 για τον πολτο μηλου ξεχασα να το αναφερω πριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πραγματικά, ίσως το νιώθω στ αλήθεια, ίσως είναι και λίγο στο μυαλό μου. Από τότε που αντικατέστησα το λευκό αλεύρι με ολικής (στο 100% της διατροφής μου), το λευκό με ενοχλεί. Σαν να μου "τρίζει" τα δόντια, δε ξέρω αν με καταλαβαίνετε. Πάντως το καταλαβαίνω όταν κάτι έχει λευκό αλεύρι μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ελπίζω να μην είναι άσχετη η ερώτησή μου με το θέμα αλλά γίνονται όλες οι συνταγές με αλεύρι 100% ολικής; Σε συνταγές αρτοπαρασκευαστή που χρησιμοποιώ δίνει υλικά για μίξη και 100% ολικής και άσπρου αλευριού. Ακόμα και σε φούρνο της γειτονιάς που ρώτησα αν μπορώ να κάνω ψωμί με 100% ολικής μου είπαν "όχι" γιατί αυτοί κάνουν ειδικές μίξεις και το πετυχαίνουν...Αν γίνεται θα το δοκιμάσω σίγουρα. Επίσης σχετικά με τον πολτό μήλου στο κέικ μήπως θα μπορούσε κάποιος να δώσει περισσότερες λεπτομέρεις ή να με συμβουλεύσει που μπορώ να βρω την αντίστοιχη συνταγή. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λοιπόν κοίτα.
    Από τη δική μου εμπειρία όλες οι συνταγές, γίνονται με 100% αλεύρι ολικής άλεσης. Αυτό που σου είπαν στο φούρνο, είναι για να μη σου αποκαλύψουν ότι κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιούν 90% λευκό αλεύρι και μόνο 10% ολικής άλεσης. Και φυσικά για να μη σε χάσουν από πελάτη. Κάνε τη δοκιμή σου και θα δεις. Εγώ όταν πρωτοξεκίνησα, έβαζα το μισό αλεύρι, σε λευκό. Σιγά σιγά το μείωνα, και τώρα ούτε να το δω δε θέλω μπροστά μου το λευκό αλεύρι. Θα καταλάβεις εσύ, θα το πας σιγά σιγά.

    Όσον αφορά τον πολτό μήλου, δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Αντί για βούτυρο, βάζεις ίδια ποσότητα μήλου, αλεσμένη στο μούλτι. Δε θα σου δώσει την υφή του βούτυρου, ούτε την ίδια μυρωδιά, θα είναι διαφορετικό, κατά τη γνώμη μου εξίσου ωραίο, ίσως και πιο ωραίο. Προσωπικά, και μόνο που ξέρω ότι κάτι έχει μέσα βούτυρο, με χαλάει τόσο πολύ η ιδέα, που στο τέλος νιώθω ότι με χαλάει και η γεύση. Προφανώς είναι ψυχολογικό αυτό.

    Αλλά μη πέσεις με τα μούτρα σ αυτές τις αλλαγές. Ξεκίνα σιγά σιγά, και θα δεις που στο τέλος θα είναι πανεύκολο να αποβάλλεις όλα τα τρανς από τη διατροφή σου.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σ'ευχαριστώ πολύ Μιρέλλα. Θα τα δοκιμάσω και πολύ σύντομα μάλιστα...Στο ψωμί μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα ολικής και λευκό αλεύρι σε αναλογία 70-30 περίπου, θα την κάνω λοιπόν την αλλαγή! Όσο για το κέικ, δε θα βάλω ούτε λάδι, τίποτα λιπαρό δηλαδή;; Και πάλι ευχαριστώ και συγνώμη αν σε κούρασα

    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δε με κούρασες καθόλου. Κοίτα, αν η συνταγή γράφει βούτυρο, το αντικαθιστάς με πολτό μήλου. Αν η συνταγή γράφει λάδι, απλά φροντίζεις να βάλεις ελαιόλαδο και όχι κάποιο άλλο λάδι.

    Αν θες μια συνταγή που να μην έχει τίποτα απ τα δύο, πες μου να σου δώσω.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ευχαριστώ! Θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πραγματικά πολύ καλό! Είχες δίκιο, είναι διαφορετικό, πιο σφιχτό, θυμίζει πιο πολύ ζυμωτό ψωμί. Δεν είναι τόσο αφράτο όσο το κλασικό κέικ αλλά είναι πολύ νόστιμο. Και πάλι σ'ευχαριστώ...αν έχεις και άλλες ενδιαφέρουσες και υγιεινές τροποποιήσεις σε απλές συνταγές θα χαρώ πολύ να τις δοκιμάσω....και για να μη ζαλίζουμε και το blog, το mail μου είναι salonica_y2k@hotmail.com

    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εγώ είμαι πάλι, η ανώνυμη 3.54....Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια που ακολούθησαν! Κ γω χρησιμοποιώ ολικής για να φτιαξω ψωμί αλλά ποτέ 100%..Προσθέτω πάντα και ενα 20% λευκό, αλλιώς μου φαίνεται πολύ σκληρό το ψωμί ρε παιδιά (να διευκρινήσω όχι σε αρτοπαρασκευαστή, παραδοσιακά)... Σε κεικ δεν έχω τολμήσει να το δοκιμάσω, αλλά μου δίνετε κουράγιο αφού το χετε δοκιμάσει κ είναι τόσο καλό! Το τιπ για τον πολτό μήλου ομολογώ δεν το είχα ξανακούσει, φαίνεται καταπληκτική ιδέα! Αντιδρά όμως το ίδιο στο ψήσιμο, θέλω να πω, δεν αλλάζει η υφή του κέικ ή του μπισκότου για παράδειγμα..?Εγώ χρησιμοποιώ συνήθως βιτάμ σοφτ λάιτ σε όλα τα γλυκά που αναφέρουν "βούτυρο" ενώ σε κέικ πλέον χρησιμοποιώ λαδάκι. Θα με ενδιέφερε όμως να δοκιμάσω και τον πουρέ μήλου, όχι μόνο λιγότερες θερμίδες αλλά κ πιο αγνό και πιο θρεπτικό! Μπράβο παιδιά, μπορεί να βγήκαμε λιγάκι οφ-τοπικ αλλά ακούστηκαν σπουδαίες ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Λοιπόν, θα απαντήσω και στις δυο σας.

    Κατερίνα, οκ, θα σου γράψω στο μέιλ σου, για να μη ζαλίζουμε το μπλογκ.
    Πολύ χαίρομαι που σου πέτυχαν :-)

    Ανώνυμη 3.54 ΚΟίτα, αλλάζει λίγο η υφή. Σε κεικ για παράδειγμα, γίνεται κάπως πιο σφιχτό, νομίζω πιο "μεστό". Να ξαναπώ ότι ο πολτός μήλου αντικαθιστά το βούτυρο, όχι το λάδι.
    Το λάδι, απλά προσέχουμε να είναι πάντα ελαιόλαδο, ή να κάνεις μια άλλη συνταγή χωρίς λάδι.
    Αντί για λάδι, ξέρω ότι μπορείς να βάλεις χυμό (από πορτοκάλι πάει πολύ στα κέικ).
    Σε κουλουράκια δεν το χω δοκιμάσει ποτέ, φαντάζομαι να πιάνει.

    Αλλάζει η υφή, αφού αλλάζουν και τα υλικά.
    Όταν αφαιρείς το βούτυρο, φεύγει το αφράτο του κέικ.
    Όταν αφαιρείς το λάδι και βάζεις χυμό, γίνεται λιγότερο βαρύ.

    Μια συμβουλή. Μη χρησιμοποιείς βιτάμ. Μακρυά.

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ωχ γιατί έτσι Μιρέλλα μου? Το χρησιμοποιώ πολύ το Βιτάμ, μιας και είναι το μόνο που υπάρχει σε light εκδοχή....έχει ακουστεί κάτι και για το βιτάμ?
    Φανή (ή αλλιώς ανώνυμη 3.54! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Με έβαλε σε ανησυχία το σχόλιο περί Βιτάμ και έψαξα ενα προς ένα τα συστατικά στο ίντερνετ να διαπιστώσω αν κάτι από αυτά έχει κριθεί επικίνδυνο. Συγκεκριμένα το light που χρησιμοποιώ εγώ (από όπου διάβασα και τα συστατικά) από όσα διάβασα για τα συστατικά του δεν βρήκα κάποιο που να έχει γνωστά side effects. Προφανώς έχει λίπη βέβαια, αλλά όταν τρως βούτυρο αυτό είναι κάτι που το περιμενείς! Τώρα αν ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ μπορεί να κάνει ένα πιο αξιόπιστο review θα βοηθούσε.
    By the way, δοκίμασα το τρικ με τον πουρέ μήλου! Θα έλεγα ταίριαξε αρκετά καλά στα μπισκοτάκια μου! Thanks!
    Φανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειναι καν τροφιμο το βιταν πλαστκο ειναι ουτε τα μυρμυγκια δεν το τρωνε δοκιμαστε

      Διαγραφή
    2. δεν ειναι καν τροφιμο το βιταν πλαστκο ειναι ουτε τα μυρμυγκια δεν το τρωνε δοκιμαστε

      Διαγραφή
  32. οντως και εγω θα ηθελα την αποψη του διαιτολογου για το βιταμ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φανή συγγνώμη που άργησα να απαντήσω, αλλά δεν είχα υπολογιστή επί τρεις μέρες.
    Ξέρω πως το Βιτάμ προκαλεί μεγάλο κακό στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως λόγω του λίπους του.
    Γενικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να λείπει τελειώς από τη διατροφή μας.
    Αλλα πραγματικά, καλύτερα να μας απαντήσει ο διαιτολόγος στις απορίες μας που ειναι και αρμόδιος. Άλλωστε εγώ δεν είμαι διατροφολόγςο, απλά ασχολούμαι αρκετα με το θέμα της διατροφής.
    Πολύ χαίρομαι για τα μπισκοτάκια σου :-)

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μπορείτε να κάνετε κριτική για τα μπισκότα Gran Cereale?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. καλα τα δινουν και σε μωρα κατι ανιδεοι γιατροι και σε παιδικους τι και αν εχουν ζαχαρη επεξεργασμεμνη συντηριτικα και φοινικαελαιο τα θεωρουν υγειινα ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. καλα τα δινουν και σε μωρα κατι ανιδεοι γιατροι και σε παιδικους τι και αν εχουν ζαχαρη επεξεργασμεμνη συντηριτικα και φοινικαελαιο τα θεωρουν υγειινα ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή