31/3/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Ήπειρος Light. Λάιτ Φέτα.

Αναφέρθηκε στα σχόλια για τη κριτική του Milner εν λευκώ αν υπάρχει και φέτα λάιτ Ελληνικών εταιριών, οπότε και περιλαμβάνουμε και κριτική για το Ήπειρος λάιτ το οποίο έχει παρόμοια διατροφική αξία με το Milner εν λευκώ. Παράγεται και αυτό από αποβουτυρωμένο αιγοπρόβειο γάλα και έχει παρόμοιες ποσότητες θερμίδων, πρωτεΐνης και λίπους. Όπως είπαμε και στη κριτική για το Milner, η διαφορά θερμίδων είναι ελάχιστη σε σχέση με τη κανονική φέτα που είναι ένα τυρί με σχετικά χαμηλά λιπαρά έτσι και αλλιώς. Για να δούμε τη μεγάλη εικόνα, αν κάποιος έτρωγε μια μερίδα λάιτ φέτα κάθε μέρα αντί για κανονική θα γλίτωνε σε ενα μήνα 900 θερμίδες, για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό πρέπει...

30/3/11

Έκθεση για την ποιοτική διατροφή: ΓΕΥΣΕΙΣ & ΖΩΗ. Ενδιαφέρον αλλά αγνόησε την ομιλία διατροφής.

Η 2η Διαδραστική Πολυέκθεση Ποιοτική Διατροφή -Υγεία - Ποιότητα Ζωής γίνεται στο Ζάππειο Μέγαρο στις 31 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2011. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, βιολογικά προϊόντα, Π.Ο.Π., προϊόντα γεωγραφικής ζώνης, υψηλής γαστρονομίας, φυτικά καλλυντικά και αλλά προϊόντα. Θα υπάρχουν και γευστικές δοκιμές, εξειδικευμένες γευσιγνωσίες, μαγειρικά events με την συμμετοχή και των επισκεπτών, και εκπαιδευτικές ημερίδες. Τώρα όσο αφορά τα μαγειρικά events υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον μιας και θα υπάρχουν γνωστοί σεφ, ωστόσο από άποψη διατροφής μας απογοητεύει. Υπάρχει μια ομιλία με τίτλο "ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΒΑΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ" που γίνεται από κάποιον Alexander Pfaff ο οποίος ονομάζει τον εαυτό του εναλλακτικό θεραπευτή – γεωπαθολόγο, ιδρυτή του House of Light. Όταν ψάξαμε να βρούμε κάποιες πληροφορίες βρήκαμε το εξής στο βιογραφικό του "είναι ένας σύγχρονος οραματιστής και συνεργάτης της πλανητικής ιεραρχίας και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη συλλογική πρόοδο του πλανήτη και της ανθρωπότητας", σας λέει κάτι αυτό; Αναφέρει ότι έχει κάνει μουσική εκπαίδευση και σπουδές σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Πάντως δεν είδαμε πουθενά να έχει σπουδάσει οτιδήποτε μπορεί να έχει σχέση με διατροφή η διαιτολογία. Τα στοιχεία τα βρήκαμε στην ιστοσελίδα του House of Light του οποίου είναι ο ιδρυτής ο συγκεκριμένως ομιλητής. Εμάς μας φαίνεται σαν μια μορφή μεταφυσικής αίρεσης. Τι να πούμε; Τόσοι άξιοι επιστήμονες υπάρχουν που θα μπορούσαν να μιλήσoυν για τη διατροφή και πιο συγκεκριμένα τη Μεσογειακή διατροφή και βρήκανε αυτόν; Δυστυχώς για άλλη μια φορά δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που είναι άσχετα και δεν έχουν σπουδάσει το αντικείμενο της διατροφής να παρουσιάσουν τις δικές τους απόψεις και φιλοσοφίες στο κοινό ως "ειδικοί" χωρίς να στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Θα προτείναμε να δείτε και να δοκιμάσετε όλα τα παραδοσιακά προϊόντα αλλά μην πάρετε και πολύ στα σοβαρά αυτή την "ομιλία".
Για περισσότερες πληροφορίες της έκθεσης κάνε κλικ εδώ.

29/3/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Τυρί Milner Εν Λευκώ. Λάιτ Φέτα.

Βασικά το τυρί αυτό έρχεται για να αντικαταστήσει τη φέτα στα διαιτολόγια ατόμων που θέλουν να περιορίσουν τα λιπαρά στη διατροφή τους. Έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά από την κανονική φέτα και η μόνη διαφορά στα συστατικά της είναι ότι παράγεται από μερικώς αποβουτυρωμένο αιγοπρόβειο γάλα ενώ η κανονική φέτα παράγεται από πλήρες αιγοπρόβειο γάλα. Αναφέρει ότι περιέχει 40% λιγότερα λιπαρά από άλλα παρόμοια τυριά, δεν αναφέρει φέτα αλλά μάλλον αυτό εννοεί γιατί σε αυτή μοιάζει. Για να δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Ενα κομμάτι των 30 γρ. εν λευκώ Milner περιέχει 51 θερμίδες και ένα κομμάτι κανονικής φέτας έχει 81 θερμίδες. Οπότε βλέπουμε ότι αν κάποιος επιλέξει αυτή τη λάιτ εκδοχή της φέτας και τρώει φέτα κάθε μέρα γλυτώνει 30-60 θερμίδες και 3 γρ. λιπαρά την ημέρα. Δεν είναι πολλά ούτε λίγα, αλλά μάλλον δεν θα κάνουν τη διαφορά, και φυσικά δεν σου δίνει το ελεύθερο να τρως μεγάλες ποσότητες. Όσο για τη...

28/3/11

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση Παστέλι με έντομα.

Ο ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη εντόμων και προνυμφών εντόμων σε παστέλι. Πρόκειται για παστέλι – φουντούκι με την εμπορική ονομασία « Janis- HAZELNUT BAR –παστέλι φουντούκι» σε συσκευασίες των 60 γρ. και με ημερομηνία ανάλωσης 02-09-11 (4). Το προϊόν, το οποίο σχετίζεται με το περιστατικό, είχε διακινηθεί μέσω τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΣΥΝ ΜΕΛΩΝ ΙΝΚΑ ΠΕ», από την οποία ζητήθηκε άμεση ανάκληση/απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Παχαίνουν οι μπανάνες;

Η απάντηση είναι όχι. Πιστεύεται ότι η μπανάνα παχαίνει και πρέπει να αποφεύγεται από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος αλλά και από διαβητικούς για πολλούς λόγους. Βασικά μια μέτρια μπανάνα περιέχει περίπου 105 θερμίδες. Αυτό που φοβίζει πολλούς και που μάλλον ευθύνεται για την "κακή" της φήμη είναι το γεγονός ότι περιέχει λιγότερο νερό από άλλα φρούτα με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα φρούτα και πιο πολλούς υδατάνθρακες. Έτσι μια μπανάνα αποτελείται από 75% νερό σε σχέση με ένα μήλο που αποτελείται από σχεδόν 85% νερό. Η μπανάνα περιέχει 26 γρ, υδατάνθρακες ενώ το μήλο σε ίδια ποσότητα περιέχει 16 γρ. υδατάνθρακες. Όσο για τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου η μπανάνα περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα φυσικών σακχάρων με ένα μήλο και άρα και ο μύθος ότι έχει περισσότερη ζάχαρη δεν ισχύει. Αυτό που παραβλέπεται είναι ότι η μπανάνα είναι...

27/3/11

Ζάχαρη και λιπαρά για τη μαμά, ζάχαρη και λιπαρά και για το παιδί.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, οι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν πολλά λιπαρά και πολλή ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μωρά που θα θέλουν τέτοιες τροφές τα ίδια. Η έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι αυτό συμβαίνει γιατί μια δίαιτα με πολλά λιπαρά και ζάχαρη οδηγεί σε αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου του εμβρύου, και μεταβάλει τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού. Αυτό όχι μόνο προσφέρει μία εξήγηση για το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό της παχυσαρκίας, αλλά μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται εύκολα σε τροφές σκουπίδια ενώ άλλοι δείχνουν να είναι εθισμένοι σε τέτοια τρόφιμα. Αν είσαι έγκυος λοιπόν εστίασε πρώτα στην ποιότητα του διαιτολογίου σου και μετά στο βάρος σου.

26/3/11

Έφαγες αλάτι; Κάνε γυμναστική.

Είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλα τα άτομα ευαισθησία στο νάτριο. Δηλαδή δεν ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση σε όλους όταν καταναλώνουν τροφές υψηλές σε νάτριο. Ωστόσο στα άτομα που έχουν ευαισθησία στο αλάτι (νάτριο), δηλαδή ανεβαίνει η πίεση τους όταν το λαμβάνουν, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στο να μην αυξηθεί η πίεση σε τόσο μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με έρευνα από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπηστήμιου Tulane στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο πιο πολύ κινείται κανείς τόσο μικρότερη αύξηση της πίεσης θα έχει όταν καταναλώσει αλάτι. Έτσι τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι ένα δραστήριο άτομο που ακολουθεί διαιτολόγιο υψηλό σε αλάτι, είχε αύξηση της συστολικής πίεσης 3,88 mmHg, ενώ άτομα που είχαν παρόμοια λήψη αλατιού αλλά δεν ήταν δραστήριοι είχαν αύξηση της συστολικής πίεσης 5,27 mmHg. Άτομα λοιπόν που γνωρίζουν ότι έχουν ευαισθησία στο νάτριο, μπορούν να βελτιώσουν τη πίεση τους και με την άσκηση.

25/3/11

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση σχετικά με ελέγχους προϊόντων κατόπιν πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία.

Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ∆ιεθνή Οργανισµό FAO/WHO όσο και µε τις αρµόδιες υπηρεσίες ελέγχου στα σύνορα της χώρας καθώς και µε το Εργαστήριο Ραδιενέργειας – Περιβάλλοντος του «ΕΚΕΦΕ ∆ηµόκριτος» και την Ελληνική Επιτροπή Ατοµικής Ενέργειας. Από τους µέχρι σήµερα διενεργούµενους ελέγχους, έχει εντοπιστεί µία εισαγωγή στις 21 Μαρτίου 2011, η οποία αφορά σε προϊόν αµυλοσιρόπι από εκχύλισµα ρυζιού, προέλευσης Ιαπωνίας. Το συγκεκριµένο φορτίο, συνολικής ποσότητας 30 κιλών, βρίσκεται υπό επίσηµη δέσµευση ενώ δείγµα έχει ήδη σταλεί στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας – Περιβάλλοντος του «ΕΚΕΦΕ ∆ηµόκριτος». Τα πρώτα αποτελέσµατα για µέτρηση ραδιενέργειας έδειξαν επίπεδα χαµηλότερα από τα νοµοθετηµένα όρια ως προς τα ραδιοϊσότοπα ιώδιο και καίσιο. Οι εργαστηριακές δοκιµές ως προς τα υπόλοιπα ραδιοϊσότοπα είναι σε εξέλιξη. Οι έλεγχοι συνεχίζονται.

24/3/11

Ερώτηση από αναγνώστη για τη Δίαιτα Orac. Να πιστεύουμε αυτά που ισχυρίζεται;

Αναγνώστης μας έστειλε ένα email με κάποια ερωτήματα σχετικά με το μάρκετινγκ της δίαιτας ORAC και παρουσιάζουμε αποσπάσματα του μηνύματος:
"Θα ήθελα πολύ να μου πείτε κατά πόσο συμφωνείτε με το ότι ο Κος Γρηγοράκης με την δίαιτα του αυτή, όπως δηλώνει και ο ίδιος ΤΑ ΝΙΚΑΕΙ ....... ΟΛΑ !!! Κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να ισχύει αυτό ??? Κατά πόσο μπορεί να ευδοκιμήσει ο όρος ΝΙΚΗΣΤΕ την κατάθλιψη, ΝΙΚΗΣΤΕ χρόνια νοσήματα, ΝΙΚΗΣΤΕ το Διαβήτη κ.λ.π. Κάποια στιγμή εστάλη ένα email στο ΔΣ της Ένωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος και γνωρίζω ότι εστάλει και στο Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Κο Ρίσβα Γρηγόρη αλλά στο Πρόεδρο της Ένωσης Κο Μανωλαράκη Μανώλη, και στο οποίο ζητήθηκε να πούνε κατά πόσο επιστημονικά μπορεί να ισχύσει αυτό, κατά πόσο είναι σωστό ΟΛΟ ΑΥΤΟ !!! Κατά πόσο οι συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς την διαιτολόγων πρέπει να πάρουν θέση σε όλο αυτό το πράγμα. Αφού ασχολείστε και εσείς μέσα από το blog σας με τα σωστά και τα λάθη, θα ήθελα να μου πείτε και εσείς την άποψη σας ή έστω να αναρτήσετε την επιστολή στο blog προκειμένου να μας διαφωτίσει ένας άνθρωπος."
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: Έχουμε αναφερθεί σε παλιότερες αναρτήσεις για αυτή τη δίαιτα, όπως είπαμε πρόκειται για ένα συνηθισμένο διαιτολόγιο βασισμένο κατά κάποιο τρόπο στην Ελληνική παραδοσιακή διατροφή που όπως είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σχετικά με τους ισχυρισμούς που έχει στο βιβλίο του, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε για κάποια νομοθεσία που να ελέγχει ισχυρισμούς σε βιβλία, όπως για παράδειγμα οι ισχυρισμοί σε τρόφιμα που ελέγχονται και εγκρίνονται από τις Ευρωπαϊκές αρχές (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων). Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει και αυτό το έχουμε δει και σε πολλά άλλα βιβλία. Ο όρος "νικήστε" δεν σημαίνει "θεραπεύστε". Όλες αυτές οι εκφράσεις είναι υποκειμενικές. Τι θα πει να νικήσω τη γήρανση; Τίποτα. Αφού όλοι κάποια στιγμή θα γεράσουμε και θα πεθάνουμε. Δεν ξέρουμε τι εννοεί εδώ ο κύριος Γρηγοράκης η η ομάδα που έχει αναλάβει το μάρκετινγκ με την έκφραση "νικήστε", πάντως καμία έρευνα δεν έχει δείξει ότι κάποια δίαιτα μπορεί να "νικήσει" την κατάθλιψη η τη γήρανση η όλα τα χρόνια νοσήματα όπως αναφέρεται στη προώθηση του βιβλίο από το 7 Μέρες TV. Αυτό που ισχύει είναι...

23/3/11

Μικρή η απειλή μολυσμένων τροφίμων από ραδιενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ότι αρχικά πιστευόταν σχετικά με τη μόλυνση τροφίμων στην Ιαπωνία, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών της περιοχής της Ευρώπης αφού έχουν εισαχθεί ελάχιστα τρόφιμα από την Ιαπωνία. Ενώ επιβεβαίωσε ότι θα εντατικοποιηθούν τα μέτρα ελέγχου. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κινδύνος για την υγεία των καταναλωτών, η Ιαπωνία είχε άδεια να εξάγει λίγα προϊόντα τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως ορισμένα οπωροκηπευτικά, δίθυρα μαλάκια, ζωοτροφές και τα παράγωγα των ζωοτροφών. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι "ύστερα από την ενδεχόμενη ραδιενεργό μόλυνση των συγκεκριμένων προϊόντων, οι έλεγχοι θα ενισχυθούν από τα κράτη μέλη που εισάγουν τα προϊόντα αυτά".

22/3/11

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα SUPERP-FORCE, STARTUPFORHIM και SILDENAFILHOTAGRA, τα οποία διακινούνται ως συμπληρώματα διατροφής χωρίς να είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένα με την φαρμακολογικά δραστική ουσία sildenafil ή/και ανάλογα αυτής, όπως προκύπτει από ενημέρωση αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται ως συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και, όπως προέκυψε μετά από εργαστηριακή ανάλυση, περιέχουν παράγωγα της ουσίας sildenafil, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους. Η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

ΚΡΙΤΙΚΗ: Crownfield Special Flakes Rice and Wheat της LIDL.

ΤΑ ΣΥΝ
* Λιγότερη ζάχαρη από άλλα δημητριακά.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Δεν έχει πολλές φυτικές ίνες.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτά είναι τα βασικά απλά δημητριακά που πωλούνται και παρασκευάζονται για τα σούπερ μάρκετ LIDL. Δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν πέρα από κάποιους υδατάνθρακες. Ωστόσο, έχουν λιγότερη ζάχαρη από άλλα πιο γνωστά δημητριακά όπως Fitness και Special K. Το πρώτο συστατικό είναι αλεσμένο ρύζι, μάλλον ειναι απλό άσπρο αποφλοιωμένο ρύζι (δηλαδή χωρίς τη φλούδα του, άρα χωρίς πολλές φυτικές ίνες), το δεύτερο συστατικό είναι σιτάρι αλεσμένο (στα αγγλικά αναφέρει ότι είναι ολικής αλέσεως σιτάρι), το τρίτο συστατικό είναι η ζάχαρη και αλλά 3-4 συστατικά όπως αλάτι και σκόνη γάλακτος. Συγκριτικά περιέχει λιγότερα συστατικά και λιγότερη ζάχαρη από άλλα δημητριακά της ίδιας κατηγορίας. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

21/3/11

Μήπως οι γιατροί και οι διαιτολόγοι σε παχαίνουν;

Όταν κανείς έχει σοβαρό πρόβλημα περιττού βάρος συνήθως θα αναζητήσει την βοήθεια ειδικού. Αυτός συνήθως θα είναι ένας ιατρός η ένας διαιτολόγος αλλά σε πολλές περιπτώσεις και άλλες ειδικότητες (έχουμε αναφερθεί σε άλλη ανάρτηση για το ποιος τελικά είναι ο πιο κατάλληλος). Ωστόσο αυτά ακριβώς τα άτομα μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο για έναν παχύσαρκο. Μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ιατρών, διαιτολόγων αλλά και ερευνητών που ασχολούνται με τη μελέτη της παχυσαρκίας έδειχναν αυτό που λέμε διακρίσεις βάρους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 30-50% αυτών των ειδικών δείχνουν να έχουν ένα είδος ρατσισμού προς τους παχύσαρκους. Με λίγα λόγια θεωρούσαν τους παχύσαρκους ανθρώπους, τεμπέληδες, χωρίς αυτοσυγκράτηση, αδύναμοι, χαζοί και ανάξιοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τη στιγμή που πολλοί παχύσαρκοι θεωρούν τον εαυτό τους όλα αυτά τα παραπάνω, και όταν ένας ιατρός η άλλος επιστήμονας εκπέμπει με την συμπεριφορά του ότι θεωρεί τον παχύσαρκο για παράδειγμα τεμπέλη, τότε είναι σαν να επιβεβαιώνει στον ασθενή ότι όντως είναι τεμπέλης, ανάξιος κτλ. Έτσι λοιπόν συμπεριφορές όπως το να σε μαλώνουν γιατί έφαγες λίγο ψωμί παραπάνω, η γιατί παραπονέθηκες ότι πεινάς, η γιατί δεν έχασες βάρος αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνουν κάποιον που δεν συμπαραστέκεται στον ασθενή του. Και το περίεργο είναι ότι πολλοί ιατροί, διαιτολόγοι κτλ πιστεύουν ότι αν κάνουν τον παχύσαρκο ασθενή να αισθάνεται τύψεις τότε θα αδυνατίσει κιόλας, από τις τόσες ενοχές. Δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η συμπεριφορά αυτή όντως κάνει τον παχύσαρκο να αισθάνεται ντροπή, και έρευνες δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν αυτά τα ανεπιθύμητα αισθήματα τρώγοντας. Με λίγα λόγια η επίσκεψη στον ειδικό στην ουσία χειροτερεύει τα πράγματα. Αν λοιπόν η επόμενη επίσκεψη σου στον ειδικό σε κάνει να αισθάνεσαι ταπείνωση και ένοχες, άλλαξε αμέσως, ο ιατρός η ο οποιοσδήποτε ειδικός πρέπει να σε ενθαρρύνει, να σε εμψυχώνει, να έχει υπομονή και να μην ειναι επικριτικός. Οφείλεις να ξέρεις ότι...

20/3/11

Παραπλανητική διαφήμιση της Nestle για βρεφικό γάλα.

Αναγνώστρια μας πληροφόρησε σχετικά με μια παραπλανητική διαφήμιση για παιδικά τρόφιμα όπου θα σταλεί καταγγελία στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. Εμείς μεταφέρουμε εδώ την καταγγελία:

"Ο λόγος που πιστεύουμε ότι αυτή η διαφήμιση είναι παραπλανητική, είναι ο εξής: Το προϊόν Nan2 είναι προϊόν που απευθύνεται σε βρέφη 6-12 μηνών. Αυτό δεν εμφανίζεται στην διαφήμιση με άμεσο τρόπο. Το γεγονός ότι το προϊόν αφορά βρέφη 6-12 μηνών, και διαφημίζει την χρήση του μετά την λήξη του υποτιθέμενου διαστήματος που η μητέρα θήλαζε (χρήση παρελθοντικού χρόνου)."Από τη πρώτη στιγμή σε προστάτευα και θα σε προστατεύω για πάντα. Όταν σε θήλαζα σου έδωσα την προστασία μου για να χτίσεις την φυσική σου άμυνα. Τώρα, το ναν2 είναι εδώ για να με βοηθήσει να σε προστατεύω. Το μόνο βρεφικό γάλα με προβιοτικά bifidus ba, όπως αυτά που υπάρχουν στο μητρικό γάλα. "- υπονοεί ότι τελείωσε η περίοδος προστασίας του βρέφους της με το δικό της γάλα, και είναι πλέον παρελθόν, άρα υπονοεί ότι σε αυτή την ηλικία του βρέφους (αφού για αυτή την ηλικία προορίζεται το σκεύασμα) η μητέρα θα σταματήσει να θηλάζει, αφού δεν αιτιολογείται με κάποιο άλλο τρόπο αυτή η διακοπή. Η εντύπωση που αποκομίζει ο θεατής...

19/3/11

Δεν πάνε πουθενά οι συζητήσεις για τα προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων στην ΕΕ.

Οι συζητήσεις για την τροποποίηση του κανονισμού για χρήση κλωνοποιημένων ζώων, των απογόνων τους και των προϊόντων τους στην Ευρώπη, απέτυχε τελικά μετά από συζητήσεις που τέλειωσαν στις 4 το πρωί της Παρασκευής. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ζητά τη ρητή απαγόρευση του κρέατος που παράγεται από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους, ενώ το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν την απαγόρευση της κλωνοποίησης για την παραγωγή τροφίμων, αλλά απορρίπτουν την απαγόρευση τροφίμων από απογόνους. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, εάν τα δύο θεσμικά όργανα δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Μάρτίου, το σύνολο της πρότασης - του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν το 2008 - θα πρέπει να διαλυθεί. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 15% των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζουν την κλωνοποίηση των ζώων για τα τρόφιμα, ενώ το 70% πιστεύει η πρακτική δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται για την παραγωγή τροφίμων. "Εάν η θέση του Συμβουλίου και της Επιτροπής παραμένει αποκλειστικά συνδεδεμένη με εμπορικά συμφέροντα του εμπορίου, το Κοινοβούλιο δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Kartika Liotard. Το Συμβούλιο των Υπουργών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχουν λόγο που απορρίπτουν την απαγόρευση των τροφίμων που προέρχονται από απογόνους των κλώνων, και αυτός ο λόγος είναι ότι ούτε η ΕΕ, ούτε οι τρίτες χώρες διαθέτουν ένα σύστημα για τον εντοπισμό απογόνων των κλώνων στην τροφική αλυσίδα. Επομένως, εάν οι περιορισμοί σχετικά με κλωνοποιημένα βοοειδή γίνει αποδεκτή, η Ευρώπη θα πρέπει να απορρίψει τις εισαγωγές βοδινού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι παραγωγοί δεν θα μπορούσε να επισημάνουν πλήρως ποιοι ειναι οι πρόγονοι των προϊόντων τους. "Μια τέτοια απαγόρευση θα ήταν αδύνατον να υποστηριχτεί στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα οδηγούσε σε άμεσα αντίποινα από τρίτες χώρες," αναφέρει η δήλωση του Συμβουλίου. Και προσθέτουν ότι "μια τέτοια απαγόρευση θα παραπλανήσει τους καταναλωτές...

18/3/11

Θες να αδυνατίσεις και δεν σε αφήνουν; Μέρος δεύτερο.

Εκτός από την οικογένεια σου και τον/την σύντροφο σου, υπάρχουν και άλλα άτομα που μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειες σου να αδυνατίσεις.
Οι φίλοι σου. Συχνά ειδικά στην Ελλάδα η διασκέδαση πάει μαζί με το φαι, οπότε σχεδόν κάθε έξοδος συσχετίζεται με αυτό. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι όταν οι φίλοι σου τρώνε η είναι παχύσαρκοι έχεις και συ περισσότερες πιθανότητες να γίνεις παχύσαρκος.
Τι να κάνεις:
*Προσδιόρισε ποιοι φίλοι θα σε υποστηρίξουν και ποιοι όχι. Υπάρχουν φίλοι που θα σε στηρίξουν στις προσπάθειες σου ενώ άλλοι όχι και τόσο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ειναι καλοί φίλοι απλά δεν θέλουν να αλλάξουν οι συνήθειες σας όπως για παράδειγμα πίτσα και μπύρες παρακολουθώντας τον αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι έχει κάποιος περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσει όταν έχει φίλους και οικογένεια που τον υποστηρίζουν.
*Εξήγησε τους. Αφού διαχωρίσεις ποιοι σε υποστηρίζουν και ποιοι όχι, εξήγησε σε αυτούς που φαίνεται ότι θέλουν να σε υποστηρίξουν πως μπορούν να το κάνουν, π.χ. να κανονίσετε να πάτε σινεμά αντί να φάτε, να μην σου φέρνουν γλυκά όταν έρχονται επίσκεψη κτλ. Όσο για τους άλλους , απλά μην πείτε τίποτα.
Τα παιδιά σου. Είναι αλήθεια ότι όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, θα υπάρχει και φαι. Δεν μπορείς απλά να τους δώσεις μια σαλάτα η μόνο ενα σάντουιτς πρέπει να έχουν ένα κανονικό γεύμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρως και συ ίσως περισσότερο από ότι πριν. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που έχουν παιδιά τρώνε πιο πολλά λιπαρά σε σχέση με άτομα που δεν έχουν παιδιά. Επιπλέον είναι και θέμα χρόνου, συχνά δεν υπάρχει χρόνος για ισορροπημένα γεύματα με αποτέλεσμα να τσιμπάει κανείς ότι να ναι.
Τι να κάνεις:
*Άλλαξε τη διατροφή τους. Όπως έχουμε αναφέρει εδώ πάρα πολλές φορές τα παιδιά δεν χρειάζονται διαφορετική τροφή από τους ενήλικες, ούτε περισσότερα γλυκά η επεξεργασμένες τροφές. Περιόρισε λοιπόν τις τροφές σκουπίδια όπως πατατάκια, σοκοφρέτες, κρουασάν από το διαιτολόγιο των παιδιών σου, δεν τους κάνει καλό και ούτε και σε σένα. Φρόντισε τα περισσότερα γεύματα τους να αποτελούνται από φρέσκες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, όσπρια, κτλ. Έτσι αυτόματα και το δικό σου διαιτολόγιο θα βελτιωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τρώνε ποτέ γλυκά η πίτσα, απλά όχι στο σπίτι. Μπορείς να ξεχωρίζεις μια μέρα στην εβδομάδα που θα τρώτε και τέτοια.
*Μην λυπάσαι το φαι. Μια κακή συνήθεια που έχουν ειδικά οι μαμάδες είναι να τρώνε ότι μένει στο πιάτο του παιδιού τους. Ναι μπορεί να λυπάσαι το φαγητό που έμεινε και να μην θες να το πετάξεις, αλλά...

17/3/11

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση Μοσχοκάρυδου με υδράργυρο από Carrefour.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Όμιλος Carrefour Ελλάδα» για τη διακίνηση μοσχοκάρυδου, στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου. Πρόκειται για μοσχοκάρυδο σε βάζο 40g Carrefour, με γραμμοκώδικα 5204239116838, αριθμό παρτίδας 33010ΛΠ5 και ημερομηνία λήξης 26.11.2015. Το προϊόν συσκευάστηκε από την εταιρεία «Μπαχαρικά Καγιάς» (Πάτρα), η οποία προμηθεύεται την πρώτη ύλη από την Ινδονησία, μέσω Ιταλικής επιχείρησης. Μετά από σχετικούς ελέγχους, βρέθηκε ότι η εταιρία «Μπαχαρικά Καγιάς» είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη για τη παραγωγή των κάτωθι προϊόντων , εκτός του αρχικού, για το οποίο ενημέρωσε η επιχείρηση «Όμιλος Carrefour Ελλάδα-Carrefour Μαρινόπουλος»:
α) ΚΑΓΙΑ Μοσχοκάρυδο τριμμένο, σε φακελάκια των 30g, με αριθμό παρτίδας LOT NUM. 3190TP2
β) ΚΑΓΙΑ Μοσχοκάρυδο τριμμένο, σε πλαστικό βαζάκι των 50g, με αριθμό παρτίδας LOT NUM. 34310ΛΠ5
γ) ΚΑΓΙΑ Μοσχοκάρυδο τριμμένο, σε πλαστικό βαζάκι των 30g, με αριθμό παρτίδας LOT NUM. 06111ΛΠ5
δ) ΚΑΓΙΑ Μοσχοκάρυδο...

Θες να αδυνατίσεις και δεν σε αφήνουν; Μέρος πρώτο.

Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι το περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο στις προσπάθειες στο να αλλάξει κανείς τις διατροφικές του συνήθειες η να αδυνατίσει. Πολλές φορές μπορεί να έχεις την καλύτερη διάθεση να αλλάξεις τη διατροφή σου αλλά άτομα του περιβάλλοντος να μην σε αφήνουν. Ποιοι είναι αυτοί:
Οι δικοί σου. Αν μένεις με τους γονείς σου, μπορεί να είναι δύσκολο να έχεις μόνο τα τρόφιμα που θες εσύ μες στο σπίτι. Επιπλέον αν έχεις κάνει και πολλές προσπάθειες στο παρελθόν και έχεις αποτύχει, ειναι αναμενόμενο οι γονείς σου να μην πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρεις και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό όταν γνωρίζεις ότι όλοι στο οικογενειακό σου περιβάλλον περιμένουν να αποτύχεις.
Τι να κάνεις:
*Μην το ανακοινώσεις σε κανένα. Μια στρατηγική είναι να μην πεις σε κανένα ότι προσπαθείς να αλλάξεις τη διατροφή σου, απλά άλλαξε τις διατροφικές σου συνήθειες διακριτικά, για παράδειγμα αγόρασε δικό σου ψωμί ολικής αλέσεως αν προτιμούν οι δικοί σου άσπρο, φάε βρώμη (η άλλο δημητριακό χωρίς ζάχαρη) αντί για έτοιμα δημητριακά με ζάχαρη, φάε λιγότερα γλυκά.
*Βολέψου. Αν μένεις με άλλους και κυρίως με τους γονείς σου, μπορεί να είναι δύσκολο να απαιτήσεις να σου μαγειρεύουν ότι θες εσύ, γι αυτό πρέπει να βολευτείς. Βγάλε τη πέτσα η τα λιπαρά κομμάτια από τα κρέατα, απόφυγε τις πολλές σάλτσες, περιόρισε το ψωμί και το τυρί και το μόνο που μπορείς να ζητήσεις είναι να υπάρχουν κάποια λαχανικά η σαλάτα σε κάθε γεύμα (αυτό άλλωστε κάνει καλό σε όλους).
Ο/η σύντροφος σου. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν παντρεύεται κανείς παίρνει βάρος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι βολευόμαστε, παύει να υπάρχει η ανάγκη να εντυπωσιάσουμε αλλά και ο γάμος πολλές φορές συμπίπτει με αυξημένες υποχρεώσεις: δουλειά, παιδιά κτλ.
Τι να κάνεις:
*Συζήτησε το. Μπορεί να πιστεύεις ότι ο/η σύντροφος σου θα συμφωνήσει αμέσως και θα θέλει να αδυνατίσεις, όμως στη πραγματικότητα μπορεί να συναντήσεις αντίσταση εκεί που δεν το περιμένεις. Υπάρχουν...

16/3/11

Τους απαγορεύτηκε να υιοθετήσουν γιατί είναι χορτοφάγοι.

Απαγορεύτηκε σε ένα ζευγάρι από τη Κρήτη να υιοθετήσουν ένα παιδί επειδή είναι χορτοφάγοι. Η υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας τους έκρινε ακατάλληλους για γονείς λόγω του ότι είναι χορτοφάγοι (που καταναλώνουν όμως και γαλακτοκομικά προϊόντα) αφού ζήτησαν τη γνώμη από καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Ωστόσο ο καθηγητής που είναι ο Αντώνης Καφάτος ο γνωστός Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, είπε (σύμφωνα με ξένα πρακτορεία ΜΜΕ) ότι “δεν είναι λογικό να μην δοθεί το παιδί στο ζευγάρι επειδή είναι χορτοφάγοι” και προσθέτει “ότι το παιδί χρειάζεται να φάει ψάρι, θαλασσινά και γαλακτοκομικά αλλά όχι απαραίτητα κρέας. Αλλά αφού οι γονείς έτσι και αλλιώς δεν έχουν πρόθεση να επιβάλουν τις δικές τους διατροφικές συνήθειες στο παιδί, δεν βλέπω γιατί υπάρχει πρόβλημα”. Ωστόσο ακόμα και αν ήθελαν οι γονείς να ακολουθήσει το παιδί χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να το κάνει άφοβα αρκεί να είναι καλά σχεδιασμένο το διαιτολόγιο του παιδιού. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν λέει όχι στη παιδική χορτοφαγία: η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων αλλά και η Παιδιατρική Κοινότητα Καναδά αναφέρουν ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μια ισορροπημένη διατροφή αν είναι χορτοφάγο, οπότε πραγματικά δεν βλέπουμε που είναι το πρόβλημα εδώ. Πρέπει κάτι άλλο να συμβαίνει εδώ και ψάχνουν αφορμή, γιατί δεν εξηγείται αυτή η βλακεία. Το ζευγάρι πάντως θα διεκδικήσει δικαστικά το παιδί, και αναφέρθηκε σε ξένο δημοσίευμα ότι η υπόθεση θα εξεταστεί σήμερα. Για να δούμε...

15/3/11

Ανεύθυνη Δημοσιογραφία από τη Τατιάνα...πάλι. Όχι το Reiki δεν θεραπεύει τις διατροφικές διαταραχές.

Βλέπαμε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου "Αξίζει να το ζεις" χθες για κάποια ηθοποιό να μας λέει πως το Reiki (Ρέικι) την βοήθησε να ξεπεράσει τη βουλιμία, μια σοβαρή διατροφική διαταραχή. Για όσους δεν γνωρίζουν το Reiki, είναι βασικά μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας που δημιουργήθηκε από Ιάπωνα Βουδιστή, και έχει να κάνει με τη μεταφορά ενέργειας από το ένα άτομο στο άλλο και ισχυρίζεται ότι μπορεί να βελτιώσει την φυσική ικανότητα του οργανισμού να θεραπεύσει τον εαυτό του. Αναφέρεται ότι το Reiki πρόκειται για μια ολιστική, φυσική, ενεργειακή θεραπεία που αγγίζει όλα τα επίπεδα: σώμα, νου και πνεύμα. Καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να θεραπεύσει καμία ασθένεια η πάθηση. Ωστόσο έχει γίνει πολύ της μόδας στους κύκλους των δημοσιογράφων και της show business. Είναι ανεύθυνο να προωθείται μια μέθοδος ως θεραπεία για κάτι σαν την νευρική βουλιμία η οποία είναι δύσκολη ασθένεια γιατί τα άτομα που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή, δύσκολα αναζητούν βοήθεια γιατί υποφέρουν σχετικά “κρυφά”. Απαιτεί παρακολούθηση από ψυχολόγο, ιατρό και διαιτολόγο. Πέρα όμως από τη βουλιμία, έχουμε δει το Reiki να προωθείται και ως θεραπεία για πολλές σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο...

14/3/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Nutricia Biskotti. Δεν τα χρειάζεται το παιδί σου.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Δεν είναι ξεκάθαρο για το τι προορίζονται αυτά τα μπισκότα. Αναφέρουν ότι είναι ειδικά σχεδιασμένα "για τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες της βρεφικής νηπιακής ηλικίας", αλλά και ότι είναι "κατάλληλα για την περίοδο της οδοντοφυΐας και θα ανακουφίσουν τα πονεμένα ούλα του μωρού". Πρώτον, διατροφικά ένα βρέφος δεν θα καλύψει τις "αυξημένες διατροφικές ανάγκες" του με μπισκοτάκια, αλλά με το γάλα και εφόσον τα μπισκότα αυτά συνιστούνται από τον 6ο μήνα, το βρέφος θα αρχίζει να τρώει και στέρεες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, κτλ όχι μπισκότα. Δεύτερον δεν είναι απόλυτο ότι μασώντας ενα σκληρό μπισκοτάκι θα ανακουφίστει από τους πόνους στα ούλα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσφέρει κανείς ανακούφιση στο μωρό του που δεν έχουν σχέση με το φαι, όπως μασάζ στα ούλα, ένα βρεγμένο πανί κτλ. Επιπλέον έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις πνιγμού, ειδικά σε βρέφη που δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε σκληρές τροφές που είναι και το πιο πιθανό στους 6 μήνες. Άλλωστε αφού συνιστούν όλοι να ξεκινάνε το παιδί τους με κρέμες και αλεσμένα φαγητά, γιατί σε αυτή τη περίπτωση επιτρέπεται να δώσεις στο παιδί σου κάτι σκληρό ενώ δεν έχει μάθει καλά καλά να καταπίνει μια κρέμα; Διατροφικά ας δούμε τι περιέχει αυτό το μπισκοτάκι: Αποτελείται κατά 59% από δημητριακά με πρώτο το σιτάρι. Γενικά συστήνεται να εισάγεται το σιτάρι σε βρέφη από 8-9 μηνών και όχι από 6, όπως και συστήνεται επίσης να εισάγονται τα διάφορα δημητριακά και όλα τα τρόφιμα γενικά ένα-ένα και όχι όλα μαζί για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια ευαισθησία σε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο. Με αυτά τα μπισκότα όμως, δίνεις αμέσως στο παιδί σου μαζί 6 διαφορετικά είδη δημητριακών, με αποτέλεσμα αν έχει κάποια αντίδραση να μην μπορείς να γνωρίζεις σε ποιο από όλα αυτά τα συστατικά οφείλεται. Φυσικά το δεύτερο συστατικό είναι η ζάχαρη το οποίο εγγυάται στην εταιρία ότι θα αρέσει του μωρού και άρα θα συνεχίζουν να το αγοράζουν οι γονείς. Επίσης περιέχει άγνωστα φυτικά λιπαρά και άλλη μια μορφή ζάχαρης στη μορφή δεξτρόζης. Και περιέχει και άλλα συστατικά όπως διογκωτικές ύλες και αρώματα. Άλλο ένα...

13/3/11

Αυτοί που χάνουν βάρος για πάντα. Πως το κάνουν;

Σε αυτό το ερωτήμα έχουν βάλει σκοπό να απαντήσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι οποίοι δημιούργησαν το 1994 ένα Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους (The National Weight Control Registry). Συγκεντρώνοντας πληροφορίες από 6000 άτομα τα οποία έχουν χάσει τουλάχιστον 14 κιλά διαπίστωσαν ότι υπήρχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είχαν επιτυχία στην απώλεια βάρους αλλά και στη συντήρηση της απώλειας. Τα περισσότερα είναι αυτονόητα και ίσως μερικά να μην ισχύουν για όλους, αλλά αξίζει να τους ρίξεις μια ματιά.
Αυτά είναι:
1. Σωματική Άσκηση. Πάνω από το 50% των συμμετεχόντων καίνε 2000 θερμίδες μέσω άσκησης την εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε 200 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα.
2. Περιορίζουν την τηλεόραση. Το 63% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι παρακολουθεί τηλεόραση λιγότερο από 10 ώρες την εβδομάδα.
3. Περιορίζουν τις θερμίδες που καταναλώνουν. Ο μέσος όρος θερμίδων που λάμβαναν ήταν 1380 θερμίδες.
4. Συνέπεια. Οι συμμετέχοντες...

12/3/11

Προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλιώς...θα το πληρώσουμε ακριβά.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προειδοποιήθηκε από τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Karel de Gucht ότι αν απαγορευτεί η χρήση κλωνοποιημένων ζώων, των απογόνων τους και των προϊόντων τους στην Ευρώπη αυτό θα οδηγούσε την απαγόρευση εισαγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών από χώρες όπως τις Η.Π.Α. Η απαγόρευση θα "προκαλέσει αντίποινα" στις εξαγωγές της ΕΕ, με κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από απώλεια πωλήσεων σύμφωνα με τον De Gucht. Το θέμα είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις Βρυξέλλες οι χώρες εκτός της ΕΕ δεν έχουν συστήματα ιχνηλασιμότητας για τον εντοπισμό της προέλευσης των τροφίμων, δηλαδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ένα προϊόν προέρχεται από κλωνοποιημένο ζώο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει επισήμανση στο προϊόν έτσι ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής. H Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι "Είναι απαράδεκτο ότι Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέπει το γάλα ή το κρέας από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων χωρίς καμία σήμανση μόνο και μόνο επειδή οι ​​ΗΠΑ και άλλες χώρες εξαγωγής δεν εφαρμόζουν κανένα σύστημα ιχνηλασιμότητας” και προσθέτει ότι "νομοθέτες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμπορικά επιχειρήματα για να θέσουν σε κίνδυνο την επιλογή των καταναλωτών της ΕΕ”. Πάντως εμάς όλα αυτά μας φαίνονται σαν μια μορφή εκβιασμού. Θέλουν και να δεχτούμε να υπάρχουν προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων στη χώρα μας αλλά και να μην έχουμε και καμία επιλογή να τα αποφύγουμε αφού δεν θα μπορούμε να ξέρουμε αν προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα αφού δεν θα αναγράφεται πουθενά. Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχουν πάρει την απόφαση τους μέχρι τις 30 Μαρτίου.

10/3/11

Ντροπή στους Έλληνες Δημοσιογράφους. Κανένας δεν αναφέρθηκε σε μεγάλη Ελληνική έρευνα για τη διατροφή.

Βλέπουμε παντού σε πολλές ξένες ιστοσελίδες και ΜΜΕ για μια νέα έρευνα που έδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αυξημένο κοιλιακό λίπος, αυξημένο σάκχαρο, αυξημένη χοληστερίνη και μπορεί να οδηγήσει σε πολλές χρόνιες παθήσεις. Η έρευνα αυτή λοιπόν που ανέλυσε 50 έρευνες και συμπεριλαμβάνονται πάνω από 500000 άτομα έδειξε ότι άτομα που ακολουθούν Μεσογειακού τύπου διατροφή προστατεύονται από αυτό το σύνδρομο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για έρευνες για τα καλά της Μεσογειακής διατροφής, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα είναι μεγάλη και βασικά αποτελεί ανασκόπηση 50 ερευνών. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα που είναι και μια από τις χώρες από τις οποίες ξεκίνησε η λεγόμενη Μεσογειακή διατροφή θα αναφερόταν σε αυτό, αλλά όχι. Το χειρότερο είναι ότι η έρευνα έγινε κυρίως από Έλληνες επιστήμονες και από Ελληνικό Πανεπιστήμιο (το Χαροκόπειο). Κάναμε λοιπόν μια έρευνα στο ίντερνετ για να δούμε αν είχε αναφερθεί αυτή η έρευνα από Έλληνες δημοσιογράφους αλλά και από άλλους όπως για παράδειγμα διαιτολόγους, και δεν βρήκαμε τίποτα (ίσως να έχει αναφερθεί σε κάποιο blog-αλλά δεν βρήκαμε τίποτα). Από την άλλη βρήκαμε 140 άρθρα στα διεθνή ΜΜΕ που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες 2-3 μέρες, για παράδειγμα από Reuters, Wall Street Journal, WebMD, Business Week, CBS News, Fox News, Telegraph κτλ. κτλ. Μάλιστα η Wall Street Journal είχε τίτλο Why to Eat like a Greek, μεταφραση: Γιατί να τρως σαν Έλληνας. Και εμείς εδώ τίποτα. Καμιά αναφορά. Προφανώς το μόνο που ξέρουν να κάνουν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι "υγείας" είναι να αντιγράφουν άρθρα του τύπου "πως να αποτοξινωθείτε" από ξένα έντυπα δεύτερης διαλογής. Θα περίμενε κανείς να παινέψουμε τη διατροφή μας αλλά και τις προσπάθειες των Ελλήνων ερευνητών αλλά δυστυχώς τίποτα.
Να ποιοι είναι οι ερευνητές: Χριστίνα -Μαρία Καστωρίνη, Χαράλαμπος Μηλιώνης, Katherine Esposito, Dario Giugliano, Γιάννης Γκουντεβένος, με επικεφαλή της έρευνας τον Δημοσθένη Παναγιωτάκο.
Η έρευνα δημοσιετηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

ΚΡΙΤΙΚΗ: Hemo Ρόφημα Στιγμής, μια πολυβιταμίνη με ζάχαρη.

Το ρόφημα στιγμής με κακάο και 11 βιταμίνες και 5 μέταλλα μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα, αλλά είναι τελικά; Το συγκεκριμένο ρόφημα έχει σαν πρώτο και κύριο συστατικό τη ζάχαρη. Το 74% των θερμίδων προέρχεται από τη ζάχαρη. Η συνιστώμενη μερίδα ειναι 15 γρ. και αυτό προσθέτει σχεδόν 60 θερμίδες στο ποτήρι γάλα που θα πιεις η που θα δώσεις στο παιδί σου να πιει, που είναι το αντίστοιχο με το να προσθέσεις 2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη στο γάλα σου. Μπορεί να σκεφτείς ότι έχει όμως βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Πρώτον τα περισσότερα δημητριακά αλλά και μπάρες δημητριακών και πολλά άλλα τρόφιμα ειναι ήδη εμπλουτισμένα, και δεύτερον δεν περιέχει και πολύ μεγάλες ποσότητες από τα περισσότερα από αυτά οπότε δεν κάνεις και κάτι. Αν δεν σου αρέσει το γάλα (η δεν αρέσει στο παιδί σου) υπάρχουν και άλλες επιλογές από το να βάζεις ζάχαρη στο γάλα...

9/3/11

Τα καρτούν επηρεάζουν την γεύση των παιδιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μελέτησαν την επίδραση γνωστών χαρακτήρων καρτούν για να διαπιστώσουν αν επηρεάζουν την άποψη παιδιών για τη γεύση ενός προϊόντος. Η έρευνα που μελέτησε 80 παιδιά ηλικιών 4 με 6 ετών έδειξε ότι τα παιδιά χαρακτήριζαν ενα προϊόν ως πιο νόστιμο (χωρίς να το δοκιμάσουν) όταν αυτό είχε ένα καρτούν στη συσκευασία του, επιβεβαιώνοντας την άποψη των ερευνητών ότι η παρουσία γνωστών καρτούν σε συσκευασίες τροφίμων επηρεάζουν τα παιδιά σε ότι αφορά τη γεύση του προϊόντος. Δεν μας εκπλήσσουν αυτά τα αποτελέσματα και οι εταιρίες τροφίμων που προωθούν τα ανθυγιεινά, γεμάτα ζάχαρη και επεξεργασμένα λιπαρά προϊόντα τους γνωρίζουν πολύ καλά την επίδραση των καρτούν στα παιδιά, γι αυτό και σχεδόν όλα τα δημητριακά που απευθύνονται σε παιδιά έχουν καρτούν στις συσκευασίες τους. Είναι δύσκολο να αντισταθεί ενα παιδί στον συνδυασμό καρτούν-ζάχαρη και πολλές φορές ακόμα πιο δύσκολο για έναν γονιό να ανταγωνιστεί αυτό το συνδυασμό.

8/3/11

Μήπως τελικά μας βλάπτει η νηστεία;

Και ναι και όχι. Εξαρτάται πως τη κάνεις. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που νηστεύουν έχουν μικρότερη λήψη κορεσμένου λίπους, συνολικού λίπους, πρωτεΐνης και θερμίδων και μεγαλύτερη λήψη φυτικών ινών. Ωστόσο οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε συγκεκριμένο πληθυσμό όπως για παράδειγμα μοναχούς η σε άλλα άτομα που ακολουθούν την νηστεία αυστηρά. Τι γίνεται όμως με όλους τους υπόλοιπους; Πολλά άτομα κάνουν υποτίθεται νηστεία και αντι να αντικαθιστούν για παράδειγμα το κρέας με λαχανικά η όσπρια καταλήγουν να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες (ψωμιά, κράκερ, φρυγανιές). Αυτή η συνήθεια ειδικά αν είναι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, συνδυασμένο με αύξηση γλυκών όπως χαλβάδες και κέικ φτιαγμένα με ελαιόλαδο και μαργαρίνες, όχι μόνο έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση βάρους αλλά και αύξηση πιθανοτήτων καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν λοιπόν αποφάσισες να νηστέψεις καθαρά για λόγους υγείας, μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου τρώγοντας σοκολάτες υγείας και νηστίσιμα μπέργκερ, προσπάθησε να...

6/3/11

Φοβάσαι τα θαλασσινά; Λίγα λόγια για τη χοληστερίνη.

Με την ίδια λογική που τα είπαμε για τη Τσικνοπέμπτη, θέλαμε να πούμε κάτι για τη Καθαρά Δευτέρα. Τα ΜΜΕ μιλάνε για θερμιδικές βόμβες, παγίδες κτλ κτλ. Εμείς απλά θέλαμε να αναφερθούμε για τα θαλασσινά και συγκεκριμένα για την χοληστερίνη που πολλοί φοβούνται. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα: υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία πoυ δείχνουν ότι η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα που τρώμε ανεβάζουν τη χοληστερίνη στο αίμα. Με λίγα λόγια επειδή θα φας κάποιες γαρίδες η καλαμαράκια παραπάνω δεν σημαίνει ότι θα ανέβει και η χοληστερίνη σου. Αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά είναι αυτά που ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Τα θαλασσινά γενικά έχουν λίγες θερμίδες και λίγα συνολικά λιπαρά:
*Γαρίδες: 138 θερμίδες και 2 γρ. λιπαρά αν 100 γρ. (13% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)
*Χταπόδι: 163 θερμίδες και 2 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. (11% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)
*Καλαμαράκια: 105 θερμίδες και 1,5 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. (12% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)...

5/3/11

Διατροφή για να αποφύγεις το φούσκωμα.

Το φούσκωμα και ο τυμπανισμός είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Τώρα τελευταία έχουν παρoυσιαστεί πολλά προϊόντα για να βοηθήσουν με αυτό το φαινόμενο, ωστόσο για πολλά από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κάνουν τίποτα. Τρανό παράδειγμα το γιαούρτι activia που ενώ διαφήμιζε ότι βοηθά με το φούσκωμα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν έχει επιβεβαιώσει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό και η εταιρία σταμάτησε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς στις διαφημίσεις της στη Γαλλία και Βρετανία. Ενώ στις ΗΠΑ το 2010 μετά από μήνυση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έβαλε την Dannon να πληρώσει 21 εκατομμύρια δολάρια σε 40 πολιτείες των ΗΠΑ ως αποζημίωση γιατί ισχυρίστηκε ότι τα γιαούρτια (τo Activia) τους «κλινικά» και «επιστημονικά» έχουν αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα, ενώ αυτό δεν ισχύει.
Πέρα όμως από αυτά τα προϊόντα υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις διατροφικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα:
1. Σταμάτα να καταναλώνεις τρόφιμα με υποκατάστατα ζάχαρης ειδικά αυτά που περιέχουν πολυόλες η αλλιώς σάκχαρο-αλκοόλες. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις αν δεις συστατικά που καταλήγουν σε -όλη, για παράδειγμα σορβιτόλη. Αυτά τα συστατικά προκαλούν αέρια και τυμπανισμό. Αν λοιπόν τρως όλη μέρα καραμέλες η τσίχλες που αναφέρουν "χωρίς ζάχαρη" κοίτα τα συστατικά, το πιο πιθανό είναι να περιέχουν πολυόλες η άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.
2. Πρόσθεσε φυτικές ίνες. Αν και η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται μόνο στη διατροφή, οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν ειδικά αν δεν τρως αρκετές. Από τις 2 κατηγορίες διαλυτές και αδιάλυτες, οι αδιάλυτες θα βοηθήσουν με τη κινητικότητα του εντέρου. Οι αδιάλυτες ίνες βρίσκονται σε ολικής αλέσεως δημητριακά, φλούδες φρούτων και λαχανικών, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηροί καρποί. Από την άλλη πλευρά, η απότομη αύξηση φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αυτό είναι πολύ πιθανό ειδικά τώρα που υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα με πρόσθετες (κυρίως τεχνητές) φυτικές ίνες όπως σε χυμούς, γιαούρτια, ροφήματα, μπάρες δημητριακών, μπισκότα κτλ. Προσοχή λοιπόν, προσπάθησε να λαμβάνεις τις φυτικές ίνες από πηγές που γνωρίζεις όπως φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά και ψωμί, όσπρια, και καστανό αναποφλοίωτο ρύζι και αύξησε τη λήψη τους σταδιακά.
3. Προσοχή στο νάτριο. Το νάτριο προκαλεί...

4/3/11

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ: Flat Belly της Power Health.

Σύμφωνα με την εταιρία αυτό το συμπλήρωμα περιέχει συστατικά που απαλλάσσουν από το καθημερινό φούσκωμα και χαρίζουν επίπεδη κοιλιά. Η διαφήμιση όμως και η συσκευασία είναι λίγο παραπλανητικές με την έννοια ότι δείχνουν μια αδύνατη κοπέλα με επίπεδη κοιλιά σαν να υπονοεί ότι παίρνοντας αυτό το συμπλήρωμα θα χάσεις και τη κοιλιά. Άλλο το φούσκωμα και άλλο λίπος στη περιοχή της κοιλιάς. Αν εσύ έχεις λίπος γύρω από τη κοιλιά το συγκεκριμένο συμπλήρωμα δεν θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το λίπος, αυτό θα γίνει μόνο αν χάσεις βάρος. Ας δούμε όμως και τα συστατικά:
Μηλόξυδο: Παραδοσιακά καταναλώνεται γιατί πιστεύεται ότι μπορεί να "βοηθήσει" το γαστρεντερικό σύστημα, όμως αυτό δεν ισχύει η τουλάχιστον ερευνητικά δεν έχει αποδειχθεί, ούτε καίει λίπος όπως πολλοί πιστεύουν.
Ινουλίνη: Είναι μια μορφή φυτικής ίνας η οποία προστίθεται στη τεχνητή της μορφή σε πολλά προϊόντα. Ωστόσο, οι έρευνες δεν έχουν δείξει ότι τελικά έχει την ίδια δράση με τις φυσικές φυτικές ίνες όπως για παράδειγμα αυτές που βρίσκουμε σε φρούτα, δηλαδή μπορεί να μην βοηθήσει στη κανονική λειτουργία του εντέρου.
Προβιοτικό Lactobacillus Lactospore: Έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες για το συγκεκριμένο προβιοτικό, κυρίως από τις εταιρίες που το παράγουν και δεν είδαμε...

3/3/11

Αντιγραφή πάλι τα Νέα.

Τι θα γίνει με αυτή την ιστορία; Όλο αντιγραφές, αλλά έχει παραγίνει αυτή η κατάσταση. "Υπάλληλος" των Νέων, γιατί δημοσιογράφος δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που απλά αντιγράφει, επιμελήθηκε το άρθρο "Εννέα Τροφές μόνο για άντρες" το οποίο είναι απλή αντιγραφή από την Αμερικάνικη ιστοσελίδα υγείας WebMD. Πήγαινε εδώ να δεις τo Αμερικάνικο και εδώ να το δεις μεταφρασμένο στα Νέα.

Άλλαξε τη διατροφική σου συμπεριφορά με τη σκέψη.

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές όταν σκεφτόμαστε νοερά ότι ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διατροφική συμπεριφορά έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία να τα καταφέρουμε. Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου McGill ζήτησαν από 177 φοιτητές να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων για μια εβδομάδα. Οι μαθητές που έθεσαν ένα συγκεκριμένο πλάνο, το σημείωσαν σε ενα χαρτί αλλά και φαντάστηκαν τον εαυτό τους πως θα έκαναν αυτή την αλλαγή διπλασίασαν την κατανάλωση φρούτων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η τεχνική του να σκεφτόμαστε νοερά πως θα κάνουμε κάτι, την χρησιμοποιούν πολύ συχνά οι αθλητές με επιτυχία. Έτσι σκέφτηκαν ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και στη διατροφική συμπεριφορά μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μαθητές σκέφτηκαν πότε, πως και που θα αγόραζαν, ετοίμαζαν και κατανάλωναν τα φρούτα και με αυτό το τρόπο είχαν περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρουν. Έτσι λοιπόν αν και συ προσπαθείς να ακολουθήσεις μια πιο υγιεινή διατροφή η να χάσεις βάρος, μην το λες έτσι αόριστα, φαντάσου ακριβώς πως θα το κάνεις.

2/3/11

ΚΡΙΤΙΚΗ: Χαλβάς Σησαμένιος. Όχι τόσο υγιεινός ούτε τόσο αγνός όσο νομίζεις.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει ταχίνι, πηγή καλού λίπους και πρωτεϊνών.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει τρανς λιπαρά.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Ο σησαμένιος χαλβάς, δηλαδή αυτός που τον λέμε και χαλβά του μπακάλη κανονικά περιέχει κυρίως ταχίνι και ζάχαρη. Τον βρίσκεις έτοιμο σε συσκευασίες αλλά και πίσω από το πάγκο και είναι μια τροφή που βρίσκεις συχνά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και σε μέρες νηστείας. Κανονικά παράγεται από ταχίνι και ζάχαρη, ωστόσο αυτά που βρήκαμε εμείς στο σούπερ μάρκετ (2 γνωστές μάρκες ο Μακεδονικός και το Όλυμπος) περιέχουν ταχίνι, αλλά αντί για ζάχαρη περιέχουν σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης αλλά και υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά. Δηλαδή 2 υλικά που πρέπει να αποφεύγουμε. Για το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερη ανάρτηση, η φρουκτόζη σε έρευνες φαίνεται να αποθηκεύεται πιο γρήγορα σε λίπος απ' ότι η απλή ζάχαρη, συσχετίζεται με αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα και επηρεάζει και διάφορες ορμόνες. Σχετικά με τα υδρογονωμένα λιπαρά, έχουμε ξαναμιλήσει και για αυτά πολλές φορές όπου συστήνεται να μην καταναλώνουμε καθόλου από αυτό το λίπος ακόμα και σε μικρές ποσότητες, αφού συσχετίζεται με αύξηση της χοληστερίνης και συσσώρευσης λίπους στο στομάχι. Είναι αναμενόμενο ότι ένα προϊόν όπως ο σησαμένιος χαλβάς να έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά, και φυσικά δεν κρίνουμε αυτό αφού είναι και καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά και φυτικών ινών οπότε χορταίνει αρκετά. Ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται επεξεργασμένα υλικά που τελικά περισσότερο βλάπτουν παρά...

1/3/11

Άλλη μία έρευνα που ενοχοποιεί τα αναψυκτικά: αυξάνουν τη πίεση;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Hypertension: Journal of the American Heart Association, έδειξε ότι η κατανάλωση ροφημάτων η ποτών με ζάχαρη συσχετίζεται με υψηλή πίεση. Για κάθε ποτό με ζάχαρη που καταναλωνόταν την ημέρα παρατηρήθηκε αυξημένη πίεση κατά 1,6 mm Hg η συστολική, και 0,8 m Hg η διαστολική, και αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Γενικά παρατηρήθηκε αυξημένη πίεση σε άτομα που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και νατρίου. Ενώ άτομα που έπιναν αναψυκτικά είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (αυξημένο βάρος σε σχέση με το ύψος τους) σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν αναψυκτικά. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης στη μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης και σουκρόζης ήταν υψηλότερη στα άτομα που έπιναν πάνω από 1 αναψυκτικό την ημέρα. Όπως επίσης κατανάλωναν και περισσότερες θερμίδες. Μάλιστα αναφέρουν ότι τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 1 αναψυκτικό την ημέρα λάμβαναν 397 θερμίδες επιπλέον την ημέρα. Οι ερευνητές προσθέτουν...